7 Food Sins – Κουζίνα με άποψη στην Πλάκα

Amuse bouche
Βασιλικό καβούρι

Το “7 Food Sins” έκανε την εμφάνισή του πριν 4 χρόνια στη γραφική Πλάκα, που ως τότε δεν είχε τίποτα να επιδείξει σε γαστρονομικό επίπεδο, πέραν τουριστικών μαγαζιών που κακοποιούν την ελληνική κουζίνα.
Η gastro-pub με τις “7 αμαρτίες” στεγάζεται σ’ένα όμορφο νεοκλασικό του 1890 και τώρα που ο καιρός το επιτρέπει, το φαγητό σερβίρεται στο roof-top με θέα Ακρόπολη.
Μπορεί να ξεκίνησε με παιχνιδιάρικα street-food πιάτα όταν πρωτάνοιξε, αλλά απ’όταν ανέλαβε την κουζίνα ο Δήμος Σαμουράκης, το μενού άλλαξε· είχα ενθουσιαστεί πριν δύο χρόνια όταν ο σεφ μαγείρευε στο Κόκκινο Ποδήλατο στη Σαντορίνη. Η θητεία του δίπλα στο Γκίκα Ξενάκη τον έχει επηρεάσει πολύ θετικά και πραγματικά θεωρώ ότι τα πιάτα του έχουν ένα εξευγενισμένο τρόπο μαγειρικής και παρουσίασης.
Έχοντας δοκιμάσει την κουζίνα του στο 7 Food Sins απ’τα πρώτα του βήματα, θεωρώ ότι διανύει την καλύτερη περίοδό του μαγειρικά.
Ξεκίνημα με τρία εκπληκτικά amuse bouche: τάρτα λαχανικών με κατσικίσιο τυρί, παντζάρι και λάδι τρούφας, κροκέτα ceviche μαγιάτικο με κρέμα τσίλι (ελαφριά spicy) και air baquette σουβλάκι με χοιρινό, γιαούρτι και μυρωδικά.
Με ποικιλία ψωμιών και βουτύρων που φτιάχνονται στο εστιατόριο (βούτυρο beurre noisette, miso και με λευκή τρούφα) μπαίνεις στο κλίμα για ένα μενού πολλά υποσχόμενο.
Απ’τα ορεκτικά μη χάσετε το βασιλικό καβούρι με αγγούρι gaspacho αλλά και σε ζελέ και sorbet lime-ginger και τις καραβίδες με κρέμα ταραμά, κάπαρη, σαλικόρνια και χαβιάρι Petsossian.
Το ceviche μαγιάτικο συνδυάζεται με ραπανάκι, κρέμα τσίλι, mayo, κόλιανδρο και crispy nori.
Το καλαμάρι πολύ διαφορετικό! Συνδυάζεται με ριζότο φάβας, κρέμα αχινού, μια κρέμα από ψητά λεμόνια και μαύρη σάλτσα μυδιών. Θαλασσινές ιωδιούχες γεύσεις αναμειγνύονται και συνδυάζονται υπέροχα.
Πολύ γευστικό το tartare wagyu, καμένο flatbread και σιφόν bearnaise.
Το ραβιόλι γεμίζεται με ουρά μόσχου, foie gras kabayaki, τρούφα και το τελικό touch δίνει ο αέρας αρσενικού.
Πολύ καλό το ριζότο ρέβα με όστρακα και αέρα λεμόνι.

Ριζότο ρέβα με όστρακα, αέρας λεμόνι

Το χταπόδι με νιόκι πατάτας, τσορίθο κι ελιές δε με ενθουσίασε και επιδέχεται βελτίωσης.
Το μαγιάτικο με καψαλισμένο καλαμπόκι, καλύπτεται από την πολύ γλυκιά κρέμα καλαμποκιού που συνοδεύει το ψάρι και θα ήθελε ιδανικά κάτι δίπλα του, που να δώσει οξύτητα και να ισορροπήσει το πιάτο.
Εξαιρετική η σφυρίδα με τοστάκι αθηναϊκή, μουσελίν φύκια, σκόνη nori και τεμπούρα kale.
Ενδιαφέροντα μου φάνηκαν και κάποια απ’τα κρεατικά του καταλόγου που θα δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψη, αφού σίγουρα η ταράτσα με τη μοναδική θέα ενδείκνυται για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού στην πόλη.

Καραβίδες με κρέμα ταραμά, κάπαρη, σαλικόρνια και χαβιάρι Petrossian

Στα υπ’όψιν το ιβηρικό χοιρινό με σελινόριζα, ψημένο φουντούκι και σάλτσα vinsanto, το wagyu που συνοδεύεται με πουρέ εσαλότ και πατάτα confit και το αρνί στο ζωμό του με τάρτα μελιτζάνα και σουσαμένιο παστέλι.
Κλείστε γλυκά τη βραδιά με cheesecake φράουλα, graham crumble και λεμόνι ή λευκή σοκολάτα με μαρέγκα, μάνγκο, γιαούρτι και δυόσμο.
Πολύ καλή λίστα κρασιών!

Σφυρίδα με τοστάκι Αθηναϊκή, μουσελίν φύκια, σκόνη Nori, tempura kale

Καθόλου τυχαίο που είναι ανάμεσα στα εστιατόρια που έχουν βραβείο Bib Gourmand από τον οδηγό Michelin (το (βραβείο που λειτουργεί ως ένδειξη αναγνώρισης της καλής σχέσης ποιότητας-τιμής των εστιατορίων) και στη χώρα μας το έχουν τρία ακόμη εστιατόρια (Αθήρι, Nolan και Οικείο).
Θα το κατέτασσα στην κατηγορία του fine-dining με φοβερή σχέση ποιότητας – τιμής.
Υπολογίστε γύρω στα €40 – 50 το άτομο για πλήρες γεύμα. Μενού degustation με 5 πιάτα στα €50 χωρίς κρασί.

Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 1, Πλάκα
Tηλ. 21 0701 1108