Τάρτα σπανάκι – πράσο από το Χρήστο Μπαλταγιάννη
Για τη ζύμη:
200 γρ αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λίγο μαλακωμένο)
2 αυγά
2 κουταλιές νερό (μπορεί και λίγο παραπάνω)
Για την γέμιση:
150 ml κρέμα Γάλακτος 35%
3 αυγά
1 πράσο ψιλοκκομένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
Σπανάκι baby 150 γρ
Γραβιέρα Αμφιλοχίας μέτρια 100γρ
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα και ανακατεύουμε ώσπου να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στο χέρι μας.
Μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά μέχρι να σφίξει λίγο και να μπορούμε να την δουλέψουμε.
Αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο, βάζουμε λίγο αλεύρι από πάνω και την πλάθουμε λίγο ακόμα.
Βάζουμε λίγο βούτυρο σε ταρτιέρα και απλώνουμε την ζύμη ομοιόμορφα στα τοιχώματα της ταρτιέρας μας.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε το πράσο με το κρεμμύδι το φρέσκο μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Στη συνέχεια βάζουμε το baby σπανάκι και σβήνουμε την φωτιά.
Θέλουμε να υλικά μας να είναι ζωντανά σε χρώμα γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο.
Αλατοπιπερώνουμε και στρωνουμε τα λαχανικά στην τάρτα μας.
Κόβουμε τη γραβιέρα σε κομμάτια λεπτά και τη βάζουμε πάνω στα λαχανικά.
Κρατάμε λίγο από την γραβιέρα και την τρίβουμε και στο τέλος από πάνω.
Σε μια μπασινα χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα ώσπου να ομογενοποιηθούν.
Αλατοπιπερώνουμε λίγο και βάζουμε το μείγμα μας στην τάρτα (περιχύνουμε τα λαχανικά και την γραβιέρα) ώσπου να καλύψουμε μέχρι το χείλος της τάρτας μας.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη γραβιέρα τριμμένη από πάνω.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 175-180 βαθμούς, αναλόγως τον κάθε φούρνο.
Μπορεί να θέλει λίγο παραπάνω η και λίγο λιγότερο, το υπολογίζουμε με το μάτι αυτό.. όταν η τάρτα μας έχει ροδίσει, είναι έτοιμη!
Καλή επιτυχία!