Σαλίγκαρος

Για το “Σαλίγκαρο” στα Εξάρχεια δεν είχα ακούσει κάτι, ούτε είχα διαβάσει κάποια αναφορά στον τύπο.
Ίσως γιατί το μαγαζί έχει το “κοινό” του και ίσως γιατί η περιοχή των Εξαρχείων είναι δύσκολα προσβάσιμη και δεν έχει parking, ενώ λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια, μόλις χθες έτυχε να βρεθώ στο μικρό χώρο που φέρει το όνομα “Σαλίγκαρος”.
Το έναυσμα για την επίσκεψή μου ήταν ότι το μαγαζί συμμετέχει στο Foodathlon, ένα project που είμαι εξ’αρχής απ’τα ενεργά μέλη του, οπότε ήθελα να έχω άποψη για την κουζίνα των εστιατορίων που συμμετέχουν.

Έφτασα λοιπόν με μια φίλη, Παρασκευή βράδυ στο μικρό στενάκι της Σολωμού και για καλή μας τύχη, ακριβώς απέναντι από το μαγαζί υπάρχει υπαίθριο parking και μάλιστα ανοιχτό στο κοινό χωρίς χρέωση· απ’τα ανέλπιστα!
Μπαίνοντας στο “Σαλίγκαρο” που έσφυζε από ζωή, συνειδητοποιήσαμε ότι ανεβάζαμε το μέσο όρο ηλικίας, αφού το μαγαζί ήταν γεμάτο από φοιτητόκοσμο! Το παραβλέψαμε αφού λόγω ιδιοσυγκρασίας προσαρμοζόμαστε εύκολα και καθίσαμε στο τραπεζάκι που μας υπέδειξε η ευγενική κοπέλα στο service.
Παρατηρώ το χώρο που έχει ζεστά χρώματα, 10 – 15 τραπεζάκια, φωτιστικά από σκάφες και πλεκτομηχανές.
Μας φέρνουν σφηνάκια ρακή κερασμένα και αφήνουν τον κατάλογο. Από μια πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι το μενού δεν είναι τυχαίο αλλά φροντισμένο και με καλές πρώτες ύλες.
Οι κρητικές καταβολές του ιδιοκτήτη, του Ρήγα, εμφανείς στο μενού.
Χοχλιούς μπουμπουριστούς και μάλιστα καλοφτιαγμένους, δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα.
Χωρίς να χρειαστεί να ξεφυλλίσεις σελίδες.. λίγα ορεκτικά, 4-5 σαλάτες και άλλα τόσα κυρίως, απαρτίζουν το μενού.
Παραγγείλαμε τη σαλάτα με τη φακή, τρίμμα φέτας και λάδι τρούφας και μπορώ να πω ότι ήταν πέραν των προσδοκιών μου.
Η συνέχεια ακόμη καλύτερη με “συκαμία”· ξερά σύκα γεμιστά με μυζήθρα, αγγούρι τουρσί και πέστο ρόκας.
Στην οφτή πατάτα νιώθεις το στακοβούτυρο να πλημμυρίζει το στόμα και ο συνδυασμός με ξινομυζήθρα Χανίων, δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Το ταρτάρ καβουρμά σερβίρεται με γαλομυζήθρα, φινόκιο και λίγο λάδι δυόσμου.
Όσο για το “Κρητικό Burgerάτσι” είναι με μπιφτέκι προβατίνας, αμανίτες, ρόκα, τομάτα και λίγο ξερό κρεμμύδι. Μην το χάσετε!
Και στα λίγα ζυμαρικά του καταλόγου φαίνεται το ιδιαίτερο ύφος της μαγειρικής του Ρήγα· οι παπαρδέλες με μανιτάρια και πέστο ρόκας, συνδυάζονται με σταμνοτύρι Ηπείρου και λάδι τρούφας.
Για επιδόρπιο προτείνω σφακιανή πίτα με μέλι και σουσάμι.
Συνοδεύστε το φαγητό σας με κρασί δικό τους λευκό, κόκκινο ή εξαιρετικό Μαρουβά που δύσκολα θα βρείτε αλλού!
Η ρακή τους εξαιρετική και καθόλου νοθευμένη και επίσης λίγες μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες.
Στο Σαλίγκαρο μπορείτε να πάτε απ’τις 11.00 το πρωί για καφέ ή τσιπουράκι ως αργά το βράδυ για τους καλούς μεζέδες του και τη ζεστή ατμόσφαιρα.
Κόστος γύρω στα €15 το άτομο.

Σολωμού 37, Εξάρχεια
213 0226262