Μοσχαρίσια μάγουλα με χωριάτικες χυλοπίτες
Υλικά για 4 άτομα:
Μοσχαρίσια μάγουλα 1 κιλό έως 1,200
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
5-6 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι ξερό εστραγκόν
1 ποτήρι κρασιού ξηρό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
500 γραμμάρια χυλοπίτες χωριάτικες
Εκτέλεση συνταγής:
Ξεπλένουμε καλά τα μάγουλα, και τα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τις 2 σκελίδες σκόρδο. Αφού πάρουν χρώμα, τα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε ώσπου να εξατμιστεί.
Τα βάζουμε σε πήλινη γάστρα και προσθέτουμε τόσο χλιαρό νερό, ίσα να σκεπαστεί το κρέας, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι και τη δάφνη. Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει 10′ στους 180 βαθμούς.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο. Αφήνουμε να σιγοψηθεί γύρω στις 3 – 3,5 ώρες, ελέγχοντας που και που αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό.
Βάζουμε νερό περίπου 2 λίτρα στην κατσαρόλα και μια κουταλιά του γλυκού αλάτι και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τις χυλοπίτες. Βλέπουμε τις οδηγίες συσκευασίας, συνήθως θέλουν 8 – 12 λεπτά.
Σουρώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, σερβίρουμε με τις χυλοπίτες, περιχύνουμε με τη σάλτσα και προσθέτουμε τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip: Εναλλακτικά μπορείτε να συνδυάσετε τα μάγουλα με σπιτικό πουρέ αντί ζυμαρικού. Εξίσου καλό το αποτέλεσμα.
Συνδυάστε το φαγητό με ένα ξινόμαυρο σε blend, ένα καλό Pinot Noir ή ένα Nebbiolo.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!