Μελόπιτα Μυκόνου αυθεντική

gojispirit

Η συνταγή είναι από το αρχείο του Ιάκωβου Κουσαθανά και τη βρήκα στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.
Ο Ι. Κουσαθανάς γράφει χαρακτηριστικά:
“Η αυθεντική μυκονιάτικη μελόπιτα φτιάχνεται με δύο τραγανά φύλλα που κλείνουν μέσα τους μια γλυκιά γέμιση από τυροβολιά, το φρέσκο τυρί του νησιού. Είναι μια πολύ αγαπημένη μου παραδοσιακή συνταγή, που με μεγάλωσε, με γλύκανε και με γεμίζει χαρούμενες αναμνήσεις από την κουζίνα της γιαγιάς”
Μερίδες: 17-18, Προετοιμασία: 50′, Αναμονή: 30′, Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα

Φύλλα
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και επιπλέον για το άνοιγμα)
4 γρ. ξηρή μαγιά
25 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. λευκό ξύδι
βούτυρο αγελάδας, λιωμένο για το βουτύρωμα του σκεύους και των φύλλων
160 γρ. χλιαρό νερό

Γέμιση
515 γρ. τυροβολιά ή ανάλατη μυζήθρα
350 γρ. ζάχαρη
130 γρ. αυγά (2-3)
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα ή ξύσμα από 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
1 φακελάκι βανιλίνη
40 γρ. θυμαρίσιο μέλι για την επιφάνεια

Εκτέλεση:

Φύλλα
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό και ανακατεύουμε με το γάντζο. Προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά διότι ενδέχεται να χρειαστεί λιγότερο. Σταματάμε μόλις σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

Γέμιση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα χωρίς σβόλους.

Συναρμολόγηση
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (στις αντιστάσεις).
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. και στρώνουμε μέσα το ένα φύλλο αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο έχουμε κόψει στη διάμετρο του ταψιού. Βουτυρώνουμε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν, τις γυρνάμε προς τα μέσα και τις “τσιμπάμε” ανά 1 εκ. έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα στεφάνι ζύμης περιμετρικά.
Χαράσουμε την πίτα σε κομμάτια και βουτυρώνουμε την επιφάνειά της.
Την ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Την περιχύνουμε με το μέλι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 20 λεπτά.

 

 

 

 

 

 

shares