Μανιτάρια φρικασέ ή αλλιώς vegan μαγειρίτσα
Υλικά:
200 γρ. μορχέλες
300 γρ. μαρτούλια
150 γρ. πλευρώτους
150 γρ. κανθαρέλλες
200 γρ. μανιτάρια λευκά
1 μαρούλι χοντροκομμένο
350 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
150 γρ. άγριο σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 πράσσο (σε μικρές ροδέλες)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 μάτσο μυρώνια
1/2 μάτσο μάραθο
1/2 μάτσο άνηθο
1 φυτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών
150 ml ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάνι ξηρό κρασί
Ξύσμα ενός lime
2 αυγά
Χυμό από μισό λεμόνι
Παρασκευή:
Πλένουμε καλά τα μανιτάρια (φροντίζοντας να καθαρίσουμε καλά τα χώματα – μπορούμε και με μικρή οδοντόβουρσα). Τα στραγγίζουμε καλά και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε όλα τα είδη μανιταριών σε κομμάτια (αν δε βρούμε κάποιο είδος, το αντικαθιστούμε με άλλο μανιτάρι). Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τα σωτάρουμε ώστε να βγουν όλα τα υγρά τους και αφού τα έχουν πιει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πράσο, το άγριο σκόρδο (αν δε βρούμε 2 σκελίδες ξερό) και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σωτάρουμε ελάχιστα – ίσα να πάρουν χρώμα – και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το μαρούλι και το σπανάκι αφού έχουμε πλύνει καλά και έχουμε κόψει σε χοντρά κομμάτια. Αφήνουμε γύρω στα 10 – 15 λεπτά στην κατσαρόλα να βγάλουν τα υγρά τους και να μαγειρευτούν τα χορταρικά (χωρίς να παραγίνουν) και αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα φλυτζάνι νερού ή ζωμού.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρώνια, τον άνηθο και το μάραθο( (όλα πολύ ψιλοκομμένα), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σβήνουμε τη φωτιά.
Θα πρέπει να έχει χυλώσει η μαγειρίτσα και να έχουν μείνει λίγα υγρά.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο (χτυπώντας ξεχωριστά τα ασπράδια και προσθέτοντας στη συνέχεια τους κρόκους) ώστε να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Εγώ χρησιμοποιώ μίξερ και πετυχαίνω τέλειο αποτέλεσμα.
Προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι λίγο-λίγο ώστε να μην κόψει το αυγολέμονο και με μια κουτάλα λίγο από το ζωμό της μαγειρίτσας, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα κουνώντας τη και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Κατά το σερβίρισμα στα πιάτα προσθέστε ξύσμα lime και απογειώστε τη γεύση.
Αν δεν θέλετε να αυγοκόψετε, είναι πολύ νόστιμο το φαγητό και χωρίς αυγολέμονο.
Καλή Επιτυχία!
Συνοδεύστε με ένα ωραίο Chardonnay ή ένα Sauvignon Blanc.
Το Winkl από Alto Adige, πρόταση του Γιάννη Καϋμενάκη, ταίριαξε ιδανικά!