Τολμήστε να γευτείτε ένα κερί ή ένα κάρβουνο, όταν αυτό είναι από τα χέρια του Μιχάλη Μάρθα!
Ποιος να κρύβεται άραγε πίσω από ένα βρώσιμο κερί από καμένο κρεμμύδι και παστράμι που λιώνει μπροστά σου;
Πίσω από ένα κάρβουνο, που δεν είναι άλλο από μια σελινόριζα και το pairing είναι με καπνιστό whisky;
Πίσω από ένα σπινιάλο που εκτός της φούσκας, περιέχει αχινό, περγαμόντο και παγωτό τσίπουρο;
Για να μη μιλήσω για τον παραδοσιακό εργολάβο που εδώ ντύνεται στα χρυσά και κάθεται πάνω σε μια αμυγδαλόπαστα, συνδυάζει κρέμα λεμονιού και αμυγδάλου και συνοδεύεται από παγωτό κρίταμο!
Δεν είναι άλλος από τον τολμηρό και δημιουργικό Καλύμνιο chef Μιχάλη Μάρθα.
Περίμενα καιρό αλλά άξιζε κάθε μικρή μπουκιά που γευόμουν στο μαγικό χώρο του Blue Fin Restaurant του Aqua Grand Exclusive Deluxe Resort εκείνη την Αυγουστιάτικη καλοκαιρινή βραδιά!
Κάθε μπουκιά με απογείωνε! Ήταν απόλαυση… μια γαστρονομική εμπειρία να τρως απ’τα χέρια του Μιχάλη Μάρθα και μάλιστα να σε σερβίρει ο ίδιος και να σου εξηγεί λεπτομερώς τι περιέχει το πιάτο που γεύεσαι.
Ξεκίνημα με βούτυρο καπνιστής μελιτζάνας και χειροποίητο προζυμένιο ψωμί ζέας, βρώσιμο κερί από καμένο κρεμμύδι και παστράμι, που έλιωνε στο πιάτο καθώς το γευόμασταν και ταρτάκι πηχτής με μαγιονέζα σέλινου και χαβιάρι μαϊντανού!
Τις πρώτες αυτές μπουκιές εισαγωγή στο μενού, συνόδευσε μια Τέχνη Αλυπίας.
Πόσο πιο δημιουργικά να ξεκινήσει ένα δείπνο;
Συνέχεια με μια εντυπωσιακή παρουσίαση ενός καλαμαριού με σκορδαλιά που η γεύση του συναγωνιζόταν την παρουσίασή του.
Δε χωρούν λόγια για να περιγράψω το μαγιάτικο ξηρής ωρίμανσης σε συνδυασμό με γρανίτα καρπούζι, βασιλικό και μαυροκούκι, σερβιρισμένο μέσα σε γογγύλι!
Για το ιωδιούχο σπινιάλο όπου ο αχινός και η φούσκα, ισορροπούσαν ιδανικά με υφές από περγαμόντο και παγωτό τσίπουρο, το οποίο ήρθε σερβιρισμένο σ’ένα πιάτο που το σχήμα του σε ταξίδευε σε ακτές γεμάτες θησαυρούς της θάλασσας, έχω να πω ότι έλειπε μόνο ο ήχος του κύματος για να ικανοποιηθούν και οι πέντε αισθήσεις μου.
Αμέσως μετά, οι γαρίδες Κοιλάδας ήρθαν σερβιρισμένες δίπλα σε κομμάτια brioche, που είχε το σχήμα και την υφή του σφουγγαριού της θάλασσας. Βουτώντας το στο ζωμό από τη bisque που πλαισίωνε τα υλικά, σου ερχόταν να σηκωθείς και να χειροκροτήσεις το δημιουργό του πιάτου!
Το παντζάρι ήρθε στο τραπέζι σε σχήμα τριαντάφυλλου και ο chef το συνόδευσε με ένα ζωμό βοδινό σε συνδυασμό με χαρουπόμελο προσθέτοντας λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού και καραμελωμένο φουντούκι.
Τα πιάτα αυτά συνόδευσε ένα μοσχόμαυρο-ξινόμαυρο του 2018 από κτήμα Διαμάντη, περιοχή Σιάτιστα.
Η πεντανόστιμη σέλα αρνιού με πουρέ αγκινάρας και τα συνοδευτικά της, σε απόλυτη ισορροπία με ένα Refosco-Μαυροδάφνη του 2017 από κτήμα Μερκούρη από Ηλεία.
Προεπιδόρπιο για να αλλάξει η γεύση, ένα γλυκό με βάση το μήλο, αμέσως μετά μια φοβερή κρέμα με γάλα απαστερίωτο (το οποίο παστεριώνουν στο εστιατόριο), μέλι από βανίλια Ελάτης από τη Fungi Hellas, μούρα, χιόνι από γιαούρτι και παγωτό χαμομήλι! Απλά εκπληκτική!!!
Και ως επιστέγασμα, το γλυκό για το οποίο καμαρώνει ο chef και μου το έστελνε σε φωτο από τα πρώτα στάδια της δημιουργίας του (πάνω από χρόνο τώρα)… όταν η αρχική του μορφή ήταν σε ροζ απόχρωση και μου έστελνε μόνο τις “πρόκες” που αποτελούσαν το decor, για να αφήσω τη φαντασία μου ελεύθερη…. για το τι πρόκειται να είναι αυτό το γλυκό!
Το απόλαυσα στην τελική του μορφή. Ο γνωστός μας παραδοσιακός “εργολάβος” πάνω σε μια αμυγδαλόπαστα με κρέμα αμυγδάλου και λεμονιού, συνοδεία παγωτού κρίταμου!
Ακολούθησαν τρία εκπληκτικά mignardises πάντα με το μαγικό touch του Μιχάλη Μάρθα.
Ο επιδόρπιος οίνος που συνόδευσε τα γλυκά ήταν το Μοσχάτο Αλεξανδρείας ARMA του οινοποιείου Αλεξανδρή από τον Έμπωνα της Ρόδου, που τα αρχικά του είναι τα πρώτα γράμματα των ποικιλιών που περιέχει: Ασύρτικο, Riesling & Μοσχάτο Αλεξανδρείας.
Ένα λευκό κρασί όψιμου τρύγου με λαμπερό χρώμα και ντελικάτο άρωμα μάνγκο, ροδάκινου και ανθών πορτοκαλιάς. Ισορροπημένο στόμα με ευχάριστη οξύτητα και γλυκιά επίγευση βερίκοκου.
Πραγματικά είναι μοναδική εμπειρία να τρως από τα χέρια του Μιχάλη και ανυπομονώ για την επόμενη φορά!
Φωτο έβγαλα πολλές και βιντεάκια από τη βραδιά, αλλά επέλεξα στο άρθρο να έχω τις επαγγελματικές από το site του chef, ώστε να μην υπάρχει κανένα ψεγάδι στην εικόνα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας για τη βραδιά στη Λίνδο.