Κρέμα πατάτας και ελαιολάδου με αρώματα γης από το Θοδωρή Σταμούλη

gojispirit

Κρέμα πατάτας και ελαιόλαδου με αρώματα γης

Ορεκτικό για 6 πιάτα
Χρόνος παρασκευής: 40 λεπτά

1/2 κιλό πατάτες κατάλληλες για πουρέ
100 ml ελαιόλαδο
Λάδι ή βούτυρο τρούφας (εφόσον έχουμε)
Νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Ξεφλουδίζω τις πατάτες και τις βράζω για αρκετή ώρα σε αλατισμένο νερό μέχρι να διαλυθούν.
Έπειτα τις βάζω σε μπλέντερ και προσθέτω νερό από το βρασμό μέχρι να γίνουν πουρές.
Προσθέτω ελαιόλαδο και δίνω έξτρα γεύση με λίγο λάδι ή βούτυρο τρούφας αν υπάρχει.
Αν χρειαστεί, συμπληρώνω με νερό ώσπου ο πουρές να γίνει ελαφρύς και ρευστός σαν ελαφρά χτυπημένη κρέμα.
Βάζω επιπλέον αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση.

1/4 λάχανο χοντροκομμένο
Λίγο ελαιόλαδο
Βάζω τα κομμάτια του λάχανου στο σχαροτήγανο με λίγο λάδι και αλατοπίπερο. Τα ψήνω μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα οι άκρες και να μαλακώσουν καλά. Τα αφήνω να κρυώσουν και τα ψιλοκόβω.

1/2 κρεμμύδι κομμένο (όσο πιο λεπτές φέτες γίνεται)
Ξύδι μπλούμπερι ή κάποιο ξύδι με ωραίο και έντονο χρώμα (π.χ. από ρόδι ή βαλσάμικο
με κράμπερι)
Βάζω το κρεμμύδι σε στενό δοχείο που να χωράει εφαρμοστά (μικρό τάπερ, ποτήρι κλπ)
Βάζω σε ένα μπρίκι αρκετό ξύδι ώστε να καλύψει το κρεμμύδι. Μόλις βράσει το ρίχνω καυτό πάνω στο κρεμμύδι και το αφήνω να κρυώσει.

1 ματσάκι μαϊντανό
200 ml ελαιόλαδο ή κάποιο ελαφρύ λάδι, π.χ. σησαμέλαιο
Κρατάω μερικά φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα. Βάζω σε μπλέντερ τα υπόλοιπα φύλλα του μαϊντανού με το λάδι. Τα χτυπάω αρκετή ώρα και μετά τα σουρώνω σε ψιλό σουρωτήρι ή με γάζα για καλύτερο φιλτράρισμα. Καλύτερα να το κάνω από το προηγούμενο βράδυ και να το αφήσω ήρεμα να στάξει όλο.

Λίγο blue cheese (5 γραμμάρια ανά πιάτο)
Προαιρετικά λίγη μαύρη τρούφα
Την ώρα του σερβιρίσματος στρώνω ελάχιστο ψιλοκομμένο λάχανο στον πάτο από το πιάτο και ρίχνω πάνω του λίγο τριμμένο blue cheese. Αν μπορώ, ζεσταίνω τα πιάτα στα μικροκύματα για 5 με 10 δευτερόλεπτα ίσαμε να λιώσει το τυρί ή με ένα φλόγιστρο ή στο φούρνο.
Βάζω από πάνω περίπου 4 κουταλιές της σούπας πουρέ. Στάζω λάδι μαϊντανού.
Γαρνίρω με λίγο κρεμμύδι τουρσί και φύλλα μαιντανού. Αν έχω, τρίβω και λίγη μαύρη τρούφα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην βάλω πολύ blue cheese και τουρσί κρεμμυδιού για να μην χαθεί το άρωμα της τρούφας.

shares