Cheesecake γιαούρτι με σοκολατένια βάση μπισκότου και αλμυρή καραμέλα βουτύρου από το Στράτο Ιωσηφέλλη

 

Για τη βάση σοκολάτας:
100 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο
250 γρ. αλεύρι
50 γρ. κακάο
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα γιαούρτι:
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
250 γρ. τυρί κρέμα
350 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
5 ml χυμό λεμονιού
100 γρ. ζάχαρη άχνη
8 γρ. ζελατίνη σε φύλλα

Για την αλμυρή καραμέλα βουτύρου:
200 γρ. ‏κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ βούτυρο, κομμένο σε 6 κομμάτια
270 ml ‏κρέμα γάλακτος
5 γρ αλάτι

Τρόπος Εκτέλεσης:
Για τη βάση σοκολάτας:

Προσθέτουμε σε μια μπασίνα το κακάο, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά.
Xτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία στρογγυλή φόρμα με αποσπόμενη βάση με διάμετρο 23 εκ.
Βάζουμε μέσα όλη τη ζύμη και την απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της φόρμας και να κάνει ένα γείσο περιμετρικά της φόρμας.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ποτήρι για να απλωθεί πιο εύκολα.
Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 12 -15 λεπτά.

Για την κρέμα γιαούρτι :
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας να μουλιάσουν σε κρύο νερό.
Όταν μαλακώσουν, ρίχνουμε σε κατσαρολάκι με πολύ λίγο νερό και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν.
Το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μια λεκάνη το τυρί με την κρέμα γάλακτος να αφρατέψουν με ένα σύρμα χειρός και μετά προσθέτουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμόνι και τη ζάχαρη.
Ενσωματώνουμε τη λιωμένη ζελατίνα.
Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Για την αλμυρή καραμέλα βουτύρου:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Η ζάχαρη θα αρχίζει να λιώνει. Θέλουμε, όσο μπορούμε να κρατήσουμε το ξανθό χρώμα και προσέχουμε να μην καεί.
Μόλις λιώσουμε τη ζάχαρη, είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το σημείο γιατί η καραμέλα θα αφρίσει απότομα μόλις προσθέσουμε την κρεμά γάλακτος.
Ανακατεύουμε την καραμέλα μέχρι να λιώσει τελείως για περίπου 8 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο εκτός φωτιάς και το αλάτι.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και το ρίχνουμε πάνω στην κρέμα γιαούρτι και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!