Bon Bon Fait Maison – Ένα atelier ζαχαροπλαστικής σε μια αποθήκη στο λιμάνι

Πως θα σας ακουγόταν σε μια παλιά αποθήκη του 1900 – στο λιμάνι του Πειραιά, να λειτουργεί σήμερα ένα atelier ζαχαροπλαστικής που δημιούργησε ο Κρίτων Πουλής, ο επί δέκα χρόνια στενός συνεργάτης του κορυφαίου ζαχαροπλάστη Pierre Hermé;
Ήταν ο μέντοράς του… εκείνος που του έμαθε τα πάντα και τον εμπιστεύθηκε απόλυτα… υπήρξε ο δάσκαλός του.
Ο Κρίτωνας βρέθηκε στο πλευρό του μεγάλου pastry chef σε μια περίοδο που ήθελε να ενισχύσει το προσωπικό του, ενόψει εορτών… κι όμως κέρδισε με τη μία την εμπιστοσύνη του Hermé, ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως τις δυνατότητες και το ταλέντο του νεαρού Ελληνα.

Photo απο fb page Κριτωνα Πουλή

Όμως ο νεαρός δεν εγκλωβίστηκε στην ασφαλή αυτή σχέση που είχε με το μέντορά του· ήθελε να ανοίξει τα φτερά του και να επιστρέψει στη χώρα μας και να δημιουργήσει… με τις γνώσεις που είχε αποκτήσει, κάνει το πρώτο του βήμα και καλοκαίρι του 2017, ανοίγει το πρώτο Bon Bon σε μια παραδοσιακή κατοικία του 1860 στη Χώρα των Κυθήρων με χειροποίητα παγωτά και θρυλικές κρέπες για τις οποίες χρησιμοποιεί αλεύρι Ζέας και φαγόπυρο.
Το Μάρτη του 2018 και πριν καλά καλά περάσει χρόνος, βάζει πλώρη για το νησί των ανέμων με την κρεπερί Bon-Bon στη χώρα της Μυκόνου (απέναντι από τη Μητρόπολη). Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ανοίγει δεύτερο μαγαζί στα Κύθηρα.

Στο διάλογο που είχα μαζί του, μου είπε ότι ετοιμάζεται τον Απρίλιο θα ανοίξει ένα ακόμα Bon Bon Fait Maison, αυτή τη φορά στην Πάρο.
Η συζήτησή μας που αλλού?? Στο νέο του χώρο, σ’ένα στενό πάνω απ’το λιμάνι του Πειραιά, όπου ανακαίνισε μια παλιά αποθήκη του 1900 και τη μετέτρεψε σε ένα φοβερό… δημιουργικό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Πολύ παλιά λειτουργούσε ως χώρος για επισκευές πλοίων, αργότερα ως χυτήριο και τελευταία ως club. Ακριβώς δίπλα στο αγαπημένο μου Paleo, το wine-bar του Γιάννη Καϋμενάκη, που έχει δώσει άλλη αίγλη στην οδό Πολυδεύκους. Την έχει μετατρέψει σε προορισμό των οινόφιλων και όσων αποζητούν ένα ωραίο στέκι.
Αυτή τη γειτονιά λοιπόν που το πρωϊ θα βρεις μηχανουργεία και συνεργεία, αποφάσισε ο Κρίτων να τη στολίσει με το boutique ζαχαροπλαστείο του, που μπαίνοντας αντικρύζεις στο βάθος μια επιγραφή με ροζ γράμματα neon με το όνομα “Bon Bon”!

Ο Κρίτων μοιάζει πολύ μικρότερος σε ηλικία απ’ότι είναι… δεν τον κάνεις πάνω από 30. Είναι κοινωνικός, ομιλητικός, παθιασμένος με τη ζαχαροπλαστική και με τις δοκιμές στο εργαστήριο.
Με ξενάγησε στο χώρο και πράγματι εντυπωσιάστηκα! Στον επάνω όροφο είναι το ησυχαστήριό του.
Ένας χώρος ψηλοτάβανος με πέτρα και ξύλο, με πολλά βιβλία, ένα γραφείο με τον υπολογιστή του και άπλετη θέα στον κάτω όροφο όπου είναι το εργαστήριο (πιο πολύ με χειρουργείο μοιάζει), ώστε να παρακολουθεί την ολιγομελή ομάδα του την ώρα της δημιουργίας και την κίνηση στο μαγαζί.
Το εργαστήριο γύρω γύρω έχει γυάλινες επιφάνειες που επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή των πελατών με το εσωτερικό του, που λάμπει από καθαριότητα και είναι πολύ φωτεινό. Τα δύο άτομα της ομάδας του δουλεύουν με ηρεμία και σχολαστικότητα και τα γλυκά φτάνουν στον καταναλωτή ακριβώς μόλις βγουν από το εργαστήριο.
Δεν προλαβαίνουν άλλωστε να μείνουν στη μικρή βιτρίνα… βγάζει 4 – 5 κωδικούς που γίνονται ανάρπαστοι.
Μπορείτε βέβαια να κάνετε την παραγγελία σας είτε για τούρτα είτε για ατομικά γλυκά, αλλά πάντα απ’τη γκάμα που ετοιμάζει ο Κρίτωνας.
Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί εξαιρετική. Προσπαθεί να είναι 99% ελληνική και προμηθεύεται από τη διεθνή αγορά μόνο αν κάτι δεν καλύπτει τις ανάγκες του.
Το παγωτό του είναι θεϊκό, φτιαγμένο με γάλα ελληνικό που κατά βάση προμηθεύεται από ένα μοναστήρι στο Βόλο. Την καλοκαιρινή περίοδο, σίγουρα δεν του φτάνει αφού φτιάχνει ένα τόνο παγωτό ανά τρεις ημέρες περίπου!!! Μεγάλη η ζήτηση!
Όντας μαθητής του Herme, δεν θα μπορούσε να μην κάνει καταπληκτικά μακαρόν! Δοκίμασα και τις τρεις γεύσεις του (κρέμα, σοκολάτα και μανταρίνι).
Έμαθα ότι τα Χριστούγεννα έφτιαξε μια επική βασιλόπιτα πολύ αρωματική και τη στόλισε με μικρές μαρέγκες στην επιφάνειά της και στο κέντρο της κατακόκκινη. Το φλουρί που περιείχε ήταν ειδική παραγγελία στον Έλληνα δημιουργό Γιάννη Σεργάκη. Σε δυο μέρες μέσα, είχε παραγγελίες για 150 βασιλόπιτες.
Το Bon Bon έχει γίνει ήδη όχι μόνο “talk of the town” αλλά “talk of the country”
Σίγουρα τα βήματά σας θα σας βγάλουν στο λιμάνι… πολύ πριν τις καλοκαιρινές εξορμήσεις με τα πλοία.