Australian WineVirtue

Το να βρίσκεσαι προσκεκλημένος ξένης πρεσβείας στην χώρα σου, ομολογώ πως είναι πρωτόγνωρο και πέρα για πέρα Τιμητικό!!!
Όταν η πρόσκληση αυτή περιλαμβάνει και ένα Masterclass – δοκιμάζοντας πληθώρα μοναδικών Κρασιών από αυτήν την ξένη χώρα – τότε η πρόσκληση γίνεται μια συναρπαστική πρόκληση, που αν μη τι άλλο συνάδει με την φιλοσοφία αυτής της στήλης, που δεν είναι άλλη από το κυνήγι της Αρετής του Κρασιού.

Την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου λοιπόν, βάλαμε τα καλά μας και βρεθήκαμε στην Πρεσβεία της Αυστραλίας, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Νέου Ελληνο-Αυστραλού Πρέσβη, κου. Αρθούρου Σπύρου.
Η εκδήλωση έγινε σε αγαστή συνεργασία της Πρεσβείας της Αυστραλίας με την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και του Αυστραλιανού Κρατικού Οργανισμού προώθησης Οίνων στο εξωτερικό.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Πρέσβης Κος Σπύρου αναφέρθηκε στους ιστορικούς, προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους που τον ώθησαν – μέσω της εκδήλωσης αυτής – να φέρει πιο κοντά την Οινική κουλτούρα της Αυστραλίας με το ελληνικό κοινό ενώ δήλωσε κι εθελοντής να συνδράμει ώστε η σχέση αυτή να γίνει αμφίδρομη.

Καλύτερος συνεργάτης σε αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων, έναν καθαρά επαγγελματικό οργανισμό, που μέσω των μελών του έχει αναλάβει την προώθηση των ποιοτικών οίνων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής αγοράς, από τις κάβες λιανικής μέχρι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια αλλά και τις Οινο-μπάρες αγγλιστί ‘’Winebars’’.

Στο ψητό όμως της εκδήλωσης…

Το ψητό δεν είναι άλλο από την Οινική χαρτογραφία, Ιστορία και εξέλιξη της Αυστραλίας. Μιας χώρας που αν και θεωρείται «Νέος Κόσμος», μετρά πάνω από 200 χρόνια Οινικής ιστορίας αλλά και δημιουργικής τρέλας, μιας και αν δεν υπήρχαν Οινοποιοί με πάθος για πειραματισμούς και καινοτομίες ίσως να μην υπήρχε λόγος να μιλάμε για Αυστραλιανά κρασιά.

Μια Ιστορία που μας γυρνάει πίσω στο 18ο Αιώνα όταν και εισήχθησαν στην Ήπειρο της Ωκεανίας, Γαλλικής προέλευσης κυρίως ποικιλίες με σκοπό τον πειραματισμό σε διάφορες ζώνες της αχανούς αυτής χώρας. Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται από τότε λοιπόν βρίσκονται στο Νότιο και θα έλεγα παραθαλάσσιο μέτωπο, διάσπαρτες από άκρη σε άκρη.

Σε αυτό το σημείο χρήσιμο είναι να αναφέρουμε πώς οι 65 ξεχωριστές αμπελουργικές ζώνες της, έχουν έκταση περίπου 135.000 εκτάρια, που αντιστοιχεί στο 0,2% της έκτασης της Αυστραλίας και ισούται σχεδόν με αυτές του Μπορντό και της Βουργουνδίας, μαζί… Σε αυτές λοιπόν τις μικροσκοπικές για την Αυστραλία εκτάσεις οινοποιούνται πάνω από 100 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, με κυριότερες αυτές των Semillon, Chardonnay, Riesling όσον αφορά τις Λευκές και Shiraz, Cabernet Sauvignon και Grenache για τις Ερυθρές.

Και ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η Αυστραλία είναι μια αχανής έρημος βγαλμένη από την κινηματογραφική ταινία Mad Max, η πραγματικότητα διαφέρει αρκετά, τουλάχιστον για τις αμπελουργικές της ζώνες.
Αυτές αποτελούνται από πολυποίκιλα εδάφη, υψόμετρα, θερμοκρασίες… πάντα δίπλα στην ομορφιά του θαλάσσιου στοιχείου, καθιστώντας τες από τις ομορφότερες στον κόσμο.

Έτσι βρίσκουμε ζώνες σε υψόμετρα πάνω από 1.000 μέτρα, αλλά και παραθαλάσσιες που βρέχουν τα ριζικά τους συστήματα στο νότιο αρχιπέλαγος. Κάποιες με χαρακτηριστικά κοκκινωπά χώματα, άλλες με ηφαιστειογενή και άλλες με πιο γνωστά σε εμάς γρανιτένια και αμμώδη εδάφη. Όλα αυτά συνηγορούν – μαζί με το στυλ των παραγωγών – στα μοναδικά χαρακτηριστικά των Οίνων της Αυστραλίας που πάντα ξεχωρίζουν για τον προσιτό, εξωτικό και γοητευτικό τους χαρακτήρα.

Ανάμεσα στις 65 μοναδικές ζώνες, αξίζει να ξεχωρίσουμε για τα τυπικά τους χαρακτηριστικά τις παρακάτω:

Η Barossa Valley με το σχεδόν Μεσογειακό της κλίμα, μια από τις πιο διάσημες και προβεβλημένες ζώνες, δίνει εξαιρετικά παραδείγματα Ερυθρών από Shiraz & Cabernet Sauvignon.

H Hunters Valley με το Υποτροπικό της κλίμα που επηρεάζεται από τις θαλάσσιες αύρες και χαρίζει εξωτικά λευκά κρασιά από Semillon αλλά και Chardonnay.

H Coonawarra έχει το χαρακτηριστικό κοκκινόχωμα και παράγει πληθωρικά ερυθρά κρασιά βαθιάς παλαίωσης από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Shiraz. Το κλίμα της επηρεάζεται από το θαλάσσιο στοιχείο καθώς και από τα ξηρά αλλά και δροσερά καλοκαίρια.

Η Orange με τα μεγάλα της υψόμετρα αποτελεί μια από τις ανερχόμενες οινικές περιοχές. Οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα σε ημέρα και νύχτα και το ψυχρό κλίμα, γεμίζουν με υψηλές και δροσιστικές οξύτητες τα κρασιά της περιοχής με τα Chardonnay, τα Sauvignon Blanc αλλά και τα Shiraz.

Last but not Least, η Tasmania, η ψυχρότερη περιοχή της Αυστραλίας και η Νοτιότερη, διάσημη όχι μόνο για τον Tasmanian Devil αλλά και για τα Pinot Noir, Chardonnay και Riesling σε ήσυχες αλλά και αφρώδεις εκδοχές να κερδίζουν έδαφος στις καρδιές των οινόφιλων.

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της Αυστραλέζικης Οινικής κουλτούρας. Την περιγραφή ανέλαβαν οι δύο καλύτεροι Οινοχόοι της Ελλάδας (ένας νυν και ένας τέως), οι κ.κ. Ελευθέριος Χανιαλίδης (Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2020) και Αριστείδης Σκλαβενίτης (Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2016 & 2019) που με τις αναλυτικές περιγραφές τους ξεδίπλωσαν μπροστά στους γευστικούς μας αισθητήρες την πολυπλοκότητα, αλλά και τον παιχνιδιάρικο προσιτό χαρακτήρα των Αυστραλέζικων κρασιών.

Δυστυχώς τα κρασιά υπό δοκιμή δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στην ελληνική αγορά και για αυτό τον λόγο θα παρακάμψω την περιγραφή τους, με την ελπίδα στο κοντινό μέλλον να έρθουν στα ράφια και στις λίστες της χώρας μας και να τα απολαύσουμε εν καιρώ… …οψόμεθα!!!

Υστερόγραφο:

Περιττό να αναφέρω ότι τα κρασιά που δοκιμάσαμε, Λευκά και Ερυθρά ήρθαν όλα με το πολλώς υποτιμημένο βιδωτό πώμα το γνωστό Screw Cap. Αυτή η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί και γρήγορα γιατί απαξιώνουμε κρασιά ανωτέρας ποιότητας λόγω αυτού του χαρακτηριστικού… …Food for thought!!!

Να σημειώσω πως τα χειρότερα εμφιαλωμένα κρασιά που έχω δοκιμάσει είχαν όλα τους φελλό και όχι βιδωτό πώμα και αυτό κάτι λέει…

Ευχαριστώ πολύ την Πρεσβεία της Αυστραλίας και τον Πρέσβη κο Αρθούρο Σπύρου για την πρόσκληση και την φιλοξενία, ευχόμενος ο σκοπός της εκδήλωσης αυτής να επιτευχθεί στο έπακρο και αυτή να ήταν μόνο η αρχή όσων όμορφων Οινικών Εκδηλώσεων έπονται!!!

Nikos Fradelos
Certified Sommelier

Wine Critic at International Wine and Spirits Competition