Φρικασέ με μορχέλες και πράσινα κηπευτικά από το Θοδωρή Σταμούλη
Φρικασέ με μορχέλες και πράσινα κηπευτικά
500 γραμμάρια άγριες μορχέλες πολύ καλά καθαρισμένες* και κομμένες στα δύο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 μεσαίο μαρούλι ψιλοκομμένο
1 μάτσο κρεμμυδάκι φρέσκο καθαρισμένο και κομμένο κατά μήκος
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
300 ml νερό
2 ζουμερά λεμόνια
3 μεγάλα αυγά
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ρίξε το μισό λάδι.
Άπλωσε στο πάτο το κρεμμυδάκι και το μισό σκόρδο.
Άπλωσε από πάνω το μαρούλι.
Στο μέσο κάνε μια φωλιά και βάλε τις μορχέλες,
Άπλωσε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι το υπόλοιπο σκόρδο, το λάδι και το νερό.
Βάλε σε δυνατό μάτι να πάρει βράση και μετά χαμήλωσε τη φωτιά σε χαμηλό βρασμό για μισή ώρα.
Τράβα το από τη φωτιά για κανένα τέταρτο να κρυώσει.
Χτύπησε καλά σε μπολ τα αυγά. Πρόσθεσε το λεμόνι, συνεχίζοντας να χτυπάς και χωρίς να σταματήσεις αρκετό ζωμό από την κατσαρόλα.
Περιέχυσε το μείγμα στην κατσαρόλα.
Ανακάτεψε πολύ καλά και βάλε την πίσω σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας. Μόλις πάρει ελαφριά βράση, τράβηξέ την από τη φωτιά. Δοκίμασε το αλατοπίπερο και το φαγητό είναι έτοιμο.
* Όπως με συμβούλεψε ο Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, άφησα τα μανιτάρια σε νερό με ξύδι για μισή ώρα, αναταράσσοντας καλά μέσα στο υγρό επειδή κυψέλες έχουν την τάση να συγκρατούν χώμα.