The Lemon Tree & Co – H γαστρονομική άφιξη της χρονιά από την Αίγυπτο, στη Βούλα
Καθώς φεύγει το 2024, μοιράζομαι μαζί σας την άφιξη του “The Lemon Tree & Co.” που αποτελεί ένα κοσμοπολίτικο σημείο συνάντησης, όπου η μεσογειακή αύρα συναντά τη γοητεία της αιγυπτιακής μυσταγωγίας.
Ένα εστιατόριο, που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν στημένο στη μέση της ερήμου, αλλά οι δημιουργοί του θέλησαν να είναι το πρώτο “The Lemon Tree”, που τα τραπέζια του το καλοκαίρι βρέχονται απ’τον Αργοσαρωνικό, καθώς είναι μπροστά στην Α πλαζ Βούλας.
Εμπνευστής του εγχειρήματος είναι η μητρική εταιρεία TLT Concepts με έδρα το Κάιρο. Ιδρυτές της, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας – στους τομείς της εστίασης και της διασκέδασης – Ahmed Hanafi και η σύζυγός του – και διάσημη και βραβευμένη chef – Mirette Aly.
Στην πατρίδα τους έχουν αρκετά ξενοδοχεία κι εστιατόρια κι ανάμεσα σ’αυτά, το brand Lemon Tree & Co, με σύμβολο τη λεμονιά. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η λεμονιά στο κέντρο ενός χώρου, είναι σύμβολο φιλοξενίας, συγκέντρωσης, συναναστροφής και κοινωνικοποίησης. Επίσης στην κουζίνα τους εστιάζουν στη χρήση τοπικών, εποχικών υλικών και το λεμόνι είναι συνδεδεμένο με πολλά μέρη της Ελλάδας.
Από την Αίγυπτο λοιπόν στην Ευρώπη και μάλιστα στη Βούλα.
Το κομψό εστιατόριο, σχεδιασμένο από τους ΚΚΜΚ Architects, συνδυάζει αρμονικά τον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό, προσφέροντας μια μοναδική ολιστική εμπειρία, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις του επισκέπτη.
Εδώ η τέχνη και το design κυριαρχούν και αποθεώνουν την έννοια της φιλοξενίας.
Τα περισσότερα από τα έπιπλα και ο εξοπλισμός, προέρχονται από το In-house design studio της Lemon Tree & Co.
Σε ένα περιβάλλον πολυτελές, αλλά συγχρόνως χαλαρωτικό, το ξύλο, η πέτρα, οι γήινες αποχρώσεις και τα μεσογειακά φυτά, δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο.
Στον εσωτερικό χώρο φιλοξενούνται έργα της Dina Fahmy Elboury (φίλης της ιδιοκτήτριας), με τον τίτλο “Art by the sea”, τα οποία είναι προς πώληση.
Δίπλα στο beach club βρίσκεται το The Holistic Tent – ένα γαλήνιο καταφύγιο που προσφέρει μαθήματα ευεξίας, όπως γιόγκα, πιλάτες και workshops, καθώς και secret dinners clubs, αποτελώντας και ιδανικό χώρο για κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως δεξιώσεις, γάμους κ.ά.
Το μενού, με επικεφαλής τη Mirette Aly & Εxecutive chef τον καταξιωμένο Μιχάλη Νουρλόγλου και Head chef τον Παναγιώτη Ζώκο, ήταν ο κύριος λόγος που με έκανε να επισκεφτώ το εστιατόριο και μάλιστα όταν ο καιρός ευνοούσε να απολαύσουμε το γεύμα μας στον εξωτερικό χώρο, μπροστά στη θάλασσα.
Φυσικά και ο εσωτερικός χώρος, είναι τόσο ωραία διακοσμημένος που αξίζει να επισκεφθείτε το εστιατόριο κάθε εποχή του χρόνου και όχι αποκλειστικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Μιχάλη Νουρλόγλου τον εμπιστεύομαι χρόνια (από όταν γευόμουν τις δημιουργίες του στο Abovo στην Κηφισιά) και από τον Παναγιώτη Ζώκο είχα τις καλύτερες εντυπώσεις στη Brasserie Lorraine στο Κολωνάκι και το Ami Gastrotheque του κέντρου, όταν λειτουργούσε με γαλλική κουζίνα.
Άρα ήμουν σίγουρη ότι όντας ο Παναγιώτης στην κουζίνα του “The Lemon Tree”, είχα να περιμένω τα καλύτερα.
Το μενού αποτελεί ένα μείγμα μεσογειακής έμπνευσης με ασιατικές γεύσεις, φρέσκα υλικά και raw επιλογές. Μια κουζίνα “Mediterrasian” που δύκολα συναντάς στην Ελλάδα.
Να τονίσω – κάτι που δε θεωρείται δεδομένο στις κουζίνες των εστιατορίων – ότι όλες οι παρασκευές (chutneys, πίκλες, μαγιονέζα κ.λ.π.) δημιουργούνται in house.
Αφεθήκαμε στα χέρια του chef ώστε να μας ετοιμάσει ένα μενού με όσα πιάτα θεωρούσε τα πιο χαρακτηριστικά του μενού, από τον κατάλογό τους.
Ξεκίνημα με ξινό βούτυρο και extra παρθένο ελαιόλαδο με φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί.
Μια σαλάτα που ακούσει στο όνομα “baladi” με τοματίνια και καρπούζι, συνδυάστηκε με ένα κρεμώδες κατσικίσιο τυρί, φιστίκι Αιγίνης και κονσομέ από το καρπούζι. Αν και ήταν τέλος καλοκαιριού, ήταν μια δροσερή απολαυστική αρχή στο γεύμα μας.
Στη συνέχεια tartare τόνου με πικάντικο κρόκο αυγού, λάδι σχοινόπρασου και chips από σουσάμι.
Στα ποτήρια μας Νεοζηλανδέζικο Black Cottage Rose. Ένα θελκτικό και γεμάτο φρεσκάδα ροζέ κρασί από την περιοχή του Marlborough βασισμένο στην ποικιλία του Pinot Noir. Στη μύτη συναντάμε αρώματα ώριμης φράουλας, σμέουρου, πεπονιού και cranberry.
Το επόμενο πιάτο μας, ένα μοσχαρίσιο tataki με ponzu σε σάλτσα από μύδια, φρέσκο κρεμμυδάκι και τηγανητό κρίταμο. Άριστος ο συνδυασμός των υλικών σε ένα surf and turf πιάτο.
Στο ποτήρι μας Προβηγκία ροζέ. Ένας όμορφος συνδυασμός Grenache, Syrah, Cinsault και Rolle (Vermentino) που δεν αφήνει περιθώρια αντίστασης… το Up από Yalumba Winery.
Ταίριαξε πολύ καλά και με το κυρίως πιάτο μας, ένα πεντανόστιμο κεμπάπ αστακού με μαγιονέζα, βανίλια και sriracha βατόμουρου. Δίπλα του ένα ξεχωριστό rizotto με porcini, πουρέ καραμελωμένης αγκινάρας, φουντούκια και rezzana Τοσίτσα.
Άδικο έχω που λέω ότι από τα χέρια του Παναγιώτη Ζώκου, τρώω καταπληκτικά;
Το σοκολατένιο επιδόρπιο ήταν με αλμυρή καραμέλα, φύλλα χρυσού και παγωτό καφέ!
Τα εύσημα στην ομάδα του service και στη σομελιέ για τις επιλογές της.
Η wine list έχει αρκετές επιλογές και επίσης υπάρχει λίστα με ωραία cocktails από την ομάδα του Bar in front of the Bar.
Τα credits και στη Reservation Manager – Ελένη Γρηγοράκη – που μας ξενάγησε στο χώρο και μας μίλησε για το νέο αυτό εγχείρημα που η ίδια και η ομάδα της το έχουν “αγκαλιάσει” ώστε να δουλεύουν όλα ρολόι!
Με παρουσία στην Αίγυπτο, την Ισπανία και πρόσφατα και Dubai με το Villa Coconut, ένα ακόμη project της TLT Concepts, το “The Lemon Tree & Co.”, με γοήτευσε και με κέρδισε.
Κόστος γύρω στα €50 κατ’άτομο χωρίς κρασί.
Λ. Αλκυονίδων 4, Βούλα
Τηλ. 695 5463821
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 18.00 – 23.00 μ.μ.
Σάββατο – Κυριακή 13.00 – 23.00 μ.μ.
Δευτέρα – Τρίτη κλειστά