Salonica Restaurant – Η επιτομή της ελληνικής κουζίνας από το Σωτήρη Ευαγγέλου στο ισόγειο του Macedonia Palace
“Εγώ δεν θέλω να κάνω fine dining. Δεν είναι το ζητούμενό μου αυτό. Θέλω να έχω ένα φαγητό, να πηγαίνει με εποχικότητα, να είναι καθαρά μνήμες, να έχει ζεστασιά, θαλπωρή, να έχει συναίσθημα. Να έρθει κάποιος να φάει και να πει στο τέλος της βραδιάς, «περάσαμε ωραία ρε παιδί μου»”.
Ξεκινώ αυτή την παρουσίαση για το εστιατόριο “Salonica” με λόγια του executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου – όπως τα άκουσα από τον ίδιο – στην κουβέντα που είχαμε μετά το δείπνο μας και μέσα από αυτές τις λέξεις, αποδίδεται όλη η ουσία των πιάτων που δοκίμασα εκείνο το βράδυ!
Παραμονές Φώτων και η Θεσσαλονίκη στολισμένη ακόμη με τα γιορτινά της κι ανυπομονώ να δοκιμάσω τα πιάτα του Σωτήρη Ευαγγέλου και της ομάδας του στο ισόγειο του “Macedonia Palace”, στο εστιατόριο “Salonica“.
Έχω ακούσει τόσα πολλά που πραγματικά πάω με μεγάλες προσδοκίες!
Και ξεκινώντας να έρχονται ένα ένα τα πιάτα, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν, αλλά ήταν πολύ ανώτερα των προσδοκιών μου. Και όχι γιατί δεν πίστευα στις δυνατότητες ενός chef του βεληνεκούς του κου. Ευαγγέλου, αλλά γιατί δεν φανταζόμουν ότι είχε την ικανότητα να εξυπηρετεί τόσο κόσμο και συγχρόνως να προσφέρει τόσο υψηλή ποιότητα!
Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο “δεξί του χέρι” στην κουζίνα, το Δημήτρη Τζιοβάρα που είναι χρόνια δίπλα του και πατά στα χνάρια του!
Για μένα ο Σωτήρης Ευαγγέλου είναι ο απόλυτος εκφραστής της Ελληνικής Κουζίνας!
Είναι γνώστης αυτής και στόχος του είναι να την αναδείξει σερβίροντας πιάτα απλά, αλλά συγχρόνως υψηλού επιπέδου, με άριστες πρώτες ύλες!
Εισαγωγή στο δείπνο μας με δυο ειδών ψωμί και κριτσίνια – φτιαγμένα στην κουζίνα του εστιατορίου – με ελιές, βούτυρο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το Κτήμα Όλον στη Λήμνο.
Η χειροποίητη παλαμίδα, σερβιρισμένη με παρθένο ελαιόλαδο και φλύδες από αγγούρι και λίγο λεμόνι, ήταν ένα νόστιμο ξεκίνημα.
Ο τόνος tartare, τέλειος στην απλότητά του με το φρέσκο κόλιανδρο να απογειώνει τη γεύση του.
Ταραμοσαλάτα “αφρός”, με λευκό ταραμά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Η κακαβιά αντί ψάρι βραστό, ολοκληρωνόταν με carpaccio λαβράκι! Ο ζωμός της, το “νέκταρ των Θεών”!
Και περνώντας στα κρεατικά, η μοσχαρίσια ουρά έδωσε ένα ωραίο γιουβέτσι, εκείνα που μας θυμίζουν Κυριακές στο σπίτι με οικογενειακά γεύματα.
Ο σταρένιος τραχανάς ωραία χυλωμένος, πλάι σε πεντανόστιμα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος.
Ο μπάτζος σαγανάκι πολύ νόστιμος και το black angus rib eye, άψογα ψημένο συνδυάστηκε με φρέσκες πατάτες τηγανητές και τρεις διαφορετικές sauce στο πλάι του.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, τα πιάτα μας συνόδευσαν εξαιρετικές ετικέτες από τη wine list του εστιατορίου.
Ξεκινήσαμε με ένα ασύρτικο, τη Σαντορίνη Σιγάλα του 2023, περάσαμε σε Sauvignon Blanc Fume του 2023 από το Κτήμα Άλφα, και από το ίδιο κτήμα “Παλαιά Κλήματα” Ξινόμαυρο Reserve του 2020.
Για το επιδόρπιό μας – μια εξαιρετική pavlova με φρούτα – ο chef επέλεξε να τη συνοδεύσουμε παλαιωμένο τσίπουρο του Κατσάρου, από τον Τύρναβο, την πατρίδα του.
Κάθε φορά που θα ανεβαίνω Θεσσαλονίκη, το Salonica θα είναι η πρώτη μου επιλογή!
Makedonia Palace Hotel
Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 231 0 897197
Κόστος €80 – 100 κατ’άτομο χωρίς κρασί