Risotto με αγιωργίτικα μανιτάρια και λάδι από φρέσκο σκόρδο από το Θοδωρή Σταμούλη

gojispirit

Ριζότο με αγιωργίτικα μανιτάρια και λάδι από φρέσκο σκόρδο

Υλικά για 2 μερίδες
Χρόνος παρασκευής: 40 λεπτά

Για το ριζότο
160 γραμμάρια ρύζι (καρολίνα, αρμπόριο ή καρναρόλι)
160 γραμμάρια αγιωργίτικα μανιτάρια (ή κάποιο άλλο είδος) καθαρισμένα και
κομμένα σε φέτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
40 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου μοιρασμένο στα δύο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
100 ml κρασί λευκό ξηρό ή κόκκινο ελαφρύ
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ξύσμα από μισό λεμόνι
1 κουταλάκι γλυκού φύλλα από φρέσκο θυμάρι ή μισό κουταλάκι αποξηραμένο
30 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
300-400 ml ζεστό νερό ή ζωμό προτίμησης
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού πιπέρι
Φύλλα φρέσκου σκόρδου (προαιρετικό)
Ελαιόλαδο για γαρνιτούρα (προαιρετικό)

Για το λάδι φρέσκου σκόρδου
Περνάω τα φύλλα σκόρδου στο μπλέντερ με ελαιόλαδο. Το αφήνω να δυναμώσει μία μέρα και το αφήνω να σουρώσει σε φίλτρο του καφέ πολύ ώρα ώστε να πάρω το αρωματισμένο και καταπράσινο λάδι.

Ριζότο
Προθερμαίνω μία ρηχή φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι. Μαγειρεύω το ψιλοκομμένο σκόρδο στο λάδι και το μισό βούτυρο. Όταν ροδίσει προσθέτω τα μανιτάρια και λίγο αλάτι. Τσιγαρίζω μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
Προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω μέχρι να ζεσταθεί καλά. Σβήνω με κρασί και προσθέτω λίγο λίγο νερό ή ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
Όπως μου έχει περιγράψει ένας Ιταλός, το ρύζι δεν πρέπει να βράζει στο νερό αλλά να μαγειρεύεται στον πάτο της κατσαρόλας γι’ αυτό το βάζω το νερό, λίγο λίγο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίρνει μία κρεμώδη υφή. Κάθε φορά που στεγνώνει ο πάτος της κατσαρόλας, προσθέτω ξανά νερό μέχρι τη μέση από το ρύζι και ανακατεύω. Συνεχίζω τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να έχει μαγειρευτεί στον επιθυμητό βαθμό για να το σερβίρω.
Ρίχνω το υπόλοιπο βούτυρο, το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνω την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύω καλά. Εάν το φαΐ είναι λίγο στεγνό, αφού το έχω αποσύρει από τη φωτιά, προσθέτω λίγο νερό, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.

Καλή επιτυχία!

shares