Proveleggios – Αν όχι εστιατόριο, τότε τι?

Για το νέο project του Σωτήρη Κοντιζά, που ξεκίνησε τέλη του 2019, έμαθα απ’τον ίδιο, το καλοκαίρι που βρεθήκαμε στη Σχοινούσα.
Λιγόλογος… αινιγματικός…. μου’πε θ’ανοίξει Κεραμεικό… θα’χει pizza.
Σκέφτηκα ιταλικό… μάλλον έπεσα έξω!
Κάτι διαφορετικό είχε στα σκαριά ο Κοντιζάς, που θα τάραζε τα νερά του γαστρονομικού χάρτη της Αθήνας.
Κι αφού μας κράτησε όλους σε αγωνία, ποστάροντας αινιγματικές αναρτήσεις, τέλος Δεκέμβρη ανοίγει τις πύλες του στο κοινό της Αθήνας, ο “Proveleggios“!

Αυτό είναι το όνομα που σκέφτηκαν να δώσουν, ο Σωτήρης Κοντιζάς και ο συνεργάτης του – εδώ και χρόνια – Κώστας Πισιώτης και πίσω του κρύβει έναν αρχιτέκτονα με μεγάλη ιστορία!
Το κτήριο που στεγάζεται το εστιατόριο, σχεδίασε ο Αριστομένης Προβελέγγιος· ένας διανοούμενος που έδινε μεγαλύτερη αξία στον άνθρωπο, παρά στο κτήριο και στην αρχιτεκτονική.
Ο ίδιος έλεγε: “Να ζούμε και να πεθαίνουμε για κάτι υψηλό, κάτι ικανό να κάνει τους ανθρώπους πιο ανθρώπους”.
Πατώντας λοιπόν πάνω σ’αυτές τις αρχές, ο Κοντιζάς παρουσιάζει το νέο του project θέλοντας, όχι απλά να φτιάχνει φαγητό, αλλά να σκέφτεται, να πειραματίζεται και να δημιουργεί με εξαιρετικές πρώτες ύλες.
Δεν δίνει ταυτότητα και στεγανά στο είδος της κουζίνας του. Θέλει να ξεφύγει απ’τα στενά όρια των όσων γνωρίζαμε ως τώρα!

Αυτό που θέλει να σερβίρει, θέλει να είναι νόστιμο! Και θεωρώ ότι πετυχαίνει το στοίχημα.
Επιχείρησα πολλές φορές απ’όταν άνοιξε να κλείσω τραπέζι, αλλά ήταν πάντα γεμάτο.
Μας πρόλαβαν τα γεγονότα και η πανδημία, αλλά το είχα βάλει στόχο να το επισκεφτώ μόλις ανοίξει.
Φρόντισα να κάνω κράτηση τουλάχιστον 15 μέρες πριν και να μαι στον πεζόδρομο της Παραμυθιάς ένα βράδυ ανοιξιάτικο που είχε αποβρέξει.
Μνήμες με κατακλύζουν καθώς ο “Proveleggios” είναι μεσοτοιχία με το κτήριο που στέγαζε το αγαπημένο Funky Gourmet.
Στην πρόσοψη του κτηρίου που σχεδίασε ο μεγάλος αρχιτέκτονας, μια urban τοιχογραφία του Παύλου Τσάκωνα.
Ανεβαίνοντας τα σκαλάκια, μια industrial σάλα. Ωραία μουσική, αλλά όχι δυνατή ηχητικά, με σεβασμό στην περιοχή.
Υλικό κατατεθέν του χώρου το μπετόν, το οποίο σεβάστηκε ο αρχιτέκτονας Μάνος Μπαμπούνης κι έπαιξε με μέταλλο, ιδανικό φωτισμό και minimal στοιχεία.
Απ’την ανοιχτή κουζίνα, μπορείς να δεις το σεφ και την ομάδα του σε ώρες δημιουργίας.
Καθίσαμε έξω στον πεζόδρομο με θέα το εντυπωσιακό κτήριο και πήραμε ανά χείρας το μικρό χάρτινο κατάλογο, ο οποίος θα αλλάζει συνέχεια.
Πως θα χαρακτήριζα το “Proveleggios”? Αυθεντικό, χαλαρό και sexy!
Καθόλου επιτηδευμένο και υπερβολικό και ίσως οι μικρές αστοχίες, δικαιολογούνται απ’το όλο concept.
Δύο άτομα, είχαμε το περιθώριο να παραγγείλουμε σχεδόν όλα τα πιάτα του μικρού καταλόγου.
Ήθελα να δοκιμάσω τα πάντα, αφού είχα διαβάσει ότι εδώ είναι σχεδόν όλα χειροποίητα· δικό τους ψωμί, pizza και πίτες με ζυμάρι φυσικής ωρίμανσης, πήζουν δικά τους τυριά, δικό τους χειροποίητο λουκάνικο, δικό τους παγωτό, ακόμη και δική τους μπύρα.
Ξεκινήσαμε παραγγέλνοντας kakiage, που δεν είναι άλλο παρά λαχανικά σε στικς, τηγανισμένα τέλεια, συνοδεία sour cream.
Συνέχεια με anticuchos· καρδιά μόσχου σε σουβλάκι στα κάρβουνα και καυτερή πιπεριά. Μνήμες από κάποιες άλλες μοσχαρίσιες καρδιές, πολύ πιο καυτερές που απολαμβάναμε απ’το Σωτήρη και τον Χριστόφορο Πέσκια στο Π-Box στην Κηφισιά.

Το ντονέρ με πίτα sourdough στον ξυλόφουρνο, δε με ξετρέλανε.
Την επόμενη – αν δεν έχει βγει απ’τον κατάλογο – θα δοκιμάσω το λουκάνικο μοσχαρίσιου συκωτιού στα κάρβουνα.
Προσκυνώ στην προζυμένια pizza με miso και τρουφόλαδο. Για τους τολμηρούς, υπάρχει και μια επιλογή για pizza marinara με μαρινάτο σκουμπρί.
Το πιλάφι από ζωμό κότας και αρνιού με πούδρα λεμονιού, είναι ένα εξευγενισμένο γαμοπίλαφο που κρατάει στο δόντι.
Για επιδόρπιο panacotta με lactic cheese και miso butterscotch, ή churros με σοκολάτα. Η επιλογή δική σας.

Η λίστα κρασιών μικρή και σίγουρα χρειάζεται να την εμπλουτίσουν.
Με χαρά θα επιστρέψω στο “Proveleggios” για τη δική του μπύρα σε συνεργασία με τη μικροζυθοποιϊα Kirki ή για το λευκό Negroni του.
Είναι ο ορισμός του comfort και υπολογίζεις γύρω στα €30 το άτομο.
Πηγαίνοντας είχα την ανησυχία του πρώτου ραντεβού και στη συνέχεια την ευχαρίστηση που σου προσφέρει, το ότι ο άνθρωπος που γνώρισες, σε κάνει να νιώθεις άνετα … έχει τον τρόπο να σε εξιτάρει με κάτι νέο και δε βαριέσαι ποτέ μαζί του..
Κάπως έτσι και το φαγητό στον “Proveleggios”!

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
Τηλ.: 21 0523 4749

shares