Osteria Greca – Η δική μας Τοσκάνη στα ορεινά της Κορινθίας, στο χωριό Λαλιώτη
Πολλά οινοποιεία διαθέτουν εστιατόριο, αλλά στο Λαλιώτη Κορινθίας – σε απόσταση αναπνοής από την Αττική – θα συναντήσεις ένα από τα καλύτερα της περιφέρειας, στο κτήμα του Γιάννη Παπαργυρίου, ακριβώς πάνω από το οινοποιείο του. Ακούει στο όνομα “Osteria Greca“.
Θα μου πεις θα ξεκινήσω από Αθήνα, για φαγητό σε εστιατόριο στην ορεινή Κορινθία και μάλιστα τέτοια εποχή;
Ε ναι λοιπόν! Σε παροτρύνω να το κάνεις και έχεις κάθε λόγο!
Θέλεις γύρω στη 1,5 ώρα από Αθήνα και φτάνοντας μέσα από μια ωραία διαδρομή, θα δεις το κτήμα να δεσπόζει λιτό και μπορείς να ξεκινήσεις με μια ωραία ξενάγηση στο οινοποιείο – την οποία θα έχεις κλείσει από πριν – και να προγραμματίσεις να κάνεις μια γευσιγνωσία των κρασιών του Οινοποιείου με κόστος €20.
Αξίζει τον κόπο, καθώς θα σε υποδεχθούν ο Γιάννης και η Ελένη Παπαργυρίου και θα σε ξεναγήσουν οι ίδιοι. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείς από το μεράκι και τον κόπο που καταβάλουν καθημερινά, οινοποιώντας μόνο τα δικά τους αμπέλια, χρησιμοποιώντας την παλιά στροφιλιά.
Το Papargyriou winery, ξεκίνησε από τον Αριστείδη Παπαργυρίου το 1978 στο Λαλιώτη Κορινθίας και σήμερα αριθμεί συνολικά 170 στρέμματα, με τα περισσότερα να βρίσκονται στα Σοφιανά Κορινθίας.
Ο Γιάννης Παπαργυρίου – οινοποιός με όραμα και γνώσεις – πήρε το μεράκι από τον πατέρα του και συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση, την οποία έχει αναπτύξει πολύ.
Αγαπά τη γη και είναι δεμένος μ’αυτή. Μαζί με τη γυναίκα του – την Ελένη – την αδερφή του την Ελπίδα αλλά και τους τρεις γιους του, έχουν καταφέρει να κάνουν μια σοβαρή δουλειά στο χώρο του κρασιού.
Πριν δυο χρόνια περίπου, η οικογένεια αποφάσισε να δημιουργήσει – πάνω από το κτήμα της – μια osteria, όπως αυτές που αγαπάνε να επισκέπτονται στα ταξίδια τους στην Ιταλία.
Η διαφορά της είναι, ότι εδώ θα βρεις πιάτα με ελληνικές πρώτες ύλες – πολλές από τον τόπο τους – μαγειρεμένες από το chef Γιώργο Αντωνέλλο (μισός Κερκυραίος και μισός Κεφαλλονίτης). Οι ρίζες του από το Ιόνιο και τα προσωπικά του βιώματα, τον έχουν οδηγήσει στην αντίληψη της μαγειρικής ως μνήμη από παλιές συνταγές, που θέλει να αναβιώσει με τον καλύτερο τρόπο.
Συνταγές απλές και ανεπιτήδευτες, βασισμένες στην εποχικότητα και στην εντοπιότητα, μια αναφορά στην ελληνική cucina povera.
Τα πιάτα του Γιώργου Αντωνέλλου έχουν νοστιμιά, συναίσθημα και μια πληθωρικότητα που δεν τα κάνει να υστερούν σε κομψότητα.
Η μαναβική του προερχόμενη από το κήπο του οινοποιείου και τα δέντρα που είναι φορτωμένα με φρούτα κάθε εποχής.

Ο χώρος του εστιατορίου λιτός, με κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα και το ξύλο και στην είσοδο – αριστερά μόλις μπεις – η walk-in κάβα τους! Η κάβα τους αριθμεί πάνω από 170 ετικέτες από το διεθνή αμπελώνα.
Ο Παπαργυρίου έχει στην κάβα του – πέραν των δικών του κρασιών – ετικέτες από ανταγωνιστές οινοποιούς της περιοχής και πράγματι σε κάνει να τον θαυμάζεις, καθώς δεν θα σου προτείνει με το φαγητό δικά του κρασιά, αλλά όποιο θεωρεί ότι θα ταιριάξει με τα πιάτα σου.
Η osteria αποτελεί ιδανικό προορισμό για ψαγμένους οινόφιλους, καθώς ο Γιάννης Παπαργυρίου αγαπά πολύ ποικιλίες όπως το Riesling και το Barolo και έχει μεγάλη ποικιλία στο κελάρι του, από οινοποιεία που κάνουν πολύ καλή δουλειά.
Φυσικά το μεγάλο ατού, η σωστή τιμολόγηση και το σερβίρισμα του κρασιού στα σωστά ποτήρια.

Είχα την τιμή – προσκεκλημένη του Γιάννη και της Ελένης – να είμαι στην επίσημη πρώτη του εστιατορίου όταν άνοιξε για το κοινό κι από τότε έχω βρεθεί αρκετές φορές με φίλους για φαγητό στον όμορφο χώρο τους.
Η εγκάρδια φιλοξενία του Γιάννη και το πλατύ χαμόγελο της Ελένης, ξεκινούν να σου φτιάχνουν τη διάθεση από την υποδοχή στο εστιατόριο.
Σερβίροντας το πρώτο ποτήρι κρασί στο τραπέζι σας ως απεριτίφ, σας σερβίρουν ένα φρεσκότατο ψωμί με ξινό προζύμι από κοντινό φούρνο, συνοδεία βουτύρου με φρέσκα βότανα από τον κήπο.
Από τον κατάλογο έχω δοκιμάσει κατά καιρούς πεντανόστιμα πιάτα που εναλλάσσονται αναλόγως εποχικότητας.

Τι να πω για πιάτα όπως τα κάστανα στιφάδο ή τα σογάνια, που δεν είναι άλλο παρά κρεμμυδοντολμάδες με πλιρούρι και κουκουνάρι!
Η τηγανητή αγκινάρα με αλιάδα – μια ωδή στην Κεφαλλονίτικη κουζίνα – προτείνεται από τον οινοποιό με γουστολίδι Cuvee Helen, ένα κρασί αφιερωμένο στη “χρυσοχέρα” σύζυγό του Ελένη, όπως συνηθίζει να την αποκαλεί ο Γιάννης Παπαργυρίου.
Η ανοιχτή πίτα με πάπια confit αλλά και τα αρνίσια γαρδουμπάκια φρικασέ είναι από τα πιάτα που έχω ξεχωρίσει. Και τα δυο rustic πιάτα, με πλούσια γεύση!
Τα bucatini είναι πειρασμός, καθώς συνδυάζονται με κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα με κιμά από αγριογούρουνο!
Το χουνκιάρ το φτιάχνει με μοσχαρίσια μάγουλα.
Το μοσχαρίσιο συκώτι σωτέ, με μικρά κρεμμύδια εσαλότ, κουκουνάρι και σταφίδα, ο οινοποιός προτείνει να το συνδυάσετε με ένα από τα Riesling της κάβας του.

Το ριζότο με κρόκο Κοζάνης, αχλάδι, φουντούκι και gorgonzola με παλαιωμένο balsamico, ταιριάζει γάντι με το Vigneron Grec του κτήματος Παπαργυρίου.
Ο τραχανάς με τα μάγουλα μαύρου χοίρου, απογειώνεται ως γεύση, πίνοντας το La Reine des Montagnes Noire, όπου η μαυροδάφνη μπαίνει στη θέση που της ταιριάζει, εκείνη της βασίλισσας!
Μπορεί η μαυροδάφνη να είναι ο “απαγορευμένος καρπός” νομοθετικά, αλλά ο Παπαργυρίου δεν το έβαλε κάτω!
Δημιούργησε ένα κρασί που προέρχεται από τους αμπελώνες που φυτεύθηκαν το 2016 στα Σοφιανά Κορινθίας σε υψόμετρο 850 μέτρων. Η ζύμωση γίνεται σε βαρέλια με γηγενείς ζύμες και στη συνέχεια παραμένει σε βαρέλια των 1000 λίτρων για 12 μήνες.

Από το μενού του εστιατορίου, δε λείπουν τα καλά κρεατικά, όπως flank & prime rib, ψημένα άψογα!
Στα επιδόρπια έχω ξεχωρίσει την pavlova που αναλόγως εποχής, πότε συνδυάζεται με φράουλες και πότε με μανταρίνι.
Αλλά και το ψητό μήλο Μαρκασίου Μάννα γεμιστό με καρύδι και σταφίδες που σερβίρεται με sauce καραμέλας και κρέμα, αξίζει να το δοκιμάσετε!
Τα γλυκά συνδυάζονται αρμονικά με τον “Όψιμο Τρύγο” του κτήματος, ένα γλυκό Μοσχάτο Ρίου, καλλιεργημένο έξω από το φυσικό του περιβάλλον.
Επίσης μπορείτε να κλείσετε το γεύμα σας με πλατό τυριών που συνδυάζεται με ένα εκπληκτικό χειροποίητο chutney από το Γιώργο Αντωνέλλο, με περγαμόντο, πορτοκάλι, chilli και δεντρολίβανο!
Η osteria λειτουργεί Παρασκευή και Σαββατοκύριακα και για την περίοδο εορτών επικοινωνείστε μαζί τους για το ωράριο.
Κόστος υπολογίστε γύρω στα €35 κατ’άτομο χωρίς κρασί.
Τηλ. 694 4511107