Arjin Experience – Ένα γαστρονομικό διαμάντι στην καρδιά των Τρικάλων
Μια απρόβλεπτη γαστρονομική εμπειρία στην πόλη των Τρικάλων, σ’ένα χώρο που λειτουργεί και ως bar, από τον Κούρδο μετανάστη Άζαντ Οζγκούρ Τας.
Το Arjin Experience στάθηκε για μένα η αφορμή να κάνω ένα ταξίδι στα Τρίκαλα.
Άκουσα από ένα φίλο για αυτό το εστιατόριο στην πόλη των Τρικάλων, που μετρά ένα χρόνο λειτουργίας και μου κίνησε την περιέργεια να το δω από κοντά και να δοκιμάσω την μαγειρική του Οζγκούρ Τας (Άζαντ για τους φίλους του, Κουρδικό από την καταγωγή του).

Ο Άζαντ έφτασε στην χώρα μας το Μάη του 2021, αιτούμενος άσυλο και τα κατάφερε.
Γεννήθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ, είναι 31 ετών και το επάγγελμά του είναι chef.
Όταν ήρθε στην Ελλάδα, δεν είχε σκοπό να παραμείνει εδώ, αλλά να ταξιδέψει προς τη Γερμανία ή τη Γαλλία.
Όντας πρόσφυγας, ήξερε ότι οι πιθανότητες να επιζήσει ήταν 50-50. Δεν είχε μεγάλες προσδοκίες. Στην αρχή, δούλεψε σε έναν οργανισμό ως διερμηνέας, βοηθώντας άλλους πρόσφυγες.
Στην προσπάθειά του να φύγει, ξόδεψε όσα χρήματα είχε και βλέποντας ότι είναι δύσκολο, αναζήτησε δουλειά στην χώρα μας και βρήκε ένα σπίτι στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος στέγασης, χωρίς να ξέρει καν που είναι αυτή η πόλη. Του είχαν δείξει μία φωτογραφία από το ποτάμι και μία από τα Μετέωρα και του είπανε ότι υπάρχει ένα σπίτι σε αυτήν την πόλη για να πας να μείνεις… πόσο εύκολο για ένα νέο παιδί 27 ετών, που δεν μιλά καν τη γλώσσα της χώρας που έχει βρεθεί και ούτε καν αγγλικά.

Φτάνοντας στα Τρίκαλα, η πρώτη δουλειά που βρήκε ήταν στην λαϊκή αγορά και μετά από δυο μήνες περίπου, άρχισε να δουλεύει σε διάφορες κουζίνες της πόλης.
Γνώρισε ανθρώπους, έκανε φίλους και αποφάσισε να μείνει σε αυτή την πόλη που τον «αγκάλιασε» και να στήσει τη ζωή του από την αρχή.

Κάπως έτσι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στα βάθη της Ανατολίας, βρήκε έναν τόπο να νιώθει κομμάτι του.
Σε ένα από τα μαγαζιά που δούλεψε στην κουζίνα του, γνώρισε τη σημερινή συνεργάτιδά του, την Γλυκερία που δούλευε στο bar του ίδιου μαγαζιού. Έγιναν φίλοι και μοιράστηκε μαζί της την ιδέα του να κάνει ένα δικό του μαγαζί και εκείνη αποφάσισε να τον στηρίξει.
Ο Άζαντ ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό, αποφεύγοντας λάθη που έβλεπε στις επιχειρήσεις που πέρασε. Θεωρεί ότι λείπει το πάθος και το όραμα και μόνο προσπαθούν να καλύψουν την ζήτηση.

Εκείνος λοιπόν ήθελε να κάνει κάτι που θα διέφερε και η Γλυκερία ήθελε να «χτίσει» κάτι νέο. Έτσι λοιπόν προέκυψε το «Arjin Experience».
Το όνομα «Arjin» προέκυψε μια μέρα που η Γλυκερία τον άκουσε τυχαία να μιλά με τους δικούς του στο τηλέφωνο και επαναλάμβανε πολλές φορές τη λέξη «Arjin».
Όταν τον ρώτησε τι σημαίνει της απάντησε «Η φωτιά της ζωής». Αυτό ήταν! Τους αντιπροσώπευε πλήρως και αυτό το όνομα έδωσαν στο νέο τους μαγαζί.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υoung Entrepreneurs Succeed» που υποστήριζε τη νεανική επιχειρηματικότητα, φτιάχτηκε ένα business plan για τον Άζαντ, το οποίο στην πορεία υποστηρίχθηκε από τη Συνεταιριστική Τράπεζα της Καρδίτσας με μία μικρή, αλλά σημαντική χρηματοδότηση για την εκκίνηση της επιχείρησης του.

Στον Άζαντ και τη συνέταιρό του, τους πήρε περίπου 1,5 χρόνο να στήσουν το επιχειρηματικό τους πλάνο. Σκοπός τους εξ’αρχής ήταν να κάνουν κάτι διαφορετικό στην πόλη. Όχι ένα ακόμη μαγαζί με στόχο το κέρδος. Όπως το είχαν στο μυαλό τους, ήταν μια υψηλής ποιότητας εμπειρία, βασισμένη στην καλή πρώτη ύλη. Μια εμπειρία γευσιγνωσίας που θα σέρβιραν έναν μικρό αριθμό ατόμων.
Σε πρωταρχικό στάδιο το μαγαζί λειτούργησε ως καφέ για τους πρώτους 3 μήνες, στη συνέχεια έφτιαξαν το bar και μετά από 6-7 μήνες λειτουργίας του, έφτιαξαν την κουζίνα.
Την κουζίνα τους την εγκαινίασαν τον Δεκέμβρη του 2024.
Τα υλικά τους επιλέγονται σχολαστικά και προέρχονται κυρίως από μικρούς, τοπικούς παραγωγούς.
Η κουζίνα του Άζαντ προσαρμόζεται στην εποχικότητα και στα φρέσκα προϊόντα της ημέρας. Συνεργάζεται με αγρότες που καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα στην περιοχή των Τρικάλων, με κυνηγούς τρούφας και μανιταριών από το Περτούλι, με κτηνοτρόφους από τη Δράμα και με τυροκόμους από την Ελάτη. Κάθε βδομάδα φέρνει νέα τυριά.
Νιώθει πολύ τυχερός, καθώς μερικοί από τους παραγωγούς, του πηγαίνει οι ίδιοι τα προϊόντα τους στο μαγαγί, για να τα δοκιμάσει.
Τα κρασιά του προέρχονται αποκλειστικά από ελληνικά οινοποιεία. Αυτή την στιγμή έχει πάνω από 120 ξεχωριστές ετικέτες και ο ίδιος αγαπά τα vintage κρασιά.

Ο Άζαντ έχει δίπλα του – στενό συνεργάτη – ένα νέο μάγειρα 33 ετών, με πάθος γι’αυτό που κάνει που δουλεύει στις κουζίνες από τα 18 του χρόνια, τον Δημήτρη Τσέτσιλα.
Ο Δημήτρης έχει κοινό όραμα με τον Άζαντ.. έχουν την ίδια δίψα! Θέλουν να μεταφέρουν στον κόσμο τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και μέσα από το φαγητό τους να τους μεταδώσουν μια πραγματική εμπειρία.

Το μενού κάθε μέρα είναι διαφορετικό – και πιστέψτε με ισχύει και αυτό είναι κάτι πολύ απαιτητικό, καθώς η πρώτη ύλη είναι αυτή που βρίσκουν φρέσκια καθημερινά και ξεκινούν εκ του μηδενός να σκέφτονται τα πιάτα που θα σερβίρουν το ίδιο βράδυ.
Το όνειρό τους που μπορεί να δείχνει άπιαστο και ουτοπικό, αλλά πολλές φορές τα πιο τρελά μας όνειρα, αν δουλευτούν με τον σωστό τρόπο, βγαίνουν αληθινά.
Στόχος του είναι να δουν έξω από την πόρτα τους στα Τρίκαλα καρφιτσωμένο ένα αστέρι, Michelin.
Μπορεί κάποιος να γελάσει, αλλά η ίδιοι έχουν όραμα και πείσμα! Θέλουν να δείξουν πως υπάρχουν και στην περιφέρεια καλά εστιατόρια, με άριστη πρώτη ύλη και τεχνικές υψηλού επιπέδου. Είναι ταπεινοί και επιζητούν το feedback από τους πελάτες τους.
Το κοινό τους – από όσα μου είπαν στη συζήτηση που είχα μαζί τους – είναι εκπαιδευμένο. Είναι άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει, έχουν δοκιμάσει πολλά και αγαπούν το καλό φαγητό και ξέρουν να το ξεχωρίζουν.

Όπως προανέφερα, βρέθηκα στα Τρίκαλα μόνο και μόνο για να επισκεφτώ το “Arjin Experience” και πιστέψτε με δεν το μετάνιωσα καθόλου!
Η δική μας γευστική εμπειρία ξεκίνησε με ψωμί από προζύμι που ωριμάζει για 72 ώρες και ένα παραδοσιακό χωριάτικο καρβέλι με οικογενειακή συνταγή. Σερβίρονται με ντόπιο βούτυρο και φρέσκα τυριά. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή!
Το amuse bouche, μια γευστική μπουκιά από φρέσκο τόνο tataki με ponzu και σουσάμι.
Στη συνέχεια ήρθε μια νόστιμη ψαρόσουπα και το επόμενο στάδιο ήταν δυο γευστικά βουτυράτα χτένια με beurre blanc.

Οι γαρίδες Θερμαϊκού (jumbo size) συνδυάστηκαν με σύκο και το μοσχαρίσιο tartare, από ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας ράτσας Limousine, συνδυάστηκε με κάπαρη.
Συνεχίσαμε με βελουτέ μανιταριών με άγρια μανιτάρια και μια ποικιλία μανιταριών του δάσους (τα κοτοπουλάκια) σωτέ με βούτυρο.
Για να τιμήσει την καταγωγή του, ο Άζαντ προσφέρει μια δική του εκδοχή της σαλάτας εζμέ, συνδυάζοντας μπαχαρικά και σάλτσες από την Ανατολία.
Αυτή η σαλάτα συνόδευσε ένα εξαιρετικά ψημένο Black Angus, που ολοκλήρωσε το μενού degustation, που είχαν ετοιμάσει για μας ο Άζαντ και ο Δημήτρης.
Γλυκό κλείσιμο με ένα σοκολατένιο επιδόρπιο με βελγική ναμελάκα, με ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι.

Να τονίσω ότι κάθε πιάτο μας το σέρβιρε ο ίδιος ο Άζαντ, περιγράφοντας ακριβώς τα υλικά και την διαδικασία που συλλέχθηκαν και έφτασαν στην κουζίνα του, καθώς και πως μαγειρεύτηκαν. Ο Arjin εκτός από πολύ καλός μάγειρας, είναι και δεινός story teller!

Ο ίδιος φρόντισε και για ένα ωραίο wine pairing με κρασιά Ελλήνων οινοποιών και μόνο για το επιδόρπιο επέλεξε ένα port 10ετίας, το Calem, που ταίριαξε ιδανικά με τη σοκολάτα.
Στο Arjin Experience μπορείτε να επιλέξετε και a la carte πιάτα από Τετάρτη έως Κυριακή.
Δευτέρα και Τρίτη σερβίρουν αποκλειστικά μενού degustation, καθώς προσπαθούν να είναι zero-waste και ξεκινούν την εβδομάδα τους εκ του μηδενός, έχοντας εξαντλήσει κάθε υλικό στην κουζίνα τους.

Καραϊσκάκη & Μπότσαρη, Μανάβικα – Τρίκαλα
Τηλ. 2431 0 27773
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή, Μεσημεριανό 13.00 – 17.00 μ.μ. – Δείπνο 19.00 – 23.00 μ.μ.
Κόστος γύρω στα €60 – 70 κατ’άτομο (ορεκτικό – κυρίως πιάτο & γλυκό) χωρίς ποτά
Μενού degustation από €90 κατ’άτομο αναλόγως υλικών ημέρας (πάντα υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το κόστος κατά την τηλεφωνική κράτηση)


