Άκρες Λίνδος – Η επιτομή της Fine Local Cuisine με θέα την Ακρόπολη της Λίνδου στην Ρόδο
Στην Ρόδο φέτος – χωρίς να το περιμένω – βρήκα ένα εστιατόριο «αποκάλυψη» μέσα στην γραφική Λίνδο, με θέα την Ακρόπολή της, η οποία κυριαρχεί σε ένα βράχο ύψους 116μ. και κρατά το παραδοσιακό της χρώμα.
Το όνομά του «Άκρες».
Η Λίνδος – ισχυρή ναυτική δύναμη στο πολύ μακρινό παρελθόν και πατρίδα του Κλεόβουλου (ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας) – είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο, χάρη στην Ακρόπολή της.
Η Λίνδος κρατά το παραδοσιακό χρώμα και αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού – απ’ όλο τον κόσμο – οι οποίοι θεωρούν τιμή τους να περπατήσουν τα σοκάκια της, για να νιώσουν ότι αφήνουν το αποτύπωμά τους σ’αυτή την γραφική γωνιά των Δωδεκανήσων.
Οι «Άκρες» στεγάζονται σε έναν χώρο με βαριά ιστορία· εκεί όπου το 1906 ο Γιώργος Ιωαννίδης δημιούργησε το πρώτο καφενείο του χωριού.
Αυτός ο χώρος για δεκαετίες υπήρξε σημείο αναφοράς και συνάντησης.
Σήμερα, το κτίριο και οι γύρω χώροι έχουν αναδιαμορφωθεί εντυπωσιακά, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο παρελθόν όσο και στη μνήμη του τόπου. Το αποτέλεσμα είναι ένα εστιατόριο σύγχρονης αισθητικής, όπου κάθε γωνιά του αφηγείται κάτι ξεχωριστό, συνεχίζοντας την ιστορία που ξεκίνησε κάποτε.
Μπαίνοντας στον χώρο ένιωσα καλοδεχούμενη, καθώς από την είσοδο και την υποδοχή του προσωπικού, εισπράττεις την κατάθεση ψυχής και την αγάπη του ιδιοκτήτη Ηλία Μαρινάκη αλλά και όλης της ομάδας και την άποψή τους για την υψηλή αισθητική, το μεράκι τους για την αυθεντικότητα, το πάθος τους για την φιλοξενία και το σεβασμό τους προς τον πελάτη, που έχει έρθει στις Άκρες για απολαύσει κάτι το ξεχωριστό!
Στόχος τους είναι, να έχει ο κάθε πελάτης μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία.
Και δοκιμάζοντας ένα menu degustation από τα χέρια του chef Βασίλη Διάκουλα, θεωρώ ότι το πετυχαίνουν!
Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο «Άκρες» προσφέρει στον επισκέπτη ένα γαστρονομικό ταξίδι, «παντρεύοντας» το χθες με το σήμερα και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο τεχνικά!
Από όσα γεύτηκα, θα χαρακτήριζα την κουζίνα τους, μια μεταμοντέρνα κουζίνα που μεταγγίζει την ουσία της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης στο σήμερα, μέσα από μια σύγχρονη, φουτουριστική ματιά!
Ο chef Βασίλης Διάκουλας δεν θεωρεί καμία από τις παλιές συνταγές ξεπερασμένη. Οι δοκιμασμένες παλιές συνταγές των ντόπιων τον συναρπάζουν και αρπάζει την ευκαιρία, μετατρέποντάς τις σε πιάτα που αποτελούν την επιτομή της FINE LOCAL CUISINE.
Είναι μόλις 28 ετών και εργάζεται στο Akres από το 2021, ενώ το 2023 ανέλαβε ως Head Chef.
Σέβεται και εκτιμά τον “μαγειρικό νονό του” – όπως τον αποκαλεί – Γιάννη Ευθυμίου (μάγειρα και ιδιοκτήτη της Παράγκας, στην Ρόδο) και μέντορά του θεωρεί, τον chef Μιχάλη Μάρθα.
Για δυο χρόνια δούλεψε στο Five Senses, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Lindos Blue και έχει περάσει από το εστιατόριο Avenida στην Πορτογαλία και το 3άστερο Geanium στην Κοπεγχάγη.

Τα πιάτα του είναι τολμηρά, αλλά ισορροπούν αρμονικά και συνδυάζουν τους θησαυρούς της θάλασσας με τους καρπούς της γης, δημιουργώντας έναν γευστικό πολιτισμό, αφιερωμένο σε όσους δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από το απόλυτο!
Το βασικό κίνητρο του chef και της ομάδας του, είναι η ανάδειξη των αγαθών της περιοχής και της γαστρονομικής μας παράδοσης.
Συνεργάζονται με μικρούς παραγωγούς και αγρότες, με τους οποίους μοιράζονται το ίδιο πάθος και αγάπη για τον τόπο τους.
Με σεβασμό στην εποχικότητα, δημιουργούν μια κουζίνα που έχει βαθιές ρίζες στην Ρόδο.
Ο χώρος ατμοσφαιρικός, σε αυθυποβάλλει από την είσοδο ακόμη!
Στους τοίχους κορνιζαρισμένες φωτογραφίες από το Ανθολόγιο «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα».
Ο Τλούπας υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους φωτογράφους του Ελληνικού κοινωνικού τοπίου. Τα πορτραίτα αγροτών και ανθρώπων της υπαίθρου, που παρά την ανωνυμία τους δεν μετουσιώνονται ποτέ σε αρχέτυπα, όπως συχνά συμβαίνει με αντίστοιχα πορτραίτα συναδέλφων του, αλλά απεναντίας παραμένουν ξεχωριστές προσωπικότητες.
Στις φωτογραφίες του αποτυπώνεται η καθημερινή εργασία των ανθρώπων της Θεσσαλίας, όπου έζησε: μπροστά στον φακό παρελαύνουν γεωργοί, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, υλοτόμοι, αλλά και σαμαράδες, καροποιοί, αγγειοπλάστες, κουρείς και ναυπηγοί. Ορισμένες κοινωνικές ομάδες τον εμπνέουν ιδιαιτέρως, με αποτέλεσμα να συνθέτει ολόκληρα φωτογραφικά δοκίμια γύρω από την ζωή τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Τλούπας σχεδόν ποτέ δεν υποπίπτει στον πειρασμό της ωραιοποίησης ή της εξιδανίκευσης.
Το μενού στο ίδιο μοτίβο, ίσως από τους ωραιότερους καταλόγους εστιατορίου που έχω κρατήσει στα χέρια μου! Στα χρώματα της ώχρας και του χρυσού – που επικρατούν και στο χώρο του εστιατορίου – ανάμεσα στα πιάτα και στα μενού, παρεμβάλλονται οι φωτογραφίες του Τλούπα.
Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός μου μ’αυτό τον κατάλογο, που πριν φύγω από το εστιατόριο μου τον χάρισαν!
Τα μαχαιροπήρουνα της σειράς SERAX, μικρά έργα τέχνης της καλλιτέχνιδας Roos Van de Velde, από το Βέλγιο.
Το κάθε πιάτο επίσης ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Το amuse bouche σε μια σταλιά βαζάκι, ένα ιωδιούχο σπινιάλο μαζί με Λινδιακό γαριδάκι, που όταν το γευόσουν, οι γευστικοί σου κάλυκες χόρευαν σε τρελό ρυθμό!
Το μοσχαρίσιο ταρτάρ αναβίωσε την παραδοσιακή συνταγή της Ρόδου, το γιαπράκι, με μια βελουτέ από αμπελόφυλλο, τουίγ ρυζιού και γιαούρτι 24 ωρών.
Η «καμμένη καραβίδα» μια ωδή θαλασσινών γεύσεων.
Καραβιδάκι μαριναρισμένο με λάδι-κάρβουνο, ταρτάρ από καρότο με πορτοκάλι, πουρές καρότου με ελαιόλαδο και bisque καραβίδας.

Μια ακόμη παραδοσιακή Ροδίτικη συνταγή, «τα κουκουμάρια» (μορχέλες) φύτρωναν στα δάση της Ρόδου και τα μαγείρευαν στιφάδο.
Έτσι και στις Άκρες, ο chef παρουσιάζει ένα στιφάδο μανιταριών με μια δική του τεχνική και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!

Στην παραδοσιακή «Λακάνη» αντί του παραδοσιακού αρνιού, μαγείρεψε ορτύκι με χόνδρο, γλάσο από τσάι του βουνού, τοματίνια κονφί σε ελαιόλαδο σπιτικό ξινότυρο και τρούφα Ρόδου. Στο τέλος καπνίζουν το πιάτο με ξύλο από βαρέλι που περιείχε whisky!

Κλείσαμε με ένα εξαιρετικό γλυκό φραγκόσυκο, σερβιρισμένο πάνω σε φύλλο φραγκοσυκιάς που είχε πάρει τη μορφή πιάτου!
Τα υλικά του γλυκού: sorbet φραγκόσυκο, φραγκόσυκο σε σιρόπι δυόσμου, gel καλαμάνσι, κραμπλ λεμονιού και μους λευκής σοκολάτας με βασιλικό και παλαιωμένο τσίπουρο!

Το φαγητό ήταν μια εμπειρία και σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό wine pairing από τον sommelier Δημήτρη Δανελλάκη, θα το θυμάμαι όσος καιρός κι αν περάσει!
Φεύγοντας από τις Άκρες, μας έδωσαν δώρο ένα μικρό χάρτινο κουτάκι… με το που το άνοιγες σε έπαιρνε η μυρωδιά από τα άγρια βότανα της περιοχής της Λίνδου, που έκρυβε στο εσωτερικό του.
Επίσης μέσα στο κουτί κρύβονταν δυο μικρά βαζάκια με σπιτικά γλυκά του κουταλιού (περγαμόντο και γλυκιά κολοκύθα) και ένα μικρό καρτελάκι με σπόρους από βότανα και μυρωδικά της Ρόδου, με οδηγίες για να τα φυτέψει ο παραλήπτης του δώρου και να έχει μια ανάμνηση από το νησί της Ρόδου… από την Ελλάδα…. από τις Άκρες!
Το δείπνο σερβίρεται από τις 19.00 μ.μ. είτε στον εσωτερικό χώρο και στο μικρό αίθριο του εστιατορίου, είτε στην ταράτσα, από όπου η θέα στην Ακρόπολη της Λίνδου είναι μαγική!
Μετά από μια τέτοια εμπειρία, πως να μη θέλω να διακτινιστώ για ένα βράδυ στην Λίνδο και να δειπνήσω στην ταράτσα του εστιατορίου Άκρες;
Λίνδος, Ρόδος
Τηλ. 2244 0 31927
Κόστος €60-70 κατ’άτομο χωρίς κρασί