Chefs' Recipes

Συνταγές από το chef Ανδρέα Μπέλλο για την προβολή σπαραγγιών και ακτινίδιων από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EU F & V Consumption

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F & V Consumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις αισθήσεις του καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με ισορροπημένες και σωστές διατροφικές πρακτικές.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος – αρχές Μάρτη – ο chef Ανδρέας Μπέλλος, δημιούργησε τέσσερις μοναδικές συνταγές με σπαράγγια και ακτινίδια που έκλεψαν τις εντυπώσεις στα δύο δείπνα που διοργανώθηκαν.
Πρόκειται για συνταγές τόσο απολαυστικές όσο και εύκολες για να τις δημιουργήσουμε στο σπίτι.

 

Πράσινη Σαλάτα με Κατσικίσιο Τυρί, Ακτινίδιο και Vinaigrette
Πορτοκάλι

Υλικά για τη σαλάτα:
• 100 γρ. ανάμεικτη πράσινη σαλάτα
• Λίγα φύλλα δυόσμου και βασιλικού
• 40 γρ. κατσικίσιο τυρί
• Μισό ροζ ακτινίδιο / μισό κίτρινο ακτινίδιο
• Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για τη vinaigrette πορτοκάλι:
• 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
• 20 γρ. μουστάρδα
• 50 γρ. μέλι
• 150 γρ. ηλιέλαιο
• 150 γρ. ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι

Καρπάτσιο Λαβράκι με Ακτινίδιο, Σπαράγγια, Lime και Chili

Υλικά:
• 100 gr φιλέτο λαβράκι κομμένο σε λεπτές φέτες
• Ανθός αλατιού και φρέσκο πιπέρι
• Chili κόκκινο
• Χυμός και ξύσμα από 1 lime
• Σάλτσα από πράσινο ακτινίδιο

• Extra παρθένο ελαιόλαδο

Γαρνίρουμε με κομμάτια από φρέσκο πράσινο και ροζ ακτινίδιο και
φλέικς από πράσινα σπαράγγια.

Για τη σάλτσα ακτινίδιο:

Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε
• 4 τεμάχια πράσινο ακτινίδιο
• 30 ml lime
• Αλάτι και πιπέρι

Αυγό Ποσέ με Κανταΐφι, Σπαράγγια και Κρέμα Τρούφας

Υλικά:
• Αυγά
• Κανταΐφι
• Σπαράγγια
• Κρέμα γάλακτος
• Πατάτα

• Λάδι τρούφας

Βράζουμε για 4-5’ τα αυγά και τα κρυώνουμε σε νερό με πάγο.

Βουτυρώνουμε το κανταΐφι με λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 13’
στους 175°C.

Για την κρέμα τρούφας:
Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα 1 μέτρια πατάτα κομμένη σε μικρά
κομμάτια, βάζουμε 500 ml κρέμα γάλακτος και 150 ml νερό και τα
βράζουμε για 30’. Στη συνέχεια, μπλεντάρουμε το μείγμα
προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και λάδι τρούφας.

Κόβουμε τα σπαράγγια σε μικρά κομμάτια και τα ζεματάμε για 1’.

Αφού τελειώσουμε τις παρασκευές, στήνουμε το πιάτο.

Μοσχαρίσιο Μάγουλο Κοκκινιστό με Σπαράγγια και Πατάτες
Φούρνου

Θωρακίζουμε το κρέας και από τις 2 μεριές.
Προσθέτουμε στο τηγάνι, αφού αφαιρέσουμε τα μάγουλα, σκόρδο,
κρεμμύδι, καρότο, σέλερυ και τα μαγειρεύουμε για 5’ και σβήνουμε με
κόκκινο κρασί.

Προσθέτουμε τα λαχανικά στο ταψί με τα μάγουλα, βάζουμε σάλτσα
τομάτας και τα αρωματικά μας (κανέλα, μπαχάρι, δαφνόφυλλα,
δεντρολίβανο) και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας.

Σκεπάζουμε καλά και ψήνουμε στο φούρνο για 3 ώρες στους 170°C.

Για τις πατάτες φούρνου θα χρειαστούμε:
• 1 διχτάκι baby πατάτες καθαρισμένες
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 2 δαφνόφυλλα
• 50 γρ. βούτυρο
• 50 ml ελαιόλαδο
• 3-4 κλωνάρια δεντρολίβανο
• Αλάτι και πιπέρι
• Μισό ποτήρι νερό

Ψήνουμε για 50-60’ στους 175°C.
Ζεματάμε τα σπαράγγια για 1’ και τα κρυώνουμε.
Είμαστε έτοιμοι να στήσουμε το πιάτο.