Chefs' Recipes

Χειροποίητα λαζάνια από το σεφ Γιάννη Μαρινόπουλο

ΣΙΣΙΛΙΑΝΙΚΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΠΡΟΒΟΛΟΝΕ
8-10 μερίδες
χρόνος προετοιμασίας 90 ́

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ

250γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά ελευθέρας βοσκής
Αλάτι και 1 κ.σούπας ελαιόλαδο
Ζυμώνουμε καλά στο χέρι ή με το φτερό του μίξερ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και ξεκουράζουμε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.

 

 


ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜΑ

150 ml.ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχαρίσια ελιά σε κιμά
1 μέτριο καρότο στον τρίφτη
1 μέτριο ξερό κόκκινο κρεμμύδι λεπτοκομμένο
2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1κ. σούπας πελτέ
200ml. ημίξηρο ροζέ κρασί
Αλάτι & πιπέρι
1,3 lt ζωμό λαχανικών
Λίγο σουμάκ – λίγο πάπρικα γλύκια – λίγη ρίγανη

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι μας (κομμένο σε κυβάκια) και προσθέτουμε τον κιμά δουλεύοντας πολύ καλά με σύρμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, το ψιλοκομμένο σέλινο και την ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου.
Όταν ο κιμάς βγάλει τα υγρά του και αρχίσει να καβουρντίζεται, προσθέτουμε τον πελτέ ανακατεύοντας πολύ καλά και κατόπιν σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις δέσει η σάλτσα, προσθέτουμε το ζωμό και τα μπαχαρικά μας.
Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για περίπου μία (1) ώρα μέχρι να πιεί τα υγρά του χωρίς να στεγνώσει τελείως!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
120γρ. βούτυρο αγελάδος
120γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1lt. γάλα (χλιαρό)
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Αλάτι & πιπέρι
100γρ. τριμμένο προβολόνε αφού κατεβάσετε από τη φωτιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ
1πράσινη πιπεριά (κέρατο)
1 μέτρια πιπεριά Φλωρίνης
1 μέτρια τομάτα σε φέτες
200γρ. προβολόνε τριμμένο

ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΩΝ & ΨΗΣΙΜΟ

Χωρίζουμε τη ζύμη σας σε (4) ίσα μέρη και περνάμε από τη μηχανή ζυμαρικών διαδοχικά έως την πιο λεπτή σκάλα.
Εάν δεν υπάρχει μηχανή, με ένα πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους (3mm) και κόβουμε τα σε κομμάτια σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου (8 Χ 15cm).
Σε ένα ταψί ή πυρέξ – αφού βουτυρώσουμε – βάζουμε μια στρώση με ελάχιστη μπεσαμέλ να κάνει ένα ελαφρύ στρώμα.
Στρώνουμεε τα φύλλα σας να καλύψουν τη βάση και κατόπιν απλώνουμε το 1/3 του κιμά μας.
Αυτό θα το επαναλάβουμε συνολικά τρεις φορές.
Στο τελείωμα στρώνουμε τη μισή σας μπεσαμέλ και απλώνουμε τις πιπεριές κομμένες σε κυβάκια και τις φέτες τομάτας.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και στο τέλος το τυρί προβολόνε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά στον αέρα στους 180 βαθμούς.
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 7 ́ περίπου λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά εκτός φούρνου και σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!