Οινοποιείο Κορωνιώτη

Ο οινοποιός

Ο Κυριάκος Κορωνιώτης γεννήθηκε στο Άργος το 1958.
Σπούδασε στην Αγγλία και Ολλανδία Χημεία και Φυσικές Επιστήμες.
Σαν νέος χημικός μηχανικός (MSC) από το πανεπιστήμιο του Delft της Ολλανδίας εργάστηκε σε διάφορα εργαστήρια της χώρας αποκτώντας εμπειρία σε θέματα Γεωπονίας, στον κλάδο τροφίμων και οινολογίας.

Ο Κυριάκος Κορωνιώτης επέστρεψε στην Ελλάδα το 1990 και ίδρυσε ένα Αγροδιαγνωστικό κέντρο όπου ασχολήθηκε με αναλύσεις εδάφους, οίνου και τη θρέψη φυτών.
Ταυτόχρονα δημιούργησε 2 αμπελώνες. Ένα στις Μυκήνες Αργολίδας (20 στρεμ.) με την ποικιλία Ασύρτικο και ένα πειραματικό (15 στρεμμάτων) στο Πανόραμα Άργους με διάφορες ποικιλίες.
Το 1999 ξεκινάει να δουλεύει στο όνειρό του, να οινοποιήσει τα δικά του κρασιά σε ιδιόκτητο οινοποιείο.
Ένα χρόνο αργότερα το οινοποιείο στο Πανόραμα είναι πραγματικότητα.
Και είναι από το 2000 ο χώρος και ο τόπος έκφρασης της δημιουργικότητας και της αγάπης του Κυριάκου Κορωνιώτη για το κρασί.
Στον δε πειραματικό χώρο του αμπελώνα, που βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του οινοποιείου, σήμερα καλλιεργεί αποκλειστικά την καταπληκτική ποικιλία Malvasia Aromatica.
Ο Κυριάκος Κορωνιώτης σαν οινοποιός δημιουργεί κρασιά με έμφαση στο terroir και με ένα αυθεντικό ελληνικό στυλ. Τα κρασιά έχουν άψογη ισορροπία και εξαιρετική δομή. Στο οινοποιείο για την παλαίωση των ερυθρών κρασιών χρησιμοποιείται συνήθως γαλλική δρυς.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ποιότητα και καλή κατάσταση των αμπελώνων είτε των ιδιόκτητων, είτε αυτών από συμβεβλημένους αμπελουργούς στις ζώνες της Νεμέας και της Μαντινείας.

Το Οινοποιείο

Το έτος ίδρυσης του οινοποιείου Κορωνιώτη – όπως προανέφερα – είναι το 1999. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από την πόλη του Άργους (στην τοποθεσία Πανόραμα) και σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στα όρια της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας.
Είναι στρατηγικά τοποθετημένο ανάμεσα στις δύο μεγάλες ζώνες της ελληνικής αμπελουργίας, της Νεμέας στα βόρεια και της Μαντίνειας στα δυτικά, ακριβώς στην είσοδο του εύφορου νομού της Αργολίδας με την τεράστια τουριστική αξία και τη μεγάλη επισκεψιμότητα.
Το οινοποιείο διαθέτει κελάρι και αίθουσα γευσιγνωσίας που είναι καθημερινά ανοικτά για τους επισκέπτες.
Επίσης γίνονται ξεναγήσεις τόσο στο χώρο του οινοποιείου αλλά και του παρακείμενου αμπελώνα, παρουσιάσεις και γευστικές δοκιμές κρασιών με κύριο ομιλητή τον ίδιο τον οινοποιό Κυριάκο Κορωνιώτη.

Τα κρασιά του οινοποιείου

Malvasia Aromatica – Koroniotis

Κατηγορία: Π.Γ.Ε Πελοπόννησος (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)
Προέλευση: Ιδιόκτητος αμπελώνας στο Πανόραμα Άργους
Ποικιλιακή σύνθεση: Malvasia Aromatica 100% (οίνος λευκός ξηρός)
Aλκοολικός τίτλος: 12,5% vol

Περιγραφή:
Η Malvasia Aromatica με καταγωγή από τις περιοχές εκείνες γύρω από την Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, φαίνεται πως βρίσκει εξαιρετική φιλοξενία στον αμπελώνα που περιβάλλει το οινοποιείο Κορωνιώτη.
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια από τις πιο ευωδιαστές λευκές ποικιλίες που ξεχωρίζει για την οξύτητα και τον αρωματικό δυναμικό χαρακτήρα της.
Ένα κρασί που εντυπωσιάζει με τα αρώματα και τη σπιρτάδα του, ένα πραγματικό summer wine.
Ανοιχτό ξανθό χρώμα και ελαφρές πρασινωπές ανταύγειες γεμίζουν το ποτήρι.
Πλούσια, εξελλικτικά αρώματα λευκών λουλουδιών, λεμονανθού, ροδάκινου, lime και αχλαδιού εντυπωσιάζουν στη μύτη. Λουκούμι τριαντάφυλλο, νύξεις ακτινιδίου και διάχυτη μεταλλική αίσθηση ολοκληρώνουν το γεμάτο φρεσκάδα σύνολο.
Στο στόμα πλούσιο, με γεμάτο σώμα και δροσιστική οξύτητα που το κάνει ανάλαφρο. Η ανεπαίσθητη γλυκύτητα τονίζει το φρούτο, με το ροδάκινο, το lime και το αχλάδι να κυριαρχούν ενώ η μακράς διάρκειας επίγευση αφήνει λεμονάτη αίσθηση στο στόμα.

1300 B.C. Assyrtiko – Koroniotis

Κατηγορία: Π.Γ.Ε Πελοπόννησος (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)
Προέλευση: Iδιόκτητος αμπελώνας στις Μυκήνες Αργολίδος
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100% (οίνος λευκός ξηρός
Αλκοολικός τίτλος: 13,5% vol

Περιγραφή:
To 1300 B.C. Assyrtiko ένα κρασί που δημιουργείται στον ιδιόκτητο αμπελώνα της οινοποιίας Κορωνιώτη στην ιστορική περιοχή των Μυκηνών, αποδεικνύει δίχως άλλο τον πολυδυναμικό χαρακτήρα που έχει η επιβλητική αυτή ποικιλία της Σαντορίνης.
Ανοιχτό πράσινο χρώμα στο ποτήρι. Πλούσια, φρουτένια μύτη γεμάτη ροδάκινο, lime, κίτρο και αχλάδι, ελαφρά βοτανικά αρώματα και απαλή μεταλλικότητα ολοκληρώνουν το πολύπλοκο σύνολο.
Αυθεντικό, δυναμικό, ζωντανό, με όμορφα ισορροπημένη οξύτητα και λιπαρή αίσθηση στο στόμα, που ολοκληρώνεται με τη μακρά αρωματική επίγευση.

«Filion» Moschofilero – Koroniotis

Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος (Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη)
Προέλευση: Μαντινεία
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Αλκοολικός τίτλος: 12% vol

Περιγραφή:
Η ζώνη της Μαντινείας με αμπελώνες στα 650 μέτρα υψόμετρο, σε ένα μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής που περιβάλλεται από δύο μεγάλες οροσειρές και χαρακτηρίζεται από καλοκαιρινές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες.
Στο οικοσύστημα αυτό ευνοείται κατά ιδιαίτερο τρόπο το Μοσχοφίλερο, η πλέον κλασική Ελληνική ερυθρωπή ποικιλία που δίνει χαρακτηριστικά λευκά κρασιά.
Οινοποίηση: Πρόψυξη σταφυλιών, προζυμωτική κρυοεκχύλιση, αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, παραμονή για δύο μήνες με τις οινολάσπες.
Χαρακτηριστικά: Φρουτώδες με καθαρό αρωματικό δυναμικό που επικρατεί το τριαντάφυλλο και ο λεμονανθός. Τραγανό με πλούσια γεύση και πολύ καλή ισορροπία.

«Roz Reve» Moschofilero – Koroniotis

Κατηγορία: Π.Γ.Ε Πελοπόννησος (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)
Προέλευση: Μαντινεία
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100% (οίνος ροζέ ξηρός)
Αλκοολικός τίτλος: 12% vol

Περιγραφή:
To Roz Reve ένα Μοσχοφίλερο από την περιοχή της Μαντινείας με απαλό σομόν χρώμα και ροζ ανταύγειες στυλ Προβηγκίας.
Γλυκά φινετσάτα αρώματα γιασεμιού, καραμέλας βουτύρου και βανίλιας με το τριαντάφυλλο να επικρατεί σε όλη την αρωματική παλέτα.
Νύξεις εσπεριδοειδών και λεμονανθού προσδίδουν φρεσκάδα και ανθώδη αίσθηση.
Πλούσιο, έντονο, βελούδινο στόμα με πολύ καλή ισορροπία.
Επίγευση με διάρκεια και τον αρωματικό φρουτώδη χαρακτήρα να επιμένει.

Nemea – Koroniotis
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Νεμέα (Προστατευόμενη Ονομασία
Προέλευσης)
Προέλευση: Νεμέα
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100% (οίνος ερυθρός ξηρός)
Αλκοολικός τίτλος: 13,5% vol

Περιγραφή:
Η πλέον οργανωμένη και μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, η Νεμέα προσφέρει μια μεγάλη πολυποικιλότητα terroir που είναι από μόνη της μια πραγματική πρόκληση για κάθε οινοποιό να εκφράσει το δικό του στυλ.
Πρόκειται για μια Νεμέα από επιλεγμένους αμπελώνες Αγιωργίτικου, με βαθύ ρουμπινί χρώμα στο ποτήρι, πολύπλοκα συμπυκνωμένα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων που αντανακλούν τον χαρακτήρα της ποικιλίας σε ένα φόντο μπαχαρικών του βαρελιού.
Στόμα πληθωρικό και βελούδινο, πλούσιο σε ώριμες τανίνες με μακρά επίγευση και σημαντική αντοχή στο χρόνο.

«Eminent Front Project»

Πρόκειται για ένα νέο οινικό project της οινοποιίας Κορωνιώτη, εμπνευσμένο από την ιδιαίτερη αμπελουργική ζώνη της ορεινής Αιγιαλείας. Αυτό το «διακεκριμένο μέτωπο» της Βόρειας Πελοποννήσου είναι που ο Κυριάκος Κορωνιώτης αποκαλεί «Eminent Front», ένα εξαιρετικό terroir.
Πρόκειται για μια σειρά με ερυθρούς οίνους παλαίωσης από επιλεγμένους αμπελώνες της ορεινής Αιγιαλείας, με το
Argus Syrah 2015 να εμφανίζεται πρώτο το 2018 και το Merlot 2016 να ακολουθεί το 2020.

 

Argus Syrah – Koroniotis

Κατηγορία: Π.Γ.Ε Πελοπόννησος (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)
Προέλευση: Ορεινή Αιγιαλεία
Ποικιλιακή σύνθεση: Syrah 100% (οίνος ερυθρός ξηρός)
Aλκοολικός τίτλος: 14,2 % vol

Περιγραφή:
Το “ ARGUS” Syrah είναι το premium κρασί της Οινοποιίας Κορωνιώτη.
Πολύπλοκο και πολύ τυπικό, έχοντας πάντα τον χαρακτήρα της ποικιλίας του στο προσκήνιο.
Χρώμα: Εντυπωσιακά βαθύ κόκκινο με βιολετί ανταύγειες.

Αρώματα γλυκών και πικάντικων μπαχαρικών, πιπεριού και κανέλας, ίχνη καραμέλας και μαύρης σοκολάτας, πλαισιώνονται άριστα από νότες βανίλιας ή καφέ, τα οποία ενσωματώνονται άριστα και στα αρώματα του βαρελιού (18 μήνες ωρίμανση σε νέα δρυ).
Στο στόμα είναι παχύ, πληθωρικό με μακρά επίγευση. Ο υψηλός βαθμός του οινοπνεύματος (14,2 % vol) ισορροπεί άψογα με τις πολλές ώριμες τανίνες και την οξύτητα που κατέχει λόγω ορεινής καταγωγής.
Ώριμο και στιβαρό, δείχνει αμέσως τον χαρακτήρα του και υποδηλώνει έντονα την παρουσία του. Αποκλειστικά μονοποικιλιακό για να ικανοποιήσει τους λάτρεις του Syrah!

Merlot – Koroniotis

Κατηγορία: Π.Γ.Ε Πελοπόννησος (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)
Προέλευση: Ορεινή Αιγιαλεία
Ποικιλιακή σύνθεση: Merlot 100% (οίνος ερυθρός ξηρός)
Aλκοολικός τίτλος: 14,2 % vol

Περιγραφή:
Η κλασική ερυθρή ποικιλία , εκφράζει ιδανικά το χαρακτήρα της και τη μοναδικότητα των αμπελώνων της ορεινής Αιγιαλείας στο «Εminent Front Merlot» της οινοποιίας Κορωνιώτη.
Αρώματα: δαμάσκηνο, μαύρα ώριμα φρούτα, κεράσι, μούρα, νότες βανίλιας, κακάο, ψωμί που νιώθεις το καβουρδισμένο πίτουρο (18 μήνες ωρίμανση σε γαλλική δρυ).
Ελαφρώς υψηλή οξύτητα λόγω του ορεινού αμπελώνα, που ισορροπεί απόλυτα από τον υψηγλό βαθμμό οινοπνεύματος (14,2%).
Πολλές βελούδινες και πληθωρικές ταννίνες. Ένα κρασί με όγκο, φινέτσα, πληθωρικό και ισορροπημένο.
Μεγάλη εξελικτική ικανότητα και δυνατότητα παλαίωσης.