Η κουζίνα του Στράτου Χαϊταρίδη στο Flyaway Restaurant σε κάνει να πετάς…
Τελευταίο Σ/Κ του Σεπτέμβρη 2020! Πτήση πρωϊνή για Σαντορίνη και άφιξη στο νησί με υπέροχο καιρό.
Έχει μια φοβερή ενέργεια το νησί· αυτή του ηφαιστείου? Αυτή της Καλντέρας?
Οι έντονοι ενεργειακοί κραδασμοί σε γη και θάλασσα, δε γίνονται απ’όλους αισθητοί. Πρέπει ν’αφεθείς και να νιώσεις αυτή τη μαγική δύναμη.
Η “Ωδή” για τις τις ωραιότερες συλλήψεις του Ελύτη, αφιερωμένη στη Σαντορίνη! Τυχαίο?
Παρασύρθηκα όμως γιατί ξεκίνησα να γράψω για τη γαστρονομική εμπειρία που είχα την τύχη να ζήσω, χάρη στο chef Στράτο Χαϊταρίδη, που εδώ και αρκετά χρόνια ηγείται στο Fly Away Restaurant του ξενοδοχείου West East Suites
Για τη διαμονή σε μια απ’τις καλύτερες σουϊτες του ξενοδοχείου, αναφέρθηκα αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο μου.
Ήρθε η στιγμή να προσπαθήσω να περιγράψω – μέσα σε λίγες αράδες – την εμπειρία μου απ’τη δημιουργική κουζίνα του Στράτου και της ομάδας του.
Ξεκινώντας με ένα super πρωϊνό που σερβίρεται είτε στη βεράντα του δωματίου σου – με μοναδική θέα στην καλντέρα – είτε στο χώρο της κεντρικής πισίνας ως τις 11.00 π.μ.
Μια απίστευτη ποικιλία από υγιεινά snacks, croissants, cakes, δημητριακά και χυμούς μέχρι ομελέτες, αυγά benedict, croque monsieur και croque madame, κρέπες και ότι μπορεί να επιθυμήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, συνοδεία από συσκευασμένες μαρμελάδες της εταιρείας jukeros και ότι καφέ τραβάει η όρεξή σου!
Δίπλα στην πισίνα σερβίρονται φρέσκοι χυμοί και cocktails καθώς και ντόπιοι οίνοι συνοδεία εξαιρετικών τυριών που έρχονται σε πλατό με χειροποίητα chutneys.
Αν επιθυμήσεις κάποιο ελαφρύ μεσημεριανό, μπορείς να επιλέξεις από ένα κατάλογο με προτάσεις που καλύπτουν τα γούστα μικρών και μεγάλων, χωρίς να χρειαστεί ν’απομακρυνθείς απ’το χώρο της πισίνας, με θέα το απέραντο γαλάζιο.
Ξεκίνημα με σαλάτα “Σαντορίνη” με όλα τα καλούδια της γης του νησιού ή αυτή με το βιολογικό κοτόπουλο sous vide και λιωμένη γραβιέρα Νάξου.
Από ορεκτικά, μια μεγάλη ποικιλία που φέρνουν σ’επαφή τον τουρίστα με αυθεντικά προϊόντα του νησιού, μαγειρεμένα σωστά και συνδυασμένα πολύ καλά μεταξύ τους!
Οι γαρίδες σαγανάκι είναι με φρέσκο χυμό τομάτας, σβησμένες με ούζο, πράσινη πιπεριά και κρέμα φέτας.
Το χταπόδι σερβίρεται με μανιτάρια στιφάδο και κρέμα σελινόριζας.
Η φάβα συνοδεύεται από λιαστό τοματάκι Σαντορίνης, κάπαρη και σχοινόπρασο.
Ο ταραμάς έρχεται σε μορφή mousse με μαριναρισμένες σαρδέλες και πιτάκια με αρωματικά βότανα.
Αν αναζητήσεις μια ελληνική ποικιλία, σερβίρουν ένα πλούσιο πιάτο με γαρίδες, χταπόδι, μαριναρισμένες σαρδέλες, φάβα Σαντορίνης, ταραμά, ελιές, φέτα, τοματίνια και σπιτικό τζατζίκι.
Οι φρέσκες τηγανητές πατάτες σερβίρονται με κρέμα λιαστής τομάτας.
Και περνώντας στα κυρίως του μεσημεριανού μενού, έχουμε burger με κεφτεδάκια από αρνίσιο κιμά, λιωμένη γραβιέρα, σάλτσα φρέσκιας τομάτας, τζατζίκι και χωριάτικες τηγανητές πατάτες· πως ένα burger μπορεί να πάρει άλλη διάσταση και να σε κάνει να ξεχάσεις αυτά που είχες δοκιμάσει ως εκείνη τη στιγμή!
Το Focaccia House Club σερβίρεται με κοτόπουλο sous vide, αυγό, καπνιστό bacon, χειροποίητο γιαούρτι, λιαστή τομάτα και πατάτες.
Το angus beef burger είναι μοναδικό! Μέσα σε brioche με σπιτική μαρμελάδα τομάτα, μετσοβόνε, bacon, μαρούλι, καραμελωμένα κρεμμύδια και λάδι τρούφας, πάλι συνοδεία απ΄τις φοβερές πατατούλες.
Δυο απλές μακαρονάδες, η μια με βιολογικά linguini, τοματίνια, ελιές και φέτα και ένα spaghetti με φρέσκια τομάτα, βασιλικό και σκόρδο.
Το ψάρι του καταλόγου είναι φαγκρί με λευκό ταραμά, κολοκυθάκι, δυόσμο, φινόκιο και lime.
Επιδόρπιο, γλυκό με σοκολάτα ταχίνι, crumble φουντουκιού και sorbet mango ή γλυκό γιαούρτι με granola και φρούτα εποχής.
Και περνώντας στο βραδινό δημιουργικό μενού του – που μέσα στο 3ήμερο το δοκίμασα όλο – πραγματικά δίνω τα εύσημα στο chef που συνδυάζει το low profile του με την παρουσίαση εξαιρετικών πιάτων, καταφέρνοντας να έχει το εστιατόριο overbooked καθημερινά!
Ξεκίνημα με τόνο tartare με φυστικοβούτυρο, πίκλα κρίταμο, χωριάτικο ελιόψωμο, μαγιονέζα και microherbs.
Το ραβιόλι με κουνέλι στιφάδο, δε βγαίνει απ’το μενού καθώς έχει fan· συνδυάζεται με άγρια μανιτάρια και κρέμα πράσο και κάρδαμο.
Το ριζότο με το καπνιστό χέλι, εξαιρετικά χυλωμένο, με αρώματα τρούφας, συνδυασμένο με σπαράγγια και κρέμα τοπιναμπούρ.
Το μοσχάρι tartare με won-ton πράσου και καπνιστή φέτα, δε σ’αφήνει ασυγκίνητο με τον extreme συνδυασμό των υλικών.
Τα χτένια από τα κορυφαία πιάτα του μενού! Σερβίρονται με φασολάδα με καπνιστή πανσέτα μαύρου χοίρου, σπαράγγια και ένα αέρινο sponge από μαύρο σουσάμι.
Περνώντας στα κυρίως, ξεχώρισα το μπακαλιάρο σε λαχανοντολμά με κρέμα αυγολέμονο, παστράμι Δράμας και παστινάκι κάρυ.
Το φιλέτο φαγκρί με κρούστα λιαστής τομάτα, αρωματίστηκε με λάδι λευκής τρούφας, μοσχολέμονο και η αποκορύφωση ήταν η κρέμα κακαβιάς που απογείωσε τη γεύση.
Αλλά και τα κρεατικά δε με άφησαν ασυγκίνητη…
Το αρνάκι φρικασέ έλιωνε στο στόμα! Η κρέμα από μπρόκολο και μετσοβόνε συνδυάστηκε απίστευτα με το σιγομαγειρεμένο κρεατικό και ένας αφρός αυγολέμονο έδωσε το τελικό φινίρισμα στο πιάτο.
Το μοσχαρίσιο φιλέτο ήταν black angus και το συνόδευε τερίνα πατάτας και σάλτσα ψητού με μαύρη κορινθιακή σταφίδα.
Οι λάτρεις των γλυκών, σίγουρα δε θα έχαναν τον μπακλαβά με namelaka λευκής σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης, tonka και ζελέ πορτοκάλι.
Εγώ λάτρεψα το ρυζόγαλο! Μπάρα λευκής σοκολάτας με ρύζι, κουλούρι, κρέμα Valrhona Dulcey, streusel φουντούκι και φράουλες σε δύο υφές (ζελέ και sorbet)!
Η κουζίνα του Στράτου μου είχε κάνει το πρώτο κλικ πριν 3 χρόνια, όταν μέσα σε 5 μέρες που ήμουν Σαντορίνη, επισκέφθηκα το εστιατόριο 2 φορές.
Οπότε αυτή τη φορά, το 3ήμερο ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στον ίδιο και στη μαγειρική του.
Ο ίδιος και η ομάδα του έχουν κάνει το εστιατόριο του West East Suites, πράγματι να πετάει!
Και βέβαια εδώ επιβεβαιώνεται ο κανόνας για μια ακόμη φορά, που κατά το σοφό λαό “Πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα”! Το δεξί χέρι του Στράτου στην κουζίνα του, είναι η σύζυγός του Έφη Πενταράκη, που μαζί – όπως διαπίστωσα – κάνουν θαύματα!
Θα είναι χαρά μου να βρεθώ σύντομα στο νησί και να απολαύσω πιάτα του Στράτου Χαϊταρίδη, που πραγματικά ξεχωρίζουν!