Bistro / Wine barsΠελοπόννησοςΤαξίδιαΤουρισμός

Vinoteca Αμαλιάδα- Ένα bistro έκπληξη στην Ηλεία

Η ιστορία ξεκινά στην Αυστρία όπου η Δήμητρα ως μετανάστρια γνωρίζει τον Mario και ξεκινά η κοινή τους ζωή.
Ανοίγουν ένα μικρό εστιατόριο και το δουλεύουν μαζί.
Ο Mario πείθει την Δήμητρα να γυρίσουν στην Ελλάδα και πριν λίγα χρόνια παίρνουν την απόφαση, να αφήσουν την χώρα που τους ένωσε και να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη.

Αρχικά ο Mario ξεκινά να εργάζεται στο La Tour Melas, καθώς είναι πιστοποιημένος sommelier, αλλά και chef, κάνοντας ξεναγήσεις και οινογνωσίες, αλλά είχε και την επιμέλεια του πρωϊνού, ετοίμαζε κάποια γεύματα καθώς και
γαστρονομικά dinners συνοδεία κρασιού.


Θέλοντας να κάνουν κάτι δικό τους, βρίσκουν ένα μικρό χώρο στο κέντρο της Αμαλιάδας – η Δήμητρα έχει καταγωγή από τα Λεχαινά – και κάνουν την ανατροπή. Σε ένα τόπο που δεν έχει τίποτα να επιδείξει γαστρονομικά, ανοίγουν ένα wine-bistro σ’ένα χώρο που φτιάχνουν οι ίδιοι εξαρχής, καθώς ήταν εγκαταλελειμμένος.
Η Δήμητρα μας είπε ότι με το που μπήκε και είδε το χώρο, τον φαντάστηκε όπως είναι σήμερα.
Με εμφανή τα μπετά στους τοίχους και τις κολώνες, ξύλινο πάτωμα και ωραία φωτιστικά και τραπέζια ξύλινα σε συνδυασμό με αναπαυτικές καρέκλες σε μαύρο χρώμα, καθώς και ένα πιάνο σε μια γωνιά, συνθέτουν ένα ζεστό σκηνικό. Μια ανοιχτή κάβα με πολλές ετικέτες, σε προδιαθέτει για το τι θα δοκιμάσεις σ’αυτό τον χώρο.
Στα τραπέζια, μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, στα μικρά βαζάκια θα δείτε αγριολούλουδα μαζεμένα από την περιοχή.

Ο Mario είναι μεταξύ κουζίνας και service, καθώς ως γνώστης του κρασιού, μπορεί να σας κατευθύνει για το σωστό wine pairing με τα πιάτα που θα επιλέξετε.
Η Δήμητρα έχει αναλάβει τη φιλοξενία και το service και φροντίζει οι πελάτες να φεύγουν ευχαριστημένοι και με θετικά σχόλια.

Στη “Vinoteca Αμαλιάδα” βρεθήκαμε μεσημέρι Κυριακής, στην επιστροφή για Αθήνα – μετά από ταξίδι στην περιοχή – και θα έλεγα ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, τόσο από πλευράς φαγητού, όσο και από την οινική του λίστα, που μετρά πάνω από 150 ετικέτες και ανάμεσά τους, κάποια διαμαντάκια που ξεχωρίζουν.

Ξεκινήσαμε με ένα ζεστό καρβελάκι προζυμένιο ψωμί, που ζυμώνει ο Mario καθημερινά με ένα αφράτο βούτυρο και μια ωραία σαλάτα με burrata, παντζάρι, φιστίκι Αιγίνης και πορτοκάλι, που της έδωσε extra γεύση το ξύδι botanico – που πρόσθεσε η Δήμητρα καθώς σέρβιρε το πιάτο μας – από τον Κώστα Λαζαρίδη.
Το μοσχαρίσιο tartare ήταν ίσως από τα καλύτερα που έχω γευτεί. Καθαρό μοσχαρίσιο κρέας και 3-4 απλά υλικά από πάνω να τα αναμείξεις στο τραπέζι σου, συνοδεία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, παραγωγή της οικογένειας της Δήμητρας. Εδώ να σημειώσουμε ότι το λάδι τους, φεύγει όλο εξαγωγή στην Αυστρία, στα καλύτερα εστιατόρια.
Ο Mario συνδύασε το πιάτο με λημνιώνα Moi Je M’en Fous, από το κτήμα Messenicolas, από την Καρδίτσα.
Συνέχεια με arancini με μανιτάρια και κρέμα τρούφας και κροκέτες πάπιας με κράνμπερι και γραβιέρα.
Συνδυάστηκαν με Chardonnay Scapulin του Giuseppe Cortese του 2022 από το Piemonte.
Ακολούθησε το linguine Alfredo, που είναι το Κυριακάτικο πιάτο τους, όπου τα ζυμαρικά ανακατεύονται μπροστά στο τραπέζι του πελάτη, μέσα σε ένα κεφάλι παρμεζάνας, όπου ο Mario ρίχνει λίγη grappa και με το φλόγιστρο τη θερμαίνει και το τυρί αρχίζει να λιώνει. Ρίχνει μέσα τα ζυμαρικά κι ανακατεύει και σερβίροντας στο πιάτο, προσθέτει φρέσκια τρούφα μαζεμένη από το δάσος της Φολόης, ένα δάσος γεμάτο βελανιδιές σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την αρχαία Ολυμπία.

Για κυρίως, ο Mario επέλεξε να δοκιμάσουμε το αρνίσιο κότσι, που έλιωνε στο στόμα, που συνοδευόταν από σωστή πολέντα και φρέσκια τρούφα. Οι καταβολές από την Κεντρική Ευρώπη, βγαίνουν σε κάποια πιάτα του μενού και το χαρήκαμε. Το πιάτο αυτό, το συνδύασε με μια Valpolicella και ταίριαξε πολύ.
Κλείσαμε με μια ωραία creme brulee με παγωτό.

Ο Mario αλλάζει πολύ συχνά το μενού, καθώς μαγειρεύει με εποχικά υλικά και η κουζίνα του είναι rustic και πολύ νόστιμη.
Κατά διαστήματα κάνουν ειδικά tasting menus και το χειμώνα θα γίνουν και βραδιές με πιάνο.
Τους θερινούς μήνες, το εστιατόριο λειτουργεί σε μια διπλανή κουκλίστικη αυλή, που δυστυχώς δεν την πρόλαβα ανοιχτή.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να δοκιμάσετε το φαγητό και την ζεστή ατμόσφαιρα του μικρού αυτού bistro.

Γεωργίου Παπανδρέου 90, Αμαλιάδα
Τηλ. 694 908 9267
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο 20.00 – 01.00, Κυριακή 13.00 -16.00 & 20.00 – 01.00,
Δευτέρα & Τρίτη κλειστά

Κόστος €30 – €40 κατ’άτομο χωρίς ποτά