The Old Markets – Το boutique hotel που ήταν ο λόγος να επισκεφτώ την Σύμη και να την ερωτευτώ…
Ένα βράδυ στην Σύμη ήταν αρκετό για να την ερωτευτώ και να περνάνε δεύτερες σκέψεις από το μυαλό μου να μείνω εκεί για πάντα…
Ο λόγος της επίσκεψής μου, το boutique hotel “The old Markets” και το εστιατόριο “Agora” που λειτουργεί μέσα σ’αυτό.
Με το που πατάς το πόδι σου στην Σύμη – κατεβαίνοντας από το πλοίο – αντικρίζεις τα μικρά σπιτάκια σε χρώματα της ώχρας, του κεραμιδί αλλά και σε όλους τους τόνους του μπλε, που θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Όλα τους χτισμένα αμφιθεατρικά στα βράχια, πάνω από το λιμάνι που έχει σχήμα πέταλου, έχουν ένα χαρακτηριστικό φεγγίτη.
Η Σύμη μου θύμισε έντονα το λιμάνι του Portofino, που επισκέφθηκα πριν χρόνια.
Το νησί αυτό, έχει μια προσωπικότητα που τραβά τον επισκέπτη! Τον έλκει και τον κάνει να το αγαπήσει από την πρώτη στιγμή. Δεν ξέρω αν είναι η ομορφιά του νησιού ή η ιδιαίτερη αύρα που σε κάνει να θες να μείνεις στον τόπο και να αφήσεις το δικό σου αποτύπωμα.
Κάπως έτσι πριν χρόνια, η ομορφιά της Σύμης τράβηξε τον Andrew Davies, τον Βρετανό ιδιοκτήτη του «The Old Markets» και πριν 15 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο του 19ου αιώνα, όπου στεγαζόταν η παλιά Αγορά του νησιού της Σύμης.
Με τον Ιταλό συνέταιρό του, πήραν την απόφαση να μετατρέψουν αυτό το κτήριο σε boutique hotel και του έδωσαν το πιο ταιριαστό όνομα που θα μπορούσαν – The old Markets – αφού μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν εκεί, κάποια μαγαζιά της αγοράς της Σύμης.
Το μικρό αυτό κόσμημα του νησιού, εκθειάζουν κορυφαία ξένα μέσα, όπως η «Telegraph» και καθόλου τυχαία.
Το κτήριο το οποίο αναπαλαίωσαν για να γίνει το ξενοδοχείο, έχει μια θέση στον κατάλογο της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, από τον καιρό που το νησί ήταν σε ευημερία και γνωστό ως πλούσιο κέντρο σπογγαλιείας.
Το κτήριο της Παλιάς Αγοράς – γνωστή ως Καλή Στράτα – ήταν η καρδιά του λιμανιού, με διάφορους τεχνίτες κι εμπόρους ασημιού που στέγαζαν εκεί τα εργαστήριά τους.
Ανεβαίνοντας λοιπόν από το λιμάνι, λίγα από τα σκαλιά της Καλής Στράτας (σύνολο είναι καμιά 500αριά φαρδιά σκαλοπάτια) η οποία ενώνει το λιμάνι με το χωριό, αντικρύσαμε μια βαριά σιδερένια πόρτα, που ήταν η είσοδος του “The old Markets”.
Ένιωσα σαν την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων, καθώς ένα μαγικός κόσμος ξεπρόβαλε μπροστά μου… το περίτεχνο βοτσαλωτό δάπεδο στην ρεσεψιόν τράβηξε το βλέμμα μου.
Όλος ο χώρος του θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως gallery!
Σε κάθε γωνιά του, συλλογές από έργα τέχνης, αντίκες, και ασημένια σκεύη, που απ’ότι έμαθα κάποτε κοσμούσαν την τραπεζαρία του βασιλιά Γεωργίου Α’ των Ελλήνων.
Ο Andrew μου είπε, ότι με το που είδε το κτήριο, η πρώτη του σκέψη ήταν να μετατρέψει τα παλιά μαγαζιά σε σουίτες και να δημιουργήσει ένα boutique hotel αλλιώτικο από τ’άλλα.
Το κτήριο αναστηλώθηκε και επισκευάστηκε με σεβασμό στην δωδεκανησιακή αρχιτεκτονική, ενώ οι χώροι των παλιών μαγαζιών, μετατράπηκαν το 2012 σε 4 ιδιαίτερα δωμάτια, το καθένα με διαφορετικό ύφος και στυλ, διατηρώντας όμως τα αυθεντικά χαρακτηριστικά τους.
Σήμερα το “The Old Markets” διαθέτει σύνολο 7 δωμάτια και 3 σουίτες καθώς το 2016 ο Andrew αγόρασε και το γειτονικό «Αρχοντικό του Καπετάνιου», που επίσης ανακαινίστηκε πλήρως. Κάποια από αυτά έχουν θέα στο λιμάνι του νησιού και κάποια άλλα, είναι στο εσωτερικού του κτηρίου, αλλά όλα αποπνέουν μια αίγλη.
Λόγω του ότι η διαμονή μου στο ξενοδοχείο ήταν στο pick της σαιζόν μέσα στον Αύγουστο, δεν κατάφερα να δω άλλα δωμάτια, πέραν αυτού που διέμεινα.
Καθένα έχει πάρει το όνομά του και από μια διαφορετική καμπή της ιστορίας το νησιού (Οθωμανική, Ενετική, Αραβική, Αλεξανδρινή), ενώ η σουίτα Σύμη, με την πλήρως αναπαλαιωμένη μουσάντρα και το ψηλό, ζωγραφιστό ταβάνι, που συναντάται στα ντόπια αρχοντικά των καπεταναίων, ξεχωρίζει τόσο εσωτερικά όσο και για την θέα που προσφέρει στο λιμάνι.
Εγώ έμεινα στο “The Othoman” (Το Οθωμανικό). Παλιά λειτουργούσε εκεί ο παλιός φούρνος της Αγοράς με τη θολωτή οροφή και ήταν και το τελευταίο από τα καταστήματα που έκλεισε πριν λίγα χρόνια. Ο Andrew το μετέτρεψε σε μια πολύ ιδιαίτερη σουίτα, η οποία διαθέτει κι ένα λουτρό-χαμάμ και η καμινάδα του φούρνου έχει παραμείνει και βγαίνει ως την ταράτσα του κτηρίου που λειτουργεί το “Aethera bar”.
Στο “Aethera bar” – αφού έχεις ξυπνήσει από έναν άνετο ύπνο σε ένα king size κρεββάτι – απολαμβάνεις ένα υπέροχο πρωινό a la carte με ντόπιες λιχουδιές στον χώρο της ταράτσας. Έχεις επιλογή από ομελέτες, παραδοσιακές πίτες, γλυκά, γιαούρτι με φρέσκα φρούτα αλλά και τους ντόπιους λουκουμάδες του νησιού (τα ακούμια), που αγοράζουν από το φούρνο του νησιού. Ακόμη έχω την γεύση από το cake με τα φρέσκα σύκα, που γεύτηκα εκείνο το πρωϊνό του Αυγούστου με θέα το γραφικό λιμανάκι της Σύμης.
Στον ίδιο εκείνο χώρο του “Aethera bar”, το προηγούμενο βράδυ κατά την ώρα της άφιξης μας, την ώρα της δύσης του ήλιου, απόλαυσα ένα απεριτίφ… λίγο πριν το δείπνο μας στην απέναντι ταράτσα του «Αρχοντικού του Καπετάνιου», στο εστιατόριο “Agora” με chef τον Χρήστο Σιδηρόπουλο.
To “Agora” βρίσκεται σε προνομιακή τοποθεσία. Εκτός από την εκπληκτική θέα στο γραφικό λιμάνι της Σύμης, προσφέρει μια χαλαρή ατμόσφαιρα.
O chef του εστιατορίου Χρήστος Σιδηρόπουλος, με καταγωγή από την Χαλκιδική έχει πάθος για την μαγειρική και παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει προηγούμενη εμπειρία δίπλα σε καταξιωμένους chef, σε εστιατόρια διακεκριμένα με αστέρι Michelin.
Έχει δουλέψει στο Midsummer House με 2 αστέρια Michelin, στο Hyde με 1 αστέρι Michelin, στο Ritz του Τζον Γουίλιαμς, στο Omer με τον Sofian Msetfi και το Hytra της Αθήνας με 1 αστέρι Michelin.
Το μενού του Agora στηρίζεται στην ελληνική παράδοση με σύγχρονες πινελιές, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά. Το εστιατόριο λειτουργεί μόνο για δείπνο και προσφέρει ένα μενού γευσιγνωσίας 12 σταδίων, που επικεντρώνεται σε μοντέρνες ελληνικές και λεβαντίνικες γεύσεις.
Μπήκαμε στο κλίμα του μενού που θ’ακολουθούσε με ένα ζυμωτό χαρουπόψωμο, που συνοδευόταν από μπριαμάκι-ratatouille, ταραμοσαλάτα και πελτέ τομάτας.
Συνέχεια με ωμό ψάρι ημέρας με καπνιστή μαγιονέζα, χαρίσα και ταχίνι και ένα δροσερό gazpacho τομάτας.
Τα μύδια φρικασέ ξεχωρίζουν καθώς και τα cappelletti με gruyere και φρέσκια τρούφα.
Το μυλοκόπι έγινε πλακί με τομάτα, κρεμμύδια και πατάτες, αλλά ξέφευγε από την παραδοσιακή συνταγή που δεν αγαπώ και ήταν μια φίνα εκλεπτυσμένη γεύση.
Πολύ καλά και τα επιδόρπια της pâtissière Βάσως Γιαμούρα, (με προϋπηρεσία στο Soil).
Η λίστα κρασιών χρειάζεται να εμπλουτιστεί, καθώς έχει ελάχιστες επιλογές.
Ο Andrew είναι ο τέλειος οικοδεσπότης. Με έκανε να νιώσω τόσο οικεία που ένιωσα σα να είχα πάει φιλοξενούμενη σε σπίτι φίλου στο νησί.
Φεύγοντας από το “The old Markets” μου ήρθε στο νου μια φράση του John Lennon: Life is what happens to you, when you’re busy making other plans!
Καλή Στράτα, Σύμη
Τηλ. 695 7302565
Τιμή για διαμονή από €190 το δίκλινο
Κόστος μενού 12 σταδίων €75 κατ’άτομο χωρίς ποτά