Pamako – Το πολυβραβευμένο Κρητικό ελαιόλαδο, τώρα αναγνωρισμένο και ως συμπλήρωμα διατροφής
Η πρώτη επαφή μου με το Pamako ήταν το καλοκαίρι του 2020, όταν το πρωτοδοκίμασα σε μια μικρή γευσιγνωσία ελαιολάδου στο εστιατόριο Πεσκέσι στο Ηράκλειο.
Το όνομά του βασίζεται στην Κρητική προέλευσή του. Pamako σημαίνει φάρμακο και προέρχεται από τη γραφή Γραμμική Β’ των Μινωϊτών, όπου αντί γραμμάτων είχε μια σειρά από ιδεογράμματα.
Πίσω από το εγχείρημα, κρύβεται ένας νέος επιχειρηματίας, ο Ευτύχης Ανδρουλάκης – γεωπόνος/τεχνολόγος – που προσπαθεί να αναδείξει το κορυφαίο προϊόν του τόπου του.
Το Pamako είναι ένα ποιοτικό ελαιόλαδο από βιολογικές αιωνόβιες ελιές στα Χανιά.
Προέρχεται από καλλιέργεια δύο ποικιλιών ελιάς, την τσουνάτη και την κορωνέϊκή.
Στην αγορά βγάζουν δύο προϊόντα· το ένα αποτελεί μίξη των δύο ποικιλιών, περίπου σε ποσοστό 60% κορωνέικη και 40% τσουνάτη, αλλά αυτό στηρίζεται σε γευσιγνωσία που κάνουν κάθε χρόνο ανάλογα με την παραγωγή. Το δεύτερο προϊόν είναι ένα μονοποικιλιακό ελαιόλαδο από 100% ελιές ποικιλίας τσουνάτη.
Αυτή η ποικιλία είναι απ’τις παλιότερες στην Ευρώπη και απ’τη συγκεκριμένη ποικιλία, το παλαιότερο δέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στις Βούβες Χανίων.
Οι ελαιώνες τους είναι όλοι ιδιόκτητοι και τα δέντρα τους είναι πάνω από 100 ετών. Βρίσκονται σε υψόμετρο 540 έως 750 μέτρα πάνω απ’τη θάλασσα.
Η συγκομιδή – που γίνεται με το χέρι – αποτελεί μια πολύ δύσκολη διαδικασία.
Ιδιόκτητες είναι επίσης και οι εγκαταστάσεις παραγωγής, όπου ακολουθείται μια διαδρομή απ’το χωράφι στο ελαιουργείο, μετά στο τυποποιητήριο και φτάνει στη χονδρική.
Στα μέσα του Σεπτέμβρη ξεκινούν τη συγκομιδή που διαρκεί ως τα τέλη Οκτώβρη.
Διαλέγουν τους καλύτερους καρπούς ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Περνούν στη διαδικασία της αποπυρήνωσης και της μάλλαξης με αδρανές αέριο.
Μέσα σε μια μέρα βγαίνει το ελαιόλαδο, που θα φιλτραριστεί και θ’αποθηκευτεί σε ανοξείδωτες δεξαμενές με αργό· δε θέλουν να έρθει σε επαφή με οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει αλλοίωση.
Απ’τους μεγαλύτερους εχθρούς του ελαιολάδου είναι η υγρασία, το φως και τ’οξυγόνο. Γι’αυτό χρησιμοποιούν ως πώμα φυσικό φελλό από βιολογικά φελλόδεντρα απ΄την Πορτογαλία. Όσο για τις φιάλες, κατασκευάζονται μετά από παραγγελία στη Βενετία, σε σκούρο χρώμα και χωρίς χημικά.
Ο Ευτύχης ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια το 2011, παρόλο που η ποικιλία τσουνάτη που είχαν στους οικογενειακούς ελαιώνες, δεν ενδείκνυται για πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο.
Έκανε κάποια πειράματα και μετά από 3,5 χρόνια έβγαλε ένα καλό ελαιόλαδο στην αγορά και μάλιστα πιστοποιημένο με την Ευρωπαϊκή οδηγία με ισχυρισμό υγείας.
Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στην αρχή αλλά σε συνεργασία με τον Μιχάλη Μάρακα – παραγωγό και ελαιουργό – τις ξεπέρασε.
Κατάφερε να βγάλει στην αγορά ένα 100% βιολογικό προϊόν με πολλά οφέλη για την υγεία.
Η πιστοποίηση με ισχυρισμό υγείας οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του ελαιολάδου Pamako σε πολυφαινόλες, κάτι που αρχικά έφερε αντιδράσεις τόσο από επαγγελματίες όσο και από το αγοραστικό κοινό.
Οι πολυφαινόλες ως γνωστό είναι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση και οι αναλύσεις της Pamako έχουν δείξει ότι τα δύο προϊόντα της, έχουν περίπου 2000mg ανά κιλό πολυφαινόλες ανά 20gr προϊόντος.
Βέβαια αυτό διαφέρει από χρονιά σε χρονιά.
Στόχος της Pamako είναι η παραγωγή ενός άριστου οργανοληπτικά προϊόντος και η διατηρησιμότητά του στη φιάλη χωρίς να χάνει τα χαρακτηριστικά του.
Κάνουν εξαγωγές σε Γαλλία, Γεργμανία, Δανία, Πολωνία και Καναδά σε ποσοστό 85% της παραγωγής. Η εγχώρια αγορά απορροφά το 15%.
Τα 75 και πλέον βραβεία που έχει στο ενεργητικό της η εταιρεία, αποτελούν μια επιβράβευση των κόπων τους και αναγνώριση του προϊόντος.
Το πάθος και η επιμονή του Ευτύχη, είναι τα δύο συστατικά που έχουν φέρει αυτό το αποτέλεσμα.
Πρόσφατα έλαβε παγκόσμια αναγνώριση ως Συμπλήρωμα Διατροφής, κάτι πολύ πρωτοποριακό.
Οι σεφ έχουν λατρέψει το Pamako και το χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους. Ένας από τους πρώτους σεφ που το ανέδειξε, είναι ο Βασίλης Λεωνίδου (βραβευμένος σεφ ελαιολάδου)!
Πράγματι νιώθω πολύ υπερήφανη όταν βρίσκουν αναγνώριση τέτοιες προσπάθειες στη χώρα μας, που αναδεικνύουν τα προϊόντα της ελληνικής γης.