Mylos Fish Restaurant! Το εστιατόριο που έβαλε τη Λέρο στο γαστρονομικό χάρτη
Στον απόηχο του καλοκαιριού, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου από ένα εστιατόριο ψαροφαγίας, που με εντυπωσίασε και ήταν ο λόγος που πέρασα κάποιες από τις μέρες των διακοπών μου φέτος στο νησί της Λέρου!
Δεν είναι αλλο από το Mylos Fish Restaurant!
Όσα θαυμαστικά και όσα αστέρια και να βάλω, δεν μπορούν να περιγράψουν τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία που είχα, από τα δυο αδέρφια – Μάριο και Γιώργο Κουτσουνάρη – που μπήκαν στην οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 2000 ο πατέρας τους, Τάκης και όχι απλά τη συνεχίζουν, αλλά την έχουν πάει σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Ο Μάριος στην κουζίνα δημιουργεί μικρά θαύματα και ο Γιώργος στο service, σε κάνει να νιώθεις σα να είστε φίλοι από χρόνια και είσαι καλεσμένος σπίτι του για φαγητό!
Τα δυο αδέρφια έχουν καταφέρει να μετατρέψουν την οικογενειακή ταβέρνα σε ένα εστιατόριο που αποτελεί γαστρονομικό προορισμό!
Το Mylos βρίσκεται σε προνομιακή θέση πάνω στη θάλασσα, στο λιμάνι της Αγιάς Μαρίνας, με θέα τον παλιό ανεμόμυλο, ο οποίος ενώνεται με το σημείο που βρίσκεται το εστιατόριο, με μια μικρή λωρίδα γης.
Πράγματι ειδυλλιακό σκηνικό, ειδικά την ώρα που πέφτει ο ήλιος στη θάλασσα το σούρουπο και τα χρώματα είναι μοναδικά!
Πάνω από το εστιατόριο, μια όμορφη ταράτσα που μοιάζει με deck σκάφους, όπου μπορείς να απολαύσεις ένα cocktail ή το κρασί σου, πριν ή μετά το φαγητό.
Αλλά αυτό το απλό και ρομαντικό σκηνικό έρχεται σε αντίθεση με το εσωτερικό του εστιατορίου, όπου θα δεις ένα τεράστιο συντηρητή κρασιών από τοίχο σε τοίχο, μια σειρά από ψυγεία για dry-aging ψαριών καθώς και δυο μεγάλους συντηρητές πούρων.
Ο επισκέπτης καταλαβαίνει ότι εδώ κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει, αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου προετοιμασμένος για τις γεύσεις που θα απολαύσει καθήμενος στα τραπέζια με τα φοβερά σουπλά και σίγουρα δεν περιμένει ότι στη λίστα κρασιών θα βρει σπάνιες Βουργουνδίες που μεταγγίζονται σε Riedel καράφες που στη συνέχεια θα σερβιριστούν στα αντίστοιχα ποτήρια.
Το κοινό, ένα mix από εφοπλιστές και ανθρώπους της show biz αλλά και κάποιους που απλά αγαπούν το καλό φαγητό (Έλληνες και τουρίστες).
Η μουσική επιμελημένη σωστά και εναρμονισμένη με το περιβάλλον, από τζαζ μέχρι Χατζηδάκι, σε τέτοια ένταση που δε σε εμπόδιζε να μιλάς με την παρέα σου.
Και περνώντας στο φαγητό, εδώ όλα ξεκινούν από την πολύ καλή πρώτη ύλη!
Ο Μάριος για να εξασφαλίσει ολόφρεσκα ψάρια, συνεργάζεται με ντόπιους ψαράδες που τον τροφοδοτούν με τα καλύτερα ψάρια από τη Λέρο και τα κοντινά νησιά.
Πέραν όμως της κορυφαίας πρώτης ύλης, ο σεφ έχει γνώση της διαχείρησής της και το αποτέλεσμα είναι ψαροφαγία υψηλού επιπέδου.
Η ποικιλία των ωμών ψαρικών τους ήταν η καλύτερη που έχω δοκιμάσει! Δίπλα τους μια φίνα soya, παλαιωμένη για 30 χρόνια και σερβίροντας τα ωμά θαλασσινά, τρίβουν φρέσκο wasabi.
Τι να πω για τα αλλαντικά από dry aged ψάρια? Ξιφίας καπνιστός και παστουρμάς από ξιφία και κοιλιά και λούζα από τόνο καθώς και bresaola τόνου.
Πέραν όμως της πρώτης ύλης και της κοπής, ο Μάριος καταφέρνει ένα μαρινάρισμα τόσο κομψό, που δε σε κάνει να χάνεις τη γεύση του ψαριού, αλλά ίσα ίσα την αναδεικνύει, οπως αυτό το φοβερό sashimi από μαγιάτικο (αρκετά spicy) με μείγμα μπαχαρικών και αποξηραμένων εσπεριδοειδών, που έδωσε στο πιάτο άλλη διάσταση.
Μια σαλάτα σπανακόπιτα, όπου το βασικό υλικό το είχε διαχειριστεί ο Μάριος σε δυο διαφορετικές υφές (κρέμα από σπανάκι και σπανάκι τσιγαρισμένο) και στη συνέχεια το έμπλεξε με κρέμα φέτας και σπιτικό φύλλο. Πάνω ένα ποσέ αυγό που ανακατεύτηκε από το σερβιτόρο με τα υπόλοιπα υλικά.
Το χτένι με την τρούφα, ένα πιάτο για χειροκρότημα!
Ο σκάρος έγινε ceviche με κουμ-κουάτ και φρέσκο κόλιανδρο.
Η κόκκινη γαρίδα έγινε carpaccio με φράουλα, βασιλικό και φρέσκο κρεμμυδάκι! Η γλυκύτητα της γαρίδας σε αντίθεση με τα μυρωδικά και την οξύτητα της φράουλας, έδωσε ένα μοναδικό πιάτο!
Τα σπαράγγια συνδυάστηκαν με καπνιστό χέλι και γραβιέρα 24μηνης ωρίμανσης από την Κω.
Το καλαμάρι, έγινε μια θαλασσινή καρμπονάρα με bacon ξιφία!
Ένα χειροποίητο ραβιόλι με γέμιση μελιτζάνα, συνόδευε το ψητό άγριο λαβράκι με μανιτάρια shitake και σάλτσα βουτύρου με miso.
Ο Μάριος έχει υιοθετήσει στο εστιατόριο, την επιλογή ολόκληρου ψαριού, head to tail!
Μπορεί ο πελάτης να επιλέξει ένα μεγάλο ψάρι και να το δοκιμάσει με μια διαδοχή παρασκευών: αρχικά ωμό, στη συνέχεια σούπα μέχρι με ζυμαρικά ή φρικασέ ή με μια φανταστική beurre blanc από το ζωμό του.
Το δείπνο μας έκλεισε με γλυκά της μητέρας τους – της κας. Ιωάννας – που ήταν αντίστοιχου επιπέδου με το φαγητό. Μια λαχταριστή pavlova αλλά και το καλύτερο αρμενοβίλ ever!!!
Στα ποτήρια μας Ασύρτικο Καραμολέγκος 34 Σαντορίνη vintage 2022, απίστευτο σε συνδυασμό με τα πιάτα μας.
Όσο προχωρούσε η νύχτα, έβλεπα εκστασιασμένη τον παλιό Μύλο, πλάι στο τραπέζι μας, που έμοιαζε να αιωρείται στο σκοτεινή θάλασσα.
To service εξαιρετικό και μάλιστα όταν το εστιατόριο γεμίζει 4 φορές μέσα στη μέρα, καθώς λειτουργεί και μεσημέρια. Ο Γιώργος Κουτσουνάρης είναι η ψυχή της σάλας και έχει μεγάλο πάθος με το κρασί, αλλά έχει εκπαιδεύσει όλη την ομάδα του εστιατορίου τόσο καλά που όλα κυλούν ρολόι! Τα πιάτα έρχονταν με τέμπο και υπήρχε από το σερβιτόρο αναλυτική εξήγηση για το περιεχόμενο του πιάτου και τον τρόπο μαγειρέματος.
Πως μπορεί ο πελάτης να καταλογίσει την παραμικρή αστάθεια σε ένα τέτοιο service?
Κρατήσεις μέσω email, καθώς είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τηλεφωνικές κρατήσεις.
Θεωρώ ότι το φαγητό στο Μύλο, είναι μια εμπειρία που δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια και φωτογραφίες… πρέπει να τη ζήσεις!
Κόστος κατ’άτομο γύρω στα €100 χωρίς κρασί
Ανοιχτά Απρίλη – Οκτώβρη, καθημερινά μεσημέρι – βράδυ.
Αγ. Μαρίνα – Λέρος
Τηλ. 2247 0 24894