Micrasia Mykonos! Νοσταλγικές γεύσεις στο νησί των ανέμων από τον Άγγελο Μπακόπουλο

gojispirit

Με τη μαγειρική του Άγγελου Μπακόπουλου ήρθα σ’επαφή πρώτη φορά στο Silar στη Γλυφάδα και εκτίμησα τις δυνατότητές του.
Ανυπομονούσα να γίνει η επανεκκίνηση της εστίασης και με την πρώτη ευκαιρία, βρέθηκα στη Μύκονο πριν ένα μήνα περίπου και η πρώτη μου κίνηση ήταν να κάνω κράτηση στο Micrasia Restaurant Mykonos του ξενοδοχείου “Katikies“.

Πραγματικά ο Άγγελος έχει πάει πολύ ψηλά τον πήχη – καθώς στο νησί είναι πολύ ψηλός ο ανταγωνισμός – και χωρίς “δηθενιές” και glamour, παρουσιάζει ένα μενού αξιόλογο, σ’ένα περιβάλλον μαγικό με θέα τον όρμο του Άη-Γιάννη, σε απόσταση 10 λεπτών απ’τη χώρα του νησιού.
Το μενού εμπνευσμένο από τον ανατολίτικο χαρακτήρα της Σμύρνης, συνδυασμένο με ντόπια υλικά από το νησί και όχι μόνο.
Μια αίσθηση νοσταλγίας σε πλημμυρίζει απ’τη στιγμή που θα φτάσεις στο χώρο του εστιατορίου μέχρι τη στιγμή που θα γευτείς κάθε πιάτο του Άγγελου Μπακόπουλου.

Μια γαστρονομική εμπειρία… ένα ταξίδι απ’το παρελθόν στα βάθη της Σμύρνης, ως το σήμερα με τις τεχνικές μαγειρικής ν’απογειώνουν τη γεύση και την παρουσίαση να σ’εντυπωσιάζει.
Καλωσόρισμα με champagne Smyrna cocktail και τρεις φανταστικές μπουκιές amuse bouche:
– Κροκέτα από αρνί στιφάδο με ketchup χέλι
– Μικρασιάτικο ramen με πανακότα εσπεριδοειδών, μύδια και γογγύλι μαριναρισμένο με πεύκo
– Tartlet καβουριού, emulsion κόλιανδρου, αμύγδαλο και grapefruit
Πόσες γεύσεις μπορούν να πλημμυρίσουν τον ουρανίσκο σου, δαγκώνοντας κάθε μικρή μπουκιά απ’τα κεράσματα για την εισαγωγή στο μενού;

Ψωμάκια με χειροποίητο βούτυρο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν απ’το τραπέζι.

Πρώτο πιάτο λακέρδα πλακί με sorbet μυρωδικών και αέρα πράσινο κρεμμύδι!
Ποιος να φανταζόταν – χρόνια πίσω – ότι η “φτωχή” λακέρδα με το κρεμμύδι που γεύονταν οι παππούδες μας, θα μπορούσε να γίνει ένα τόσο δημιουργικό πιάτο;

Συνέχεια με αστακό “αλά πολίτα”. Ένα πιάτο που πραγματικά με ξετρέλανε!
Ο αστακός με τον πουρέ αγκινάρας, λαχανικά αλά πολίτα, φρέσκα αρωματικά και τη λεμονάτη σάλτσα, ήταν πειρασμός!

Το σπινιάλο του Αιγαίου εκπληκτικό!
Φρέσκα οστρακόδερμα, καλαμάρι, αχινός, sour αγγοριού, sabayon μπακαλιάρου και χαβιάρι beluga.
Αν αυτό δεν είναι όλη η θάλασσα σε ένα πιάτο, τότι τι;;;
Αφήνοντας τους θησαυρούς της θάλασσας, ο Άγγελος – με το επόμενο πιάτο – μου ξύπνησε γευστικές μνήμες που είχαν παραμείνει στο υποσυνείδητό μου!
Είπαμε η γεύση είναι μνήμη!

Το περιστέρι μπορεί ως παιδί να το γευόμουν – σπίτι – κοκκινιστό με ρύζι, αφού απ’το νησί μας έστελναν “πιτσούνια” όπως τα έλεγαν γιατί είχαν περιστερώνα, αλλά σίγουρα η γευστική εμπειρία από το πιάτο του Άγγελου, ήταν ιδιαίτερη!
Το περιστέρι συνόδευαν foie gras, κουμ κουάτ, παντζάρια και σάλτσα σπετσερικό που λατρεύω!
Να πως μπερδεύτηκε το Ιόνιο με τον Κυκλαδίτικο αέρα του νησιού μου.

Η ολοκλήρωση ήρθε με το wagyu που έγινε ένα εκπληκτικό hunkar begendi με ganache από φιστίκι Αιγίνης, σιγομαγειρεμένη γλασέ κρεμμυδιών, πουρέ δαμάσκηνο σε συνδυασμό με την καπνιστή μελιτζάνα, που συνοδευόταν με μια sauce από κρασί Barolo!
Και περνώντας στα επιδόρπια, αξίζει να αναφέρω ότι ο chef έχει δίπλα του ένα δυνατό pastry-chef, τον Αργύρη Πόπτσιο.

Ως pre-dessert, απολαύσαμε παγωτό από πρόβειο γιαούρτι με καρπούζι μαριναρισμένο σε σόγια και consomme καρπούζι.

Ως κυρίως γλυκό, ένα εκπληκτικό “μαξιλαράκι” μπακλαβά με αέρα κανέλας και παγωτό καϊμάκι.
Όσο για τα mignardises που γεύτηκα, ήταν απίστευτα!

Σοκολατάκι με αυγοτάραχο, ταρτάκι με κρέμα δεντρολίβανο, παγωτό φραγκόσυκο και κεράσια και snickers.
Τα τρία macarons σε μοναδικές γεύσεις… με λευκή σοκολάτα, σπανάκι και αλάτι και Mojito με τσάι Ανατολής.
Πραγματικά αν βρεθείτε στο νησί, προτείνω ανεπιφύλακτα τη γαστρονομική εμπειρία στο Micrasia Restaurant.

Αλλά και στη Σαντορίνη, ο Άγγελος Μπακόπουλος έχει την επιμέλεια του menu στο Micrasia στο νησί και η ομάδα του κάνει εξαιρετική δουλειά.
Κόστος €60-70 το άτομο χωρίς κρασί.

Αγ. Ιωάννης, Μύκονος
Τηλ. 2289 0 27890

 

shares