Fine DiningΑθήνα κέντρο

Humain Athens by Jul’s – Αθήνα-Ίμπιζα σημειώσατε Χ!

Ο Κερκυραίος chef Χρήστος Φώτος, αφού μύησε την Ίμπιζα στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, εδώ και περίπου ένα χρόνο μας συστήνει αυτό το concept και στην Αθήνα σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο, γωνία Αρχιμήδους και Άγρας, στο Μετς, στο χώρο που φιλοξενούσε χρόνια πίσω το εστιατόριο “Επ’αυλή”.
Το δίδυμο Γιώργου Γαβαλά και Γιάννη Μουρίκη, μας εντυπωσιάζει δημιουργώντας το περιβάλλον μιας σπηλιάς με ατμόσφαιρα θεατράλε και μια κομψότητα διάχυτη στο χώρο, σκούρο μπλε χρώμα στους τοίχους και όλα να φτιάχνονται κατά παραγγελία, από τα mix’n’match τραπέζια από κομμάτια γρανίτη, ως τα κεραμικά πιάτα σερβιρίσματος. Κυρίαρχο στοιχείο στο χώρο, η ανοιχτή κουζίνα.
Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει ως 30 άτομα και το roof top τους καλοκαιρινούς μήνες, λιγότερα. Η μικρή ταράτσα σου προσφέρει privacy και σε κάνει να νιώθεις άνετα στο χώρο.

Η πορεία του chef ξεκινά από εστιατόρια που έχει στήσει στο Λονδίνο και την Ιταλία ως το Όσλο και τη Σαγκάη.
Στην Αθήνα έχει περάσει από το Albion στο Νέο Ψυχικό, το Eleven στο Μαρούσι και το αγαπημένο μου Stinking Bishop στο Κολωνάκι, το χώρο που σήμερα φιλοξενεί το Iodio.
Τα τελευταία χρόνια είχε την επιμέλεια του Interni στη Μύκονο, όπου γνώρισε τους Ίλαν & Τζεμ Ακιούζ, που ως λάτρεις της χώρας μας και φυσικά της κουζίνας μας, ήθελαν να δημιουργήσουν στην Ίμπιζα ένα εστιατόριο με πιάτα του θα σε παρέπεμπαν στην Ελλάδα. Έτσι συνεργάστηκαν με το Χρήστο Φώτο και το 2018 άνοιξαν το Jul’s, που σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια στην Ίμπιζα. Κι αυτό γιατί έκανε τη διαφορά! Κάλυψε το κενό ανάμεσα σε πολύ καλά εστιατόρια όπως το Hert των Adria και το Can Domo και σε πολύ κακής ποιότητας τουριστομάγαζα που επιβιώνουν στο νησί.

Αρχές του 2024 αποφασίζουν να μεταφέρουν την εμπειρία του Jul’s στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μετς, με το εστιατόριο Humain Athens by Jul’s.
Επιμέλεια του Χρήστου Φώτου και head chef ο Αλέξανδρος Ροβάκης.
Θεωρώ ότι ήταν μια από τις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα, η βραδιά που πέρασα με καλή παρέα, στην ταράτσα του Humain.
To service ευγενικό και ανεπιτήδευτο. Τα ποτήρια Riedel από τη σειρά Veloce, κλέβουν την παράσταση με το που κάθεσαι στο τραπέζι.
Ότι πιο ωραίο έχω γευτεί ως κέρασμα με την άφιξή μου και περιμένοντας την παρέα, ένα σφηνάκι με αφρώδη οίνο, λευκή σοκολάτα και νερό από passion fruit, που ήρθε στο τραπέζι μαζί με τη λίστα cocktails, που πράγματι κάνουν τη διαφορά.

Από το μενού επέλεξα δυο από τα ωμά ψαρικά, ένα ceviche λαβράκι σε ζωμό μυδιών και kosho yuzu και ένα μαγιάτικο με δυνατές οξύτητες από το ζωμό βύσσινο και αρώματα βασιλικού.
Είπα να ξεκινήσουμε με Ροδανό στα ποτήρια μας και η επιλογή μου Viognier του 2022, που παράγεται από τον οινοποιό Sabon, στο οινοποιείο Domaine de la Janasse, με αρώματα βερύκοκου, ροδάκινου και αχλαδιού, χρώμα αχυρένιο χρυσαφί και στο στόμα κομψό και ισορροπημένο με υψηλή οξύτητα.
Ο σεφ θέλησε να δοκιμάσουμε και τη σαλάτα με τομάτες και φράουλες σε ζύμωση, πίκλα εσαλότ και αφυδατωμένη ελιά με παγωτό ξύγαλο! Πράγματι άξιζε και όταν μαζί της έφτασαν, δυο θεϊκά ψωμιά που μόλις είχαν βγει από το φούρνο, ολοκλήρωσαν το γευστικό αποτέλεσμα… ένα ωραίο brioche και ένα αφράτο milk bread με μέλι.
Κάθε μπουκιά απόλαυση!


Συνέχεια με χταπόδι παστιτσάδα (δεν μπορούσαν να λείπουν τα αρώματα του σπετσέρικου από μενού που έχει επιμεληθεί Κερκυραίος chef!) σε χυμό εσπεριδοειδών με φρέγκολα.
Φοβερό και το γιουβέτσι με γαρίδες carabineros (ένα από τα signature dishes του chef) με βούτυρο γαρίδας και σαμπούκο. Οι γαρίδες είναι Κοιλάδος και έρχονται σχεδόν ωμές, ενώ το κεφάλι τους ψητό και γεμάτο νοστιμιά. Δίπλα τους το χυλωμένο γιουβέτσι έχει ένταση και γεμάτη γεύση από το βούτυρο γαρίδας και το τελικό touch το δίνει το αυγοτάραχο.
Και από Γαλλία, είπα να περάσουμε στο “52 peaks” από Navitas Winery, ένα Chardonnay του 2022 που πήρε το όνομά του από τις 52 κορφές του Ολύμπου και παράγεται στο Λιτόχωρο Πιερίας. Το κρασί εμφιαλώθηκε σε μόλις 3.840 φιάλες. Με απαλό λεμονί χρώμα και αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ, ροδάκινου, πράσινου μήλου, βανίλιας, βουτύρου και φρυγανιάς. Στο στόμα μέτριο σώμα, με τονισμένη οξύτητα και κρεμώδη υφή. Τα εσπεριδοειδή μπλέκονται με λευκόσαρκα φρούτα, νότες βανίλιας, μελιού και brioche, που κάνουν στο σύνολο, ένα νόστιμο, τραγανό κρασί.

Ένας μπακαλιάρος – που στο μενού ονομάζουν silver cod – ήρθε στο τραπέζι σε συνδυασμό με βελουτέ καλαμποκιού, μαραθόριζα και τραγανή κινόα. Πολύ δυνατό πιάτο!
Δυο γλυκά, που το ένα είχε διάφορες υφές από σοκολάτα και το άλλο οξύτητες από λεμόνι, αλλά πολύ καλά ισορροπημένες, έκλεισαν το δείπνο μας.
Επίσης τα δροσερά cocktails ήταν ένα ωραίο κλείσιμο στο roof top του Humain, μια βραδιά με πανσέληνο.
Τα mignardises, μικρές λεμονάτες μπουκιές σε ταρτάκια, για να φύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Λίστα κρασιών με επιλογές από ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και τιμές 1 ή 1,5 φορές πάνω από τιμές κάβας! Μάλιστα!! Εντυπωσιακό και το τονίζω καθώς οι τιμές των κρασιών στην εστίαση έχουν ξεφύγει και είναι Χ3 και Χ4 φορές πάνω….

Πλήρες γεύμα με εμφιαλωμένο κρασί, υπολογίστε γύρω στα €70 κατ’ άτομο.

Το Humain είναι το εστιατόριο που θέλω να επιστρέψω τώρα που ο καιρός κρυώνει και να απολαύσω ένα γεύμα στη ζεστή του σάλα!

Αρχιμήδους & Άγρας 43 (είσοδος από Άγρας), Μετς – Αθήνα

Ανοιχτά καθημερινά εκτός Κυριακής, 19.00 μ.μ. – 01.30 π.μ.

Τηλ. κρατήσεων 210 7010040