Ergon House – Ένα foodie hotel μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας!
Ετοιμαζόταν πυρετωδώς καιρό τώρα και περνώντας τη Μητροπόλεως, αναρωτιόμουν τι θα γίνει στον αριθμό 23..
Μέχρι που πριν λίγες μέρες, άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο για “foodies”.
Το πανύψηλο αίθριο του νεοκλασικού που στέγαζε το Ινστιτούτο Θερβάντες, λούζεται από φυσικό φως και σ’ένα κεντρικό τοίχο, μια γιγάντια τοιχογραφία να απεικονίζει τη θεά του κυνηγιού, Άρτεμις απ΄τον street artist INO.
Δεξιά όπως μπαίνεις, τον κάθετο τοίχο κοσμεί λειτουργικό μποστάνι με μυρωδικά φυτεμένα σε γλαστράκια.
Από κάτω ακριβώς, το μανάβικο όπου μπορείς να προμηθευτείς κάθε λογής λαχανικό και ζαρζαβατικό για το σπίτι.
Οι ιδιοκτήτες – τα αδέρφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης – που ξεκίνησαν απ’τη Θεσσαλονίκη με το “Ergon Agora”, έψαχναν στην Αθήνα ένα κτήριο για να κάνουν κάτι αντίστοιχο.
Βλέποντας το κτήριο της Μητροπόλεως, τους γεννήθηκε η ιδέα για κάτι πρωτοποριακό πραγκοσμίως, που θα συνδύαζε το φαγητό με τη φιλοξενία· που θα έκανε τον επισκέπτη να φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Κι έτσι δημιουργήθηκε το “Ergon House“… το σπίτι του Ergon στην Αθήνα.
Ένα ξενοδοχείο λοιπόν με 38 δωμάτια – κάποια με θέα Ακρόπολη – και παράλληλα μια γιορτή ελληνικών προϊόντων.. μια γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας.
Η βάση στο ισόγειο του κτηρίου, είναι η “Agora”. Στο χώρο θα βρεις κρεοπωλείο, παντοπωλείο, ιχθυοπωλείο, ψυγείο τυριών-αλλαντικών, όπου μπορείς να προμηθευτείς προϊόντα της αρεσκείας σου και να στα μαγειρέψουν εκεί ή εσύ στο σπίτι.
Επίσης μια μικρή κάβα όπου μπορείς να δοκιμάσεις και σε ποτήρι αρκετές απ΄τις ετικέτες τους.
Συνδυάζεις τα ψώνια σου ή τη βόλτα σου στο κέντρο της Αθήνας με ένα καλό καφέ – υπάρχει micro-roastery που καβουρντίζει τον καφέ – με μια μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα.
Μπορείς να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί σε συνδυασμό με ένα πλατό τυριών ή ένα ωραία χυλωμένο ριζότο με άγρια μανιτάρια.
Στην οικογενειακή έξοδο μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικές ποικιλίες κρεατικών με κεμπάπ, μπριζολάκια χοιρινά ή χειροποίητο χοιρινό γύρο σε τορτίγια με πατάτες ή ακόμη ένα ζουμερό burger Black Angus.
Για τα παιδιά που λατρεύουν τα ζυμαρικά, η επιλογή είναι πέτουρα Αραβησσού με ραγού από μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας. Σημειώστε ότι αντί Coca-cola σερβίρουν ελληνική Gr8 Great Cola.
Επίσης υπάρχουν επιλογές απ’το ιχθυοπωλείο τους στον κατάλογο, όπως φιλέτο σολομού ή λαβράκι, τσιπούρα ή γλυκοκαυτερό σουβλάκι σολομού.
Είδα παρέες στα γύρω τραπέζια και στους ψηλούς πάγκους ν’απολαμβάνουν τ’αποστάγματα του “Ergon” όπως αυτά της τριλογίας ούζου του Γιαννατσή από τη Λέσβο. Αν δείτε τη συσκευασία θα την αγαπήσετε· οι τρεις ετικέτες τυλιγμένες με παλιές εφημερίδες και δεμένες με σπάγκο σφιχτά, ώστε να φυλακίσουν τ’αρώματα γλυκάνισου των μπουκαλιών. Ένα πολύ ωραίο σουβενίρ που σίγουρα ο τουρίστας θα έπαιρνε μαζί του φεύγοντας.
Πλούσια ποικιλία από μεζέδες για να συνοδεύσετε το ποτό σας· τι να πρωτοπώ.. καπνιστή ταραμοσαλάτα, άλειμμα καπνιστού σολομού, τυροκαυτερή με φέτα Μυτιλήνης, λακέρδα, ρέγκα καπνιστή, γαύρος μαρινάτος και τόσα άλλα…
Από τα ζεστά ορεκτικά, το σχαροτύρι Χανίων σε πίτα με βασιλικό και ψητές τομάτες, αξίζει.
Τα παστουρμαδοπιτάκια καθόλου βαριά, με αέρινο τηγάνισμα – ο παστουρμάς ίσα που ακούγεται – συνδυασμένα με μαρμελάδα τομάτας και γιαούρτι.
Must το πεϊνιρλί με γραβιέρα, κοτόπουλο, αυγό και φρέσκια τρούφα· ζητήσαμε και δεύτερο!
Θεωρώ ότι το μενού του “Ergon House” είναι μια ωδή στην ελληνική γαστρονομία και το concept που συνδυάζει διαμονή, φαγητό και αγορά προϊόντων σ’ένα τόσο καλαίσθητο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, μας κάνει περήφανους και είναι αυτό που θα θέλαμε να πάρει ο τουρίστας ως ανάμνηση στη χώρα του.
Κόστος γύρω στα €25
Μητροπόλεως 23 Αθήνα
Τηλ. : 21 0010 9090