dex.Silo.01 – Το γαστρονομικό μενού αποκάλυψη του φετινού καλοκαιριού, σε μια δεξαμενή κρασιού
Ένα δείπνο εντός μιας παλιάς δεξαμενής κρασιού (ανοιχτής από πάνω) σε συνδυασμό με multimedia προβολές και την ανάλογη μουσική επένδυση, ξεπερνά τα όρια της φαντασίας μου.
Μια sui generis εμπειρία dining, από τις πιο ξεχωριστές που προσφέρει η καλοκαιρινή Ελλάδα, με consultant chef τον Γκίκα Ξενάκη, βίωσα στο ξενοδοχείο Dexamenes Seaside, στην Κουρούτα Ηλείας.
Για το Dexamenes Seaside Hotel – ένα ξενοδοχείο-προορισμό για την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου – και την ιστορία του, σας μίλησα σε προηγούμενη παρουσίαση (δείτε τη, πατώντας τη λέξη παρουσίαση).
Εδώ θα μοιραστώ μαζί σας την απίστευτη γαστρονομική εμπειρία που είχα στο open air dining room του ξενοδοχείου, dex.Silo.01.
Έχετε δειπνήσει ποτέ σε δεξαμενή κρασιού; Εγώ είχα την ευκαιρία να απολαύσω ένα δείπνο – που όσο κι αν μοιάζει εξωπραγματικό – σε μια τέτοια επιβλητική δεξαμενή, που χρονολογείται από το 1920 (χωρητικότητας 4.956 εκατοστόλιτρων) και έχει μετατραπεί σε open air εστιατόριο.
Με τα τραπέζια τοποθετημένα αραιά και το δείπνο να σερβίρεται αυστηρά για 12 – 14 άτομα γύρω στις 19.30 μ.μ., σε συνδυασμό με multimedia προβολές, ατμοσφαιρικό φωτισμό στα χρώματα του κόκκινου και ένα συγκλονιστικό soundrack, είναι όλα όσα σε μεταφέρουν σε ένα σκηνικό από άλλο πλανήτη!
Πριν ακόμη περάσεις τη μεγάλη πύλη, η εικόνα σε μαγεύει, καθώς περπατάς πάνω στις μεγάλες τσιμεντένιες πλάκες που αποτελούν μια γέφυρα για να φτάσεις στην τσιμεντένια δεξαμενή, η οποία περιβάλλεται από νερό.
Καθώς μπαίνεις, παρατηρείς ότι η δεξαμενή έχει παραμείνει σχεδόν ανέγγιχτη, καθώς ο ιδιοκτήτης Νίκος Καραφλός, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία του, θέλησε οι επεμβάσεις που θα γίνουν να είναι ελάχιστες.
Το φυσικό χρώμα του τσιμέντου, με κάποια σημεία οξείδωσης στο χρώμα του σκούρου κόκκινου κάνουν το χρόνο να γυρνά πίσω…
Κάθεσαι σε ένα από τα τραπέζια και σκέφτεσαι ότι σε αυτό το χώρο κάποτε παρέμενε ο μούστος από την ποικιλία σταφυλιού σταφίδα της περιοχής, μέχρι να ολοκληρωθεί η ζύμωσή του.
Τα εσωτερικά τοιχώματα σε χρώμα κόκκινο, τονίζονται από τον φωτισμό που υπάρχει περιμετρικά της δεξαμενής χαμηλά, ενώ ένας προτζέκτορας προβάλει από εικόνες από πλανήτες, ως τύπους που μόνο ένας χημικός είναι σε θέση να τους αναγνωρίσει, καθώς σβήνουν γρήγορα από το οπτικό σου πεδίο, μέχρι να προβληθεί η επόμενη εικόνα.
Η ηλεκτρονική μουσική που είναι ήπια, ολοκληρώνει το ατμοσφαιρικό σκηνικό.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, το φαγητό είναι αντάξιο του περιβάλλοντος και της ιστορίας του χώρου.
Ο Consultant chef Γκίκας Ξενάκης εμπνεύστηκε το φετινό μενού από τη ζύμωση του κρασιού και με το νεαρό Head chef Σταύρο Κούση δημιουργούν ένα μενού όπου τα υλικά για τα πιάτα του μενού, ναι μεν είναι προϊόν ζύμωσης αλλά δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τον ελληνικό χαρακτήρα του.
Μετά την εισαγωγή με τρία διαφορετικά amuse bouche, περάσαμε στο πρώτο πιάτο, ένα ceviche παντζαριού, με σάλτσα δυόσμου, πραλίνα λιόσπορου και ένα χιόνι γιαουρτιού στην κορυφή, που αποτελούσε το στοιχείο ζύμωσης του πιάτου.
Το επόμενο, ένα πιάτο παραδοσιακό της Αμαλιάδας το χονδρομενούδελο, μόνο που εδώ η απλή τοματόσουπα με φιδέ από την περιοχή, μετατράπηκε σε ένα σύνθετο πιάτο, αλλά με πολύ καθαρές γεύσεις, όπου η ωμή γαρίδα και το καπνιστό χέλι, απογείωσαν την γεύση του.
Φυσικά η ζύμωση δεν έλειψε ούτε από αυτό το πιάτο, αφού στη βάση είχε νερό τομάτας σε ζύμωση με βασιλικό και στην κορυφή αφρό από bisque γαρίδας.

Το extra πιάτο που είχε ως επιλογή το μενού γευσιγνωσίας ήταν ένα ραβιόλι με άγρια μανιτάρια και cherries και τα υλικά είχαν δέσει πολύ ωραία μεταξύ τους.
Ευφάνταστο πιάτο το καλαμάρι με βελούδινο πουρέ αγκινάρας αλά πολίτα, αρακά και μαύρη καλοκαιρινή τρούφα.

Λίγο πριν σερβιριστούν τα κυρίως πιάτα, αρχίζει ψιλόβροχο (φθινόπωρο πλέον) αλλά δεν θέλουμε να χάσουμε με τίποτα τη μαγεία αυτής της ιεροτελεστίας.
Η βροχή δυναμώνει και μεταφερόμαστε στον εσωτερικό χώρο του bar-restaurant.
Τα εύσημα στην ομάδα του service που φρόντισε να γίνει ομαλά η μεταφορά και σύντομα, ώστε να συνεχίσουμε το μενού γευσιγνωσίας, όπου η κλιμάκωση των γεύσεων ήταν εντυπωσιακή!
Τα δύο τελευταία πιάτα του μενού της ζύμωσης ήταν ένας μπακαλιάρος σαβόρο με δενδρολίβανο, που τον συνόδευε σελινόριζα και ένα κρεατικό, μοσχάρι με μελιτζάνα, σύκο και κουμκουάτ.

Αλλάξαμε την παλέτα της γεύσης μας με ένα sorbet, πριν έρθει το επιδόρπιο, που ήταν τσουρέκι με κόκκινα φρούτα, φιστίκι και κανέλα.
Το δείπνο ολοκληρώθηκε με τρία mignardises, ως είθισται.
Συμπληρωματικά, υπάρχει μια ωραία οινική προσέγγιση με focus στον ελληνικό αμπελώνα και μια καλή κάρτα cocktails.
Για το μενού διατίθενται δύο wine pairing, ένα με τοπικούς οίνους και ένα με premium ετικέτες, αλλά στο κελάρι του εστιατορίου θα βρείτε γύρω στις 300 ετικέτες τόσο από τον ελληνικό, όσο και από τον διεθνή αμπελώνα.
Κόστος μενού €90 (χωρίς ποτά)
Ανυπομονώ την άνοιξη, που θα ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του το εστιατόριο, αλλά και το ξενοδοχείο Dexamenes, να βρεθώ πάλι σ’αυτό τον ατμοσφαιρικό χώρο και να απολαύσω ένα τέτοιο γεύμα.
Κουρούτα Ηλείας (μέσα στο ξενοδοχείο Dexamenes Seaside)
Τηλ. 2622 0 25999
Λειτρουργεί Απρίλιο – Οκτώβριο 19.30 – 21.30 μ.μ.