Fine DiningΔωδεκάνησαΤαξίδιαΤουρισμός

Cezar Meze Bar – Η πιο “νόστιμη” ταράτσα κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου

Μια βραδιά του Αυγούστου, σε μια ταράτσα κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου – στο νησί της Ρόδου – με θέα τον γραφικό οικισμό, συνάντησα μια από τις ενδιαφέρουσες γαστρονομικές προτάσεις του νησιού, από τα χέρια του chef Σταύρου Κουστένη.

Το Cezar Meze Bar, ανήκει στον Κοσμά Καισαρίδη, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και την εξελίσσει. Είναι πολυταξιδεμένος και γνώστης του κρασιού και την βραδιά της επίσκεψής μου ανέλαβε το wine pairing που θα αναδείκνυε το ευφάνταστο μενού του ταλαντούχου chef Σταύρου Κουστένη.

Η εμπειρία ξεκινά πριν φτάσεις στο εστιατόριο… αφού παρκάρεις στο parking λίγο πριν τον οικισμό της Λίνδου, καθώς το εστιατόριο είναι μέσα στο κάστρο, περπατάς στο πλακόστρωτο και χάνεσαι στα σοκάκια μέχρι να συναντήσεις τη μεγαλοπρεπή αψιδωτή είσοδο και να ανέβεις τα σκαλάκια που θα σε οδηγήσουν σε μια από τις ωραιότερες ταράτσες των Δωδεκανήσων.
Ο χώρος με άφθονα φυτά, απλώνεται σε δυο επίπεδα, φωτισμένος όμορφα και το επάνω επίπεδο “φιλά” τα βράχια του Κάστρου της Λίνδου, τα οποία έχουν φωτίσει έτσι ώστε να δημιουργείται μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.
Από κάτω απλώνεται ο γραφικός οικισμός και η ματιά σου μπορεί να φτάσει ως τη θάλασσα.
Επίσης στον πάνω χώρο λειτουργεί ένα μικρό bar με ωραία cocktails για να ξεκινήσει ο επισκέπτης το δείπνο του.

Πιταρούδι Ρόδου

Η ιστορία του Cezar Meze Bar ξεκινά το 2014, όταν ο Κοσμάς Καισαρίδης αποφασίζει να εμπιστευθεί το νεαρό τότε chef Σταύρο Κουστένη που δημιούργησε ένα μενού ναι μεν ελληνικό, αλλά με σύγχρονες τεχνικές και κατάφερε να ξεφύγει από το τουριστικό φαγητό που προσέφεραν τα εστιατόρια της Λίνδου.
Βέβαια από τότε, ο chef Σταύρος Κουστένης έχει κάνει άλματα και έχει πάρει πολλές διακρίσεις. Δοκιμάζοντας το μενού του φέτος, θα πω ότι πολύ δίκαια βραβεύεται κάθε χρόνο.

Κοτόπουλο με πατάτες

Με πρώτη ύλη ελληνική – και μάλιστα κάποια από τα προϊόντα και τα βότανα είναι από το νησί της Ρόδου – δημιουργεί πιάτα ευφάνταστα με σύγχρονες τεχνικές, αλλά που πατούν γερά στην παράδοση όχι μόνο του νησιού, αλλά γενικότερα της χώρας μας. Οι γεύσεις του απόλυτα κατανοητές τόσο για τους ντόπιους – που τους είναι οικείες – όσο και για τους τουρίστες που αναζητούν να δοκιμάσουν την ελληνική κουζίνα.

Άρτοι εμπνευσμένοι από το Αιγαίο

Τη βραδιά που επισκέφθηκα το Cezar Meze bar, δοκίμασα το μενού γευσιγνωσίας, που ο Σταύρος Κουστένης – φέτος πιο ώριμος από ποτέ – έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη.
Ξεκίνημα με ένα πιταρούδι τομάτας (ένας ψευτοκεφτές, παραδοσιακό πιάτο της Ρόδου με βάση τα ρεβύθια) σε σχήμα πεταλούδας, το οποίο ήρθε πάνω σε μια γλάστρα γεμάτη από αρωματικά βότανα του νησιού, παραπέμποντας στην Κοιλάδα με τις Πεταλούδες της Ρόδου.
Το δεύτερο γευστικό amuse bouche, ήταν μια τραγανή μπουκιά που η γεύση της σε παρέπεμπε σε κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο! Και όντως μέσα σε μια crispy πέτσα από κοτόπουλο ήταν όλη η γεύση του κοτόπουλου με πατάτες… ένα από τα κλασικά Κυριακάτικα πιάτα για την οικογένεια στη χώρα μας.

Πορκέτα από γουρουνοπούλα με χταπόδι

Η ποικιλία ψωμιών που ήρθε στο τραπέζι ήταν λαχταριστή! Στο μενού έφερε τον τίτλο “Άρτοι εμπνευσμένοι από το Αιγαίο και τους φούρνους που καπνίζουν ακόμη στη μνήμη“. Κι όντως κάπως έτσι ήταν… υπήρχε ακόμη και ψωμί με σύκο και μπαχαρικά. Αφράτα, ζεστά, δεν ήξερες ποιο να πρωτοδιαλέξεις, “παρέα” με ένα εξαιρετικό βούτυρο.
Δίπλα τους, “απόσταγμα” από χωριάτικη σαλάτα (όλη η γεύση της χωριάτικης σε ένα ζωμό), με βούτυρο από ελαιόλαδο που αρωματίστηκε με θυμάρι από την περιοχή των Πευκών και μια φέτα που μόνο και μόνο η παρουσίαση σε έκανα να τη λαχταράς!
Κι όλα αυτά ήταν μόνο η εισαγωγή στο ξεχωριστό γεύμα που θα ακολουθούσε, σ’αυτή την όμορφη ταράτσα της Λίνδου.

Πορκέτα γουρουνοπούλας με χταπόδι πάνω σε focaccia

Το πρώτο πιάτο από το μενού με τον τίτλο “Στεριά και Βυθός” ήταν ένα πιάτο surf and turf, όπου ο Σταύρος Κουστένης και η ομάδα του είχαν φτιάξει μια πεντανόστιμη πορκέτα από γουρουνοπούλα, που στο κέντρο της είχε χταπόδι. Το παρουσίασαν στο τραπέζι ολόκληρο και στη συνέχεια για να το γευτώ, ήρθε το αλλαντικό ψιλοκομμένο, πανω σε ζεστή focaccia, σερβιρισμένο σε ένα μικρό γλαστράκι, με μυρωδικό που είχε αρωματίσει και την πορκέτα.

Σκάρος με βλήτα, σκορδαλιά τηγανητής πατάτας και περικαυτή

Το επόμενο πιάτο, εμπνευσμένο από ένα παραθαλάσσιο χωριό της Ρόδου, έφερε τον τίτλο “Μεσημέρι στα Στεγνά”.
Ένας σκάρος μαρινάτος με βλήτα σε σύβραση, σκορδαλιά τηγανητής πατάτας και γαλέτα περικαυτής.
Αλλά και το πιάτο που ακολούθησε συνδύαζε τη στεριά με τη θάλασσα, καθώς ο γόνος καλαμαριού στα κάρβουνα, συνδυάστηκε με γλυκάδια πανέ και έγινε σοφρίτο με λίγες πινελιές από μαύρο σκόρδο.

Spaghetti με αχινό και ωμό γαριδάκι Λίνδου με χαβιάρι ρέγγας

Ένα πιάτο έπος, από τις καλύτερες μακαρονάδες με θαλασσινά που έχω να θυμάμαι που φτιάχνεται με spaghettOne από Gragnano! Το αυθεντικό ιταλικό σπαγγέτι που αγαπούν οι chef! Το al dente ζυμαρικό συνδυάστηκε με αχινό και ωμό Λινδιακό γαριδάκι και το σέρβιραν με χαβιάρι ρέγγας.
Μετά περάσαμε στη γη και στο χωράφι… αλλά με ένα αριστοκρατικό πουλερικό!

Μακαρονόπιτα με φραγκόκοτα

Μια μακαρονόπιτα με μπουγκατίνι και φραγκόκοτα μπρεζέ, μαγειρεμένη με σπετσερικό και δίπλα της μια πρέσα από όλα τα μέρη της φραγκόκοτας με μανιτάρια του δάσους, πελτές τομάτας (από ντόπιο παραγωγό απ’το χωριό Απολακκιά, ψημένη στα κάρβουνα), creme brulee Σαν Μιχάλη και κοκκάρι καραμελωμένο με τη σάλτσα από τη φραγκόκοτα. Ένα πολύ γευστικό πιάτο που για να το συνθέσει ο chef και η ομάδα του έχουν χρειαστεί εργατοώρες και πολύ μεράκι.

Μπακλαβάς

Κλείσαμε γλυκά με έναν ιδιαίτερο μπακλαβά με tartallete, μους από φιστίκι Αιγίνης, παγωτό κανέλα και αλμυρή καραμέλα.
Αντί για mignardises και αφού η ώρα είχε περάσει και εγώ μονοπωλούσα την καλοσύνη του chef να μου μιλά για τα πιάτα του, καθώς τα παρουσίαζε και τα απολάμβανα, ήρθε η στιγμή να παίξουμε ένα “τάβλι κάτω από τη συκιά“.
Κάτι που απολάμβαναν και συνεχίζουν να το κάνουν στην χώρα μας, οι παρέες τα καλοκαίρια!
Μέσα σ’ένα μικρό τάβλι, αντί για πούλια, είχαν τοποθετηθεί δυο γλυκές μπουκιές, η μία περιείχε μελεκούνι (το τοπικό γλυκό της Ρόδου, από τον καλύτερο παραγωγό της Λίνδου) και η άλλη ήταν με φράουλα και ροζ πιπέρι. Δίπλα τους δυο εικονικά σύκα, πάνω σε φύλλα συκιάς, απολαυστικά στη γεύση όσο και στην παρουσίαση.

Τάβλι κάτω από την συκιά

Ο Κοσμάς Καισαρίδης έχει φτιάξει μια ενημερωμένη wine list που μετρά πάνω από 250 ετικέτες, κυρίως από Έλληνες οινοποιούς, χωρίς να λείπουν κρασιά και από τον διεθνή αμπελώνα.

Λίνδος, Ρόδος
Τηλ. 2244 0 31410

Ώρες λετουργίας 10.00 – 12.00 π.μ.

Κόστος: €60-70 κατ’άτομο χωρίς κρασί