BakeriesΑθήνα κέντρο

Batard-Νέο Microbakery στο Παγκράτι από τους σεφ Δήμο Μπαλόπουλο και Γιώργο Κόνιαρη

Εδώ και μια πενταετία έχει δημιουργηθεί η τάση να “ξεφυτρώνουν” στις γειτονιές οι φούρνοι “νέας γενιάς”!!
Οι Αθηναίοι αγκαλιάζουν αυτή τη νέα τάση, και στηρίζουν τα micro bakeries, που μέχρι πρότινος συναντούσαν στα ταξίδια τους σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο ή η Στοκχόλμη.

Ένας τέτοιος νέος φούρνος μικρής παραγωγής, με ζυμάρια που ωριμάζουν για μέρες, άνοιξε στο Παγκράτι πριν λίγες μέρες και ξεπουλάει μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμά του.
Ακούει στο όνομα “Batard”, από το “Μπάσταρδος” στα γαλλικά, προέκυψε καθώς οι ιδιοκτήτες του είναι δυο καταξιωμένοι chef με διαφορετικές αντιλήψεις, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προκύψει αυτός ο φούρνος, καθώς στα εστιατόρια που έχουν δουλέψει ως τώρα, έπαιρναν πάντα τα εύσημα για το ψωμί τους.

Ο Δήμος Μπαλόπουλος λοιπόν, μαζί με τον Γιώργο Κηρύκο, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ψωμί αλλά και άλλα προϊόντα ζύμης και άνοιξαν το Batard, στο χώρο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το microbakery “Feelings” του Άλεξ Κόνιαρη.

Σάββατο πρωί, ότι είχαν ανοίξει και ξεφούρνιζαν τα πρώτα καρβέλια, ενώ στον πάγκο ετοιμάζονταν λαχταριστά sandwiches με pala romana τσιαμπάτα που ψήνεται σε ταμπανωτό φούρνο.
Επέλεξα τα best sellers, αυτό με το σαλάμι Δράμας, γκοργκοντζόλα, καραμελωμένο κρεμμύδι και σάλτσα ρομέσκο, και αυτό με το με μπρι, καπνιστή γαλοπούλα και σος από ταχίνι
Αλλά από τη βιτρίνα μου “έκλειναν το μάτι” κάποιες λαχταριστές γλυκές ζύμες, όπως η babka τους, το lotus biscoff και το bun σοκολάτας πραλίνας και δεν αντιστάθηκα…
Άφησα για την επόμενη επίσκεψή μου στο Batard, τα δύο αλμυρά rolls, εκ των οποίων το hot honey bacon είναι ήδη hit και το breakfast bun με αυγά scrambled, τσένταρ και μπέικον Sary.
Στη μικρή βιτρίνα του Batard θα βρείτε αρκετές ακόμη γλυκές επιλογές όπως ρολάκια κανέλας και κάρδαμου, αλλά και ένα λαχταριστό τιραμισού που φτιάχνεται με κομμάτια μπριός βουτηγμένα σε εσπρέσο καθώς και ένα banana-bread.
Ο Δήμος μου είπε ότι σε λίγες μέρες θα έχουν και ποικιλία από croissants.

Δεν θα έφευγα βέβαια από το φούρνο, χωρίς το ψωμί 48ωρης ωρίμανσης με δικό τους φυσικό προζύμι!
Ήταν ακόμη ζεστό όταν μπήκα σπίτι. Μια φέτα με έντονη οξύτητα, αφράτη ψίχα και σκληρή κόρα, σε συνδυασμό με βούτυρο και μέλι από βανίλια Ελάτης και νιώθεις να σου χαρίζουν τον κόσμο όλο!
Τα άλευρα προμηθεύονται από τη Ναύπακτο, από το κτήμα Αθανασόπουλου όπου οι ίδιοι καλλιεργούν και θερίζουν τα σιτηρά!
Τα αλλαντικά και τα τυριά τους είναι από το παντοπωλείο του Ευθύμη Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη, ο οποίος έχει απίστευτη ποικιλία και προμηθεύει πολλούς chef με τα εξαιρετικά προϊόντα του, καθώς αναζητά μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Στο Batard πέραν του ψωμιού θα βρείτε και ποιοτικό καφέ, καθώς προμηθεύονται χαρμάνια από το “The Roosters” (εταιρεία που εισάγει και καβουρδίζει speciality coffee) και από ότι μου είπε ο Δήμος, επιλέγουν το βραζιλιάνικο χαρμάνι που δίνει αρωματικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ζεστό ψωμί, αφράτα sandwiches, λαχταριστά rolls και ποιοτικό καφέ!

Πύρρωνος 23, Παγκράτι
Τηλ. 210 7518573

Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο 7.00-16.00, Κυριακή 9.00-16.00