Συμβουλες από την διατροφολογο μας

To υγιεινό snack για το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο

Ένας από τους καθημερινούς προβληματισμούς των γονέων τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, αφορά στο φαγητό που θα πάρουν τα παιδιά μαζί τους.
Φέτος, λόγω του κορωνοϊού και εφόσον τα κυλικεία θα λειτουργούν υπό ειδικές συνθήκες, τα παιδιά θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με snacks, που και θα τα κρατήσουν χορτάτα αλλά και θα τους δώσουν την ενέργεια που χρειάζονται για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους.
Πάμε παρακάτω να δούμε κάποιες ιδέες:
1. Τοστ και σάντουιτς
Χρησιμοποιήστε κάθε φορά διαφορετικό ψωμί (χωριάτικο, ολικής, brioche κ.α.) ακόμα και πίττες (αραβική, τορτίγια, ελληνική, κυπριακή κ.α.).
Προτιμήστε τα τρόφιμα ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες.
Η γέμιση καλό είναι να περιέχει μία πηγή πρωτεΐνης (αυγό, τυρί, τυρί κρέμα, γαλοπούλα, κοτόπουλο κ.α.) καθώς και λαχανικά (ντομάτα, αγγούρι, λάχανο-καρότο μαρούλι κ.α.).
Τόσο τα προϊόντα ολικής άλεσης, τόσο και εκείνα πλούσια σε πρωτεΐνη αυξάνουν τον κορεσμό. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγουμε το βούτυρο καθώς και τις πολύ λιπαρές σως.
Μπορούμε να προτιμήσουμε μία σπιτική σως με βάση το γιαούρτι ή κάποια τυροσαλάτα.
2. Σπιτικά γλυκά και αρτοσκευάσματα (χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη).
Σπιτικά cakes, μπισκότα, κρουασάν με ταχίνι σοκολάτα, βούτυρο ξηρών καρπών ή μαρμελάδα, καθώς και άλλα αρτοσκευάσματα όπως σπιτική πίτσα ή πίτες (τυρόπιτα, σπανακόπιτα κ.α.), μπορούν να καλύψουν τις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών.
3. Άλλα αλμυρά snacks
Κριτσίνια, κουλούρι Θες/νίκης, κράκερς, μπάρες δημητριακών, ρυζο/καλαμπο-γκοφρέτες κ.α., είναι κάποια άλλα τρόφιμα εύκολα προς κατανάλωση.
Μπορούμε να τα παρασκευάσουμε στο σπίτι αλλά αν προτιμήσουμε αυτά του εμπορίου, καλύτερα να διαλέξουμε εκείνα με λίγη ή καθόλου ζάχαρη ακόμα και ολικής αν τα προτιμούν τα παιδιά.
4. Φρούτα/λαχανικά/ ξηροί καρποί
Ξηροί καρποί, φρούτα και στικς λαχανικών θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθημερινές επιλογές, τόσο μόνα τους όσο και συνοδευτικά με κάποιο από τα παραπάνω γεύματα.
Τα λαχανικά μπορούν να συνοδευτούν από σως γιαουρτιού, τυροσαλάτες κ.τλ. και τα φρούτα με ταχίνι (σοκολάτα), βούτυρο ξηρών καρπών κ.α.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω και η προσαρμογή αυτών στις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών, έχουν ως αποτέλεσμα θρεπτικά αλλά και γευστικά snacks για το σχολείο!

Μελίνα Τσαγκατάκη Τσιρίγγα
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών

Εξωτερική συνεργάτης Γενικής Απεικονιστικής
Για ραντεβού: 210 6996930