Οινογνωσία στο Mega Spileo Estate και επίσκεψη στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
Μέσα Μάη, μετά από πρόσκληση της Πόπης Wallick, επισκεφθήκαμε τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου (2η αρχαιότερη ενεργή μονή στον κόσμο μετά από τη Μονή Σινά και στη συνέχεια το Mega Spileo Estate με οινογνωσία από τον οινοποιό τους Στέλιο Τσίρη και δοκιμή κρασιών τους, αφού πρώτα μας ξενάγησε στους χώρους του οινοποιείου. Οι χώροι αυτοί, παλιότερα αποτελούσαν χώρους της Μονής και τα αμπέλια τα καλλιεργούσαν οι μοναχοί με παραδοσιακό τρόπο.
Απίστευτη φιλοξενία από τους ανθρώπους του οινοποιείου με παρουσία των αδερφών Γιάννη και Θεόδωρου Αναστασίου, οι οποίου έχουν αναλάβει με μακροχρόνια μίσθωση από τη Μονή το Μέγα Σπήλαιο.
Η δοκιμή κρασιών συνδυάστηκε με φαγητό από το Fakalos Catering με έδρα την Πάτρα, το οποίο ήταν εξαιρετικό.
Λίγα λόγια για την ιστορία του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο:
Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία και σημεία αναφοράς της Ελληνικής ιστορίας.
Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου είναι η αρχαιότερη ενεργή στην Ελλάδα και 2η στον κόσμο, μετά από τη Μονή Σινά. Πήρε το όνομά της από την τοποθεσία που βρίσκεται, αφού είναι χτισμένη μέσα σε ένα μεγάλο σπήλαιο, στα Καλάβρυτα, στο φαράγγι του Βουραϊκού.
Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, είναι ο ιστορικός αμπελώνας της ομώνυμης Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, το αλλοτινό Μεγάλο Αμπέλι του μοναστηριού, γνωστό και ως μετόχι του Αγίου Αθανασίου.
Η καλλιέργεια του σταφυλιού για την οινοποιία μαρτυρείται ήδη από τον 15ο αιώνα, αλλά εντάσσεται σε μια υπερχιλιόχορνη παράδοση, αφού το μοναστήρι λειτουργεί αδιαλείπτως από το 362 μ.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.
Η μοναστική αμπελοκαλλιέργεια διακόπηκε τα μεταπολεμικά χρόνια, όταν μειώθηκε ο αριθμός των μοναχών και εξέλιπαν τα εργατικά χέρια. Το αμπέλι εγκαταλείφθηκε τελείως και ο τόπος χέρσωσε. Μέχρι τότε ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών γινόταν στο αμπέλι και μετά οι μοναχοί μετέφεραν το κρασί με μουλάρια στο μοναστήρι και το έβαζαν στο κελάρι που εκτός των υπόλοιπων βαρελιών υπήρχαν και δύο μεγάλα βαρέλια, τα οποία ονόμασαν «Αγγελής» και «Σταμάτης» ως ένδειξη τιμής στους κατασκευαστές που τα δημιούργησαν. Το κάθε ένα από αυτά χωρούσε 12 τόνους κρασί και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραγωγή οίνου. Δυστυχώς σε μία από τις μεγάλες πυρκαγιές το ένα από τα δύο καταστράφηκε, ενώ το άλλο, o «Σταμάτης», σώζεται μέχρι σήμερα καθώς και μερικά ακόμα μικρότερης χωρητικότητας.
Η αναγέννηση του αμπελιού ξεκινά το 1999, όταν οι αδελφοί Γιάννης και Θεόδωρος Αναστασίου, έμπειροι και οραματιστές, ιδιοκτήτες της οινοποιίας Cavino από το γειτονικό Αίγιο, αναλαμβάνουν το Μεγάλο Αμπέλι μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης από τη Μονή και το μετατρέπουν στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Οι νέοι διαχειριστές,
έχοντας μία ομάδα έμπειρων αμπελουργών και οινολόγων προχωρούν στην αναμπέλωση του πεδίου και στην παραγωγή ποιοτικού οίνου, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό κτήμα με διεθνή απήχηση μέσα στην καρδιά αυτού που πλέον είναι και το Εθνικό Γεωπάρκο* Χελμού-Βουραϊκού, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
Το κατηφορικό πεδίο «ζωγραφίζεται» μέσα στα απόκρημνα βουνά, με τη θέα πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και στο βάθος ένα οπτικό άνοιγμα προς τη θάλασσα, όπου χύνεται το ποτάμι, το νερό δεν το βλέπεις, αλλά ακούς τη ροή του ανάμεσα στους υπόλοιπους ήχους της φύσης.
Το οροπέδιο είναι προσδιορισμένο από τα γύρω βουνά, ώστε να το αντιληφθείς με μια ματιά, και πραγματικά το θέαμα σου κόβει την ανάσα και ενεργοποιεί όλες σου τις αισθήσεις. Το αντικρύζεις από ψηλά από τον δρόμο λίγο πριν φτάσεις στο μοναστήρι, αλλά μόνο όταν κατέβεις τον χωματόδρομο και βρεθείς στον πυρήνα του νιώθεις να συμμετέχεις στη μυσταγωγία του μοναδικού τοπίου.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν τις προϋποθέσεις του μοναδικού τοπίου και παράλληλα διαμορφώνουν το ξεχωριστό μικροκλίμα.
Από τα βουνά κατεβάζει καθημερινά αέρα που ακολουθεί την κλίση του εδάφους και δροσίζει τον τόπο, ενώ η αισθητή διαφορά υψομέτρου εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση με αποτέλεσμα ένα έδαφος μη κορεσμένο με νερό.
Οι έντονες τοπικές διαφοροποιήσεις του εδάφους στην έκταση του οροπεδίου δημιουργούν μια σειρά από μικρά τερουάρ, τα χαρακτηριστικά των οποίων αποτυπώνονται στην κάθε ετικέτα.
Η φύση του κτήματος είναι τέτοια ώστε να αποτρέπει τη μαζική παραγωγή.
Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, έχει στον πυρήνα της φιλοσοφίας του την βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη αλλά και την προστασία της περιοχής. Οι αμπελώνες του, που βρίσκονται σε μοναδικές φυσικές συνθήκες σε υψόμετρο 800 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, υιοθετούν τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας και εκφράζουν την παράδοση αιώνων στην αμπελουργία και την οινοποίηση, παράγοντας ξεχωριστά κρασιά με έντονη προσωπικότητα, γοητευτικά αρώματα και πολυπλοκότητα.
Από το συγκεκριμένο αμπελώνα που παράγονται τα 4 Κτήματα καλλιεργούνται οι γηγενείς ποικιλίες Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Ασύρτικο, καθώς και οι διεθνείς Cabernet Sauvignon και Syrah.Το σχετικά πυκνό φύτεμα με περίπου 400 φυτά ανά στρέμμα οδηγεί σε ανταγωνισμό τα φυτά για ποιοτικότερες αποδόσεις, με αποτέλεσμα να παράγεται περίπου ένα μπουκάλι ανά φυτό. Πρόκειται για εξολοκλήρου βιολογική καλλιέργεια, ενώ στην καλλιέργεια συμμετέχουν και άλλοι τρεις κοντινοί αμπελώνες από παράγονται οι λοιπές ετικέτες.
Η οινοποίηση γίνεται εν μέρει επί τόπου και εν μέρει στο Αίγιο.
Μέσα στο κτήμα μόλις αποκαταστάθηκαν και τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία τρεις εντυπωσιακές δεξαμενές στο ισόγειο του παλαιού πετρόκτιστου κτιρίου που είχαν φτιάξει οι μοναχοί, πλάι στο εκκλησάκι.
Και τα δύο κτίρια είναι ομαλά και καλαίσθητα ενταγμένα στην περιρρέουσα φύση και συνδημιουργούν τη συνολική ταυτότητα του κτήματος.
Εκτός από τις δεξαμενές, στον ενδιάμεσο όροφο που δημιουργεί η κατωφέρεια του εδάφους βρίσκονται τα βαρέλια και οι αμφορείς. Στον όροφο, προσβάσιμο από μια μικρή πέτρινη καμάρα, ένα άνοιγμα επιτρέπει την απευθείας θέα στις δεξαμενές.
Στην άκρη της αίθουσας υπάρχει ακόμα η κόγχη που κάποτε θα χρησίμευε σαν εστία για την προετοιμασία του φαγητού. Είναι ένας υψηλός συμβολισμός φιλοξενίας και μία νοερή σύνδεση με την ιστορία. Σήμερα στον ίδιο χώρο – που είναι ενιαίος σε δυο μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια – γίνονται οι γευσιγνωσίες.
Ο Στέλιος Τσίρης, οινολόγος με πολυετή πείρα, και η συνεργάτης του, οινολόγος Ευαγγελία Αμανατίδη μαζί με την ομάδα των αμπελουργών και των βοηθών οινολόγων είναι αυτοί που δημιουργούν το κρασί αλλά και αυτοί οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν στη γνωριμία σας με αυτό.
Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο προτείνει γύρω στις δεκαεπτά διαφορετικές ετικέτες, κάθε μια εκ των οποίων διαθέτει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα και προσωπικότητα. Η ποιότητα και η μοναδικότητα είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των οίνων του Μεγάλου Σπηλαίου. Σήμερα το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο είναι ένα αγαπημένο όνομα στους φίλους του ποιοτικού κρασιού στην Ελλάδα και διεθνώς.
Η εξαγωγή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όλη την Ευρώπη με έμφαση στη Γερμανία ενώ το νέο διεθνές στοίχημα είναι ο Καναδάς και η Αμερική.
Έχοντας ήδη παρουσία σε 52 χώρες και με την ανάληψη από την Cavino Group της αποκλειστικής διανομής για την Ελλάδα και το εξωτερικό των εταιριών Santo Wines και Μπαμπατζίμ leaders της Σαντορίνης και του Ούζου//τσίπουρου αντίστοιχα, με προϊόντα τους που εκπροσωπούν δύο από τα πλέον αναγνωρίσιμα beverage της Ελλάδας, η Cavino καθίσταται ο πρώτος παίκτης στην αγορά του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας – ποτοποιίας.
Η Cavino, Οινοποιία-Ποτοποιία Αιγίου, κατάφερε τα τελευταία τρία χρόνια να αναδειχθεί ως η κορυφαία ελληνική ποτοποιία με τον σε κύκλο εργασιών του 2022 να φτάνει τα 30,83 εκατ. ευρώ, από 25,95 εκατ. ευρώ του 2021.