ΟινοτουρισμόςΠελοπόννησος

Μεγάλες μέρες Νεμέας 2025 – Η μεγάλη γιορτή κρασιού στην καρδιά της Πελοποννήσου


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, η Νεμέα φορά τα καλά της. Τα οινοποιεία της ανοίγουν τις πόρτες τους και διοργανώνουν εκδηλώσεις, wine tastings και master classes, προσελκύοντας πλήθος οινόφιλων.

Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας είναι από τις αρχαιότερες στην οποία παράγεται κρασί και μάλιστα η μεγαλύτερη της χώρας μας στην παραγωγή ερυθρών κρασιών Π.Ο.Π.
ΟΙ «Μεγάλες μέρες Νεμέας» ξεκίνησαν το 2004 από την ΕΝΟΑΝ (Ένωση Οινοποιών – Αμπελουγών Νεμέας), ενώ από το 2011, τη διοργάνωση ανέλαβε ο ΣΟΝ (Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας).

Έτσι και φέτος 5-7 Σεπτέμβρη, ένα 3ήμερο φεστιβάλ, προσελκύει τους λάτρεις του κρασιού και τους μυεί στα μυστικά του, σε μια περιοχή που παράγει κρασί εδώ και χιλιετίες.

Στον τόπο όπου σύμφωνα με την μυθολογία, ο Ηρακλής έκανε τον πρώτο άθλο του και σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, η γη γεννά «μεγάλα» κρασιά.
Εδώ ο ήρωας της περιοχής είναι μια αυτόχθονη ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργίτικο.
Η Νεμέα ή «Μικρή Βουργουνδία» όπως την αποκαλούν, θεωρείται η πατρίδα του Αγιωργίτικου. Έχει χαρακτηριστεί από το 1971 ως η ζώνη για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία προέλευσης.

Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία με μεγάλη ιστορια!
Νεμέα ταυτίζεται με την Φλιασία, το μέρος που βασίλεψε ο Φλίας (γιος του Διονύσου), όπου σύμφωνα με την παράδοση παραγόταν το βασιλικό κρασί που έπινε ο Αγαμέμνωνας στις Μυκήνες.
Επίσης σύμφωνα με το μύθο το αγιωργίτικο ήταν το αίμα του Ηρακλή όταν σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, ολοκληρώνοντας τον πρώτο του άθλο.

Το όνομα της ποικιλίας Αγιωργίτικο προέρχεται από ένα χωριό. Το 1838 δημιουργήθηκαν οι Δήμοι Φλιούντος και Νεμέας, που το 1840 συγχωνεύτηκαν στο Δήμο Νεμέας με πρωτεύουσα τον Αϊ-Γιώργη (τη σημερινή Νεμέα). Έχει και άλλες ονομασίες όπως αίμα του Ηρακλή, μαύρο της Νεμέας και Νεμεάτικο.
Η ποικιλία δίνει συνήθως κρασιά μετρίου σώματος και οξύτητας, με μαλακές τανίνες.
Χρώμα πορφυρό και ρουμπινί όταν παλαιώνει.
Γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, μικρά κόκκινα φρούτα, όπως φράουλα, βατόμουρο, κεράσι και καραμέλα γάλακτος στα φρέσκα ερυθρά ή ροζέ, ενώ σε μια βαρελάτη Νεμέα συναντάμε αρώματα μαρμελάδας από κόκκινα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά καθώς και σοκολάτας και ακολουθούν αρώματα ξηρών καρπών, καπνού και καφέ.

Φέτος είχα τη χαρά να επισκεφθώ 3 από τα οινοποιεία της Νεμέας και να δοκιμάσω κρασιά που αγαπώ, αλλά και να αγοράσω φιάλες σε πολύ προσιτές τιμές.
Ξεκινώντας τη βόλτα μας, επισκεφθήκαμε ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα ιδιωτικά οινοποιεία της Νεμέας, το οινοποιείο «Ζαχαριά», του οποίου ιδρυτής είναι ο Ηλίας Ζαχαριάς και συνεχίζει με μεράκι ο γιος του Όθωνας.
Είχαν προετοιμάσει master classes, παρουσίαση βιβλίου μέσα στο αμπέλι, ακόμη και πάρτυ αργά το βράδυ.


Συνεχίσαμε με επίσκεψη στο οινοποιείο «Μπαραφάκα». Ο Χρήστος Μπαραφάκας προέρχεται από οικογένεια αμπελουργών πάππου προς πάππου.
Σε έκταση 180 στρεμμάτων γης καλλιεργούν, πλην του Αγιωργίτικου, άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, όπως Μαλαγουζιά, Κυδωνίτσα, Chardonnay, Cabernet Sauvignon.
Η εταιρεία Oinoverse, ένα ελληνικό brand που συνδυάζει το κρασί με την τέχνη, ήταν εκεί, παρουσιάζοντας T-shirts με στάμπες με θέμα το κρασί, φούτερς, wine bags και baseball caps. Όλα τα ρούχα και αξεσουάρ από 100% οργανικό βαμβάκι.


Καταλήξαμε στο οινοποιείο Αϊβαλή που βρίσκεται στο 4ο χλμ Νεμέας Πετρίου. Στους ιδιόκτητους αμπελώνες, συνολικής έκτασης 35 στρεμμάτων, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Syrah, Cabernet Sauvignon και Merlot.

Ο Χρήστος Αϊβαλής και ο γιος του ο Σωτήρης, που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας και ασχολείται με την οινοποιήση, μας υποδέχθηκαν και δοκιμάσαμε τα κρασιά τους που ξεχωρίζουν και συνοδεύονταν από ποικιλίες τυριών και αλλαντικών.

Τέλος, η εταιρία Venikos, που εδώ και 10 χρόνια διοργανώνει οινοτουρισμό στη Νεμέα, υποδοχόμενη επισκέπτες από όλο τον κόσμο, είχε ετοιμάσει για να γιορτάσει τα 10 χρόνια παρουσίας της μια εκδήλωση σε ένα χώρο στο κέντρο της Νεμέας.
Παρευρεθήκαμε και δοκιμάσαμε κρασιά ποικιλίας «Κυδωνίτσα» από διάφορα οινοποιεία καθώς και Αγιωργίτικο. Επίσης αφρώδη από ελληνικές ποικιλιες της Strange Bird.
Τα κρασιά συνόδευαν κρεατικά από κρεοπωλείο της περιοχής και γευτήκαμε από λουκάνικα και γουρουνοπούλα, ως κεμπαπ και κοκορέτσι καθώς και παραδοσιακά σαϊτια Μονεμβασιάς, πατατοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα με τσακώνικες μελιτζάνες.

Η μεγάλη γιορτή κρατά και σήμερα, αλλά φυσικά τα οινοποιεία της Νεμέας είναι επισκέψιμα και εκτός των ημερών του φεστιβάλ και είναι χαρά των οινοποιών να τα επισκεφθείτε και να σας ξεναγήσουν στους χώρους του, αλλά και να δοκιμάσετε τα κρασιά τους.