Βότρυς – Ένα εστιατόριο στην Πάτμο που ανήκει επίσημα στην κοινότητα του Slow Food
Το εστιατόριο «ΒΟΤΡΥΣ» βρίσκεται πάνω στην μαρίνα της Πάτμο και το επιλέγουν όσοι αγαπούν το καλό φαγητό, για τα υψηλά ποιοτικά standards, αλλά και για την υπέροχη θέα από την βεράντα του, που αποτελεί προστιθέμενη αξία.
Η λέξη «Βότρυς» έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική γλώσσα και παράδοση, αν και σπάνια χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη στις μέρες μας.
Βότρυς στην φυτολογία σημαίνει το τσαμπί του σταφυλιού.
Βότρυς ονομαζόταν και η περιοχή γύρω και πάνω από το βαπτιστήριο του Ιωάννου του Βαπτιστή, στην Σκάλα, το λιμάνι της Πάτμου.
Αυτό το όνομα έδωσαν και στο εστιατόριό τους, ο Θεολόγος Κανιαρός και η σύζυγος του Αργυρούλα Γιαμαίου, καθώς βρίσκεται στην εν λόγω περιοχή!
Κατά την επίσκεψή μας στο «Βότρυς», βρήκα λίγο χρόνο για μια κουβέντα με τον Θεολόγο, παρόλο που το εστιατόριο ήταν γεμάτο και είχε και κόσμο σε αναμονή.
Μου ανέφερε ότι ασχολείται με την εστίαση αρκετά χρόνια, όμως πριν 10 χρόνια αποφάσισε με την σύζυγό του, να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο, βάζοντας τους δικούς τους κανόνες και κάπως έτσι γεννήθηκε το Βότρυς.
Οι κανόνες που έθεσαν για την δημιουργία του «Βότρυς» βασίζονται σε τρεις άξονες:
1. Αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που κάνουν!
2. Φιλοξενία
3. Πιάτα με χαρακτήρα
Και δικαιώθηκαν, καθώς από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας τους – το 2015 – κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να γίνουν ένα από τα εστιατόρια αναφοράς για το νησί, που αναφέρεται ως προτεινόμενο σε άρθρα γαστρονομίας και οδηγούς της Πάτμου.
Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και η θέση του εστιατορίου, καθώς σερβίρει σε μια βεράντα μια ανάσα από την θάλασσα, με θέα την μαρίνα.
Το «Βότρυς» είναι επίσημα, από τα εστιατόρια στην Ελλάδα και στην Πάτμο που χρησιμοποιεί στο μενού του, πρώτες ύλες και αναγνωρισμένα τοπικά προϊόντα, που έχουν συμπεριληφθεί στην οικογένεια του κινήματος Slow Food.
Κάποια από αυτά τα προϊόντα, είναι: ξινομυζήθρα, φάβα και σκινόκαρπος.
Μια γλυκιά βραδιά του Αυγούστου, με θέα τα σκάφη στην μαρίνα, δοκιμάσαμε γευστικά πιάτα από τον κατάλογο του «Βότρυς» και κινηθήκαμε σε θαλασσινά, αν και το μενού είχε και επιλογές κρεατικών και από ότι είδα από τα γύρω τραπέζια, πολλοί τα προτιμούσαν.
Αλλά «πάνω» στην θάλασσα και μάλιστα όταν ξεκινάς τις διακοπές σε νησί, τα θαλασσινά για μένα είναι πρώτη επιλογή!
Αφήσαμε τον Θεολόγο να επιλέξει για μας, ώστε να γευτούμε πιάτα που θεωρεί αντιπροσωπευτικά της κουζίνας του και έχουν την περισσότερη ζήτηση από το κοινό που επισκέπτεται το εστιατόριο.

Δοκιμάσαμε γαρίδες με ανθόνερο και γλυκό κρασί που μπήκαν σε φύλλο κρούστας και πέρασαν από τηγάνι.

Η συναγρίδα μαριναρισμένη σε εσπεριδοειδή είχε έντονη οξύτητα και το χταπόδι έγινε carpaccio.
O ροφός έγινε μια νόστιμη μακαρονάδα, με το ζωμό του και πλούσια από τα κομμάτια του ψαριού.
Το “Βότρυς” φημίζεται και για την αστακομακαρονάδα του και αν τύχετε μέρα που ο Θεολόγος έχει βρει φρέσκο αστακό, μην την χάσετε.
Από ψάρια, ότι φέρει η ψαριά ημέρας και μάλιστα μαστόρικα ψημένα.
Όταν επισκεφθείτε την Πάτμο, βάλτε το “Βότρυς” στην λίστα των εστιατορίων που αξίζει να δοκιμάσετε στο νησί.
Ωράριο λειτουργίας: 18.00 – 12.30 π.μ.
Σκάλα Πάτμου
Τηλ. 698 8807376
Κόστος €30-40 χωρίς ποτά