Αλάτι – Μια ψαροταβέρνα για χειροκρότημα στη Χαλκίδα
Σε μια πόλη που φημίζεται για τα θαλασσινά της όπως η Χαλκίδα, μπορείς πολλές φορές να την “πατήσεις” και να πέσεις σε τουριστοπαγίδες.
Υπάρχει όμως μια ψαροταβέρνα με εκλεκτή ψαροφαγία, που ακούει στο όνομα «Αλάτι»!
Ο chef patron και ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας, Βαγγέλης Μπιθικούκης, επιλέγει φρέσκα οστρακοειδή και ψάρια από την περιοχή, συνεργαζόμενος με ψαράδες που τον τροφοδοτούν με θαλασσινά ημέρας.
Αλλά πέραν αυτού, δίνει τον καλύτερό του εαυτό στην κουζίνα και απογειώνει την πρώτη ύλη, χωρίς να τη φορτώνει με περιττά υλικά.
Τους θερινούς μήνες σερβίρει σε τραπέζια με θέα το λιμανάκι και το χειμώνα στην ωραία διαμορφωμένη σάλα (πολύ minimal) και στη σκεπαστή βεράντα.
Η ψαροταβέρνα είναι εκτός πιάτσας, λίγο έξω από το κέντρο και για να φτάσει κάποιος εδώ, έρχεται επί τούτου! Για την καλή ποιότητα θαλασσινών και τη σωστή τεχνική που διαχειρίζεται την πρώτη ύλη ο chef.
Με το που κάθεσαι στο τραπέζι, έρχεται ένα ζυμωτό ψωμί, σκέτος πειρασμός! Το κέρασμα, μικρές μπουκιές με ταραμοσαλάτα και παλαιωμένο τσίπουρο σε σφηνάκια.
Από τα πιάτα must στο «Αλάτι», οι φρεσκότατες γαρίδες – στη σχάρα ένα λεπτό – που προμηθεύεται από δικό του ψαρά! Είναι από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε τεχνική ψησίματος!
Αλλά αν οι ψητές μας ενθουσίασαν μια φορά, αυτές που έγιναν με linguini σε ζωμό από τη bisque και αρώματα λεμονιού, ήταν από τις πιο αυθεντικές γεύσεις που έχω δοκιμάσει.
Με ένα Μοσχάτο Αμβούργου, έφτασαν φρέσκα οστρακοειδή! Κυδώνια “μονά”, όπως τα παράγγελναν από παλιά στην περιοχή.
Τα χτένια carpaccio και ο τόνος tataki, είναι από τα πιάτα που κάποιος θέλει να ξαναγυρίσει σύντομα στο “Αλάτι”!
Η σαρδέλα ψητή, που εκτός από «παντρεμένη» όπως συνηθίζουν να την αναγράφουν στα μενού οι ψαροταβέρνες, εδώ «εγκυμονεί» και μια σάλτσα με τομάτα και κάπαρη και για μένα αξίζει να τη δοκιμάσετε.
Τους γευστικούς μου κάλυκες, έβαλε σε τρελό χορό, η καραβιδόψιχα πανέ. Εξαιρετικό το κουρκούτι και αέρινο το τηγάνισμα.
Αν βρείτε φρέσκες καραβίδες στο “Αλάτι”, ζητήστε να σας τις φτιάξει με linguini και ξεχάστε ότι ξέρατε ως σήμερα!
Πολύ δυνατό και το ριζότο με σουπιά και το μελάνι της. Σε κάθε μπουκιά, ξεχωρίζεις κομμάτια από την κρουστή πεντανόστιμη σάρκα του ολόφρεσκου μαλάκιου.
Αν είστε λάτρης του ψητού ψαριού, εμπιστευθείτε το Βαγγέλη και επιλέξτε κάποιο από όσα έχει στην ψαριέρα του και θέλετε να σας ψήσει. Σίγουρα θα το απολαύσετε.
Η ζεστή πορτοκαλόπιτα με παγωτό καϊμάκι, ξεχώριζε από όσες έχω γευτεί ως τώρα.
Τα βράδια της Παρασκευής έχει sushi nights.
Στη λίστα του, πολλά αποστάγματα καθώς και αρκετές ετικέτες τόσο από οινοποιούς από τη γύρω περιοχή, που στηρίζει ο Βαγγέλης Μπιθικούκης, αλλά και από τον ευρύτερο ελληνικό αμπελώνα και κάποιες από το διεθνή.
Service άψογο. Τα εύσημα στην Αθανασία και το Βαγγέλη!
Κόστος €35 κατ’άτομο χωρίς κρασί
Εύβοιας, Ντούρμα 54, Χαλκίδα
Τηλ. 2221 0 52394
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Πέμπτη: 13.00 – 23.00 μ.μ.
Παρασκευή – Σάββατο: 13.00 μ.μ. – 12.00 π.μ.
Κυριακή: 13.00 – 19.00 μ.μ.
Δευτέρα – Τρίτη κλειστά