ΦΙΤΑ – Ένα διαμαντάκι σε ξεχασμένη απ’το χρόνο γειτονιά!

gojispirit

Δεν είναι καφενείο… δεν είναι εστιατόριο.. δεν είναι ταβέρνα.. είναι το ΦΙΤΑ!
Είναι η ψυχή και η αγάπη του Φώτη Φωτεινόγλου και του Θοδωρή Κασσαβέτη.
Πρωτάνοιξε πριν 1,5 χρόνο περίπου στο Νέο Κόσμο, σε μια γειτονιά με προσφυγικές κατοικίες, πλάι στις γραμμές του τραμ.
Μια γειτονιά εντελώς μακριά απ’το lifestyle, ένα ανεπιτήδευτο περιβάλλον που θυμίζει άλλες εποχές, μια αντισυμβατική φιλοσοφία των ανθρώπων που είχαν την ιδέα…
Ο χώρος εναρμονισμένος με την περιοχή, λιτός, industrial, μωσαϊκό από τσιμέντο στο δάπεδο.
Τα τραπεζάκια μαρμάρινα και οι καρέκλες καφενείου.
Στον εξωτερικό χώρο, μια αιώρα που κρέμεται από δυο δέντρα συμπληρώνει το διάκοσμο.

Οι δυο μάγειρες (έτσι θέλουν να τους αποκαλούν και όχι σεφ) που κρύβονται πίσω απ’το εγχείρημα, στηρίζουν τη φιλοσοφία τους στην εξαιρετική πρώτη ύλη και στο μάζεμα της παρέας γύρω από ένα τραπέζι!
Έτσι είναι ο Φώτης.. έτσι είναι κι ο Θοδωρής! Δεν χρειάζεται να τους γνωρίζεις.. αρκούν δυο κουβέντες μαζί τους και έχεις εισπράξει όλα όσα θέλουν να δώσουν στο κοινό που γεμίζει το μαγαζί κάθε βράδυ!
Δεν είναι η μαγειρική του εντυπωσιασμού! Είναι μια κατάθεση ψυχής που αγγίζει όποιον βρεθεί στο μαγαζί τους!
Απ’όταν πρωτάνοιξε το “ΦΙΤΑ”, έχω βρεθεί αρκετές φορές με παρέες στα τραπεζάκια του.
Το service φιλικό κι ανεπιτήδευτο!

Ακόμη θυμάμαι ότι τις πρώτες μέρες που άνοιξε δεν είχε ούτε τηλέφωνο κι έψαχνα απεγνωσμένα ένα κινητό για να δω πως λειτουργεί.
Θυμάμαι ακόμη ότι ο κατάλογος ήταν ένας – τυπωμένος σε Α4 – και περιφέρετο στις παρέες για να διαλέξουν… λίγο ξένα για μένα όλ’αυτά αλλά και όμορφα!
Δε συνηθίζω τόσο μεγάλους προλόγους πριν μπω στο ρεζουμέ που είναι το φαγητό, αλλά θέλω για όποιον δε γνωρίζει, να μπει στη φιλοσοφία που κρύβει πίσω του το “ΦΙΤΑ”.
Ο κατάλογος αλλάζει καθημερινά αναλόγως τι θα βρουν φρέσκο στην αγορά.
Κοκόρια και κατσίκια προμηθεύονται απ’το Μεσολόγγι και βιολογικό χοιρινό από το Ρέθυμνο.
Τα αρνιά έρχονται από Κίμωλο και ψάρια ότι πιο φρέσκο έχει η αγορά· όχι πρώτα ψάρια… οικονομικά και άγνωστα σε κάποιους από μας, αλλά ημέρας!
Οι γίγαντες συνοδεύονται με παστό ξιφία, το χταποδάκι λιαστό ή ξυδάτο, τα λιθρινάκια την τελευταία βραδιά ήταν απίστευτα (φοβερό τηγάνι) και συνοδεύονταν από μια σκορδάτη αλοιφή, η λίγδα άψογα ψημένη ήρθε μαζί με ραδίκια και το ceviche μυλοκόπι ήταν μοναδικής νοστιμιάς και αν και καυτερό για τα γούστα μου, το τίμησα δεόντως!
Αν βρείτε μυξινάρι, μην το χάσετε, καθώς επίσης και ντάσκα (ένα είδος μικρού τόνου) που τη σερβίρουν μαριναρισμένη σε σόγια με χόρτα και μουστάρδα ντιζόν.

Το ριζότο με τα άγρια μανιτάρια σε έστελνε με τα αρώματα του στο δάσος, ανάμεσα σε χρυσοκίτρινα πεσμένα φύλλα!
Εδώ η τηγανητή φρέσκια πατάτα κομμένη σε ροδέλα, δε χάνεται! Απλά επική!
Και στα γλυκά όμως τα πάνε εξίσου καλά.
Τελευταία μάλιστα ενθουσιάστηκα με δυο – τρία απ’αυτά, αν και δύσκολα θα πω για γλυκό εξαιρετικά λόγια.
Το εκλέρ με μους καραμέλας ήταν “αφρός”, μια τάρτα εποχιακή με σύκο, επίσης εξαιρετική και δεν έχανε σε πόντους ένα σεμιφρέντο αμυγδάλου.
Εξαιρετική λίστα κρασιών απ’τον ελληνικό αμπελώνα που όλο και εμπλουτίζεται και πολύ σωστά κοστολογημένη! Το τονίζω γιατί έχουν ξεφύγει οι τιμές των κρασιών στα εστιατόρια και κάτι πρέπει να γίνει…
Θα βρείτε επίσης λίγες καλές μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες.
Τιμές, υπολογίστε γύρω στα € 25 – 30 κατ’άτομο χωρίς κρασί.

Ντουρμ 1, Ν. Κόσμος
Τηλ. 211 4148124

 

 

shares