Γαστρονομικό ταξίδι στην Κέρκυρα
Ο αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων για το Πάσχα είναι η Κέρκυρα και όχι άδικα!
Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μοναδικό!
Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε από “των Βαγιώνε” (την Κυριακή των Βαϊων στην κερκυραϊκή διάλεκτο) με τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγ. Σπυρίδωνος.
Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα κυλά με κατάνυξη και προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης.
Τη Μεγάλη Πέμπτη στο Duomo (πλατεία Δημαρχείου) ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα μετά την ανάγνωση του κάθε Ευαγγελίου. Επίσης με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, βάφουν τα κόκκινα αυγά.
Μεγάλη Παρασκευή από νωρίς το απόγευμα αρχίζει η Περιφορά των Επιταφίων. Ο καθένας συνοδεύεται από τον κόρο (χορωδία) και μια φιλαρμονική και ακούγονται πένθιμα εμβατήρια.
Στις 11.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με την Πρώτη Ανάσταση, απ’τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν οι “μπότηδες” (πήλινα κανάτια). Είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Ενετοκρατία.
Τα καντούνια γεμίζουν χαρμόσυνα ακούσματα, οι μπάντες τριγυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και οι μαζορέτες στα κόκκινα δίνουν γιορτινή νότα στο νησί.
Το βράδυ του Μεγ. Σαββάτου η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάλκο στην πάνω Πλατεία.
Το θέαμα φαντασματορικό με όλα τα παράθυρα των εξαόροφων σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα και η πλατεία φωτισμένη απ’τις χιλιάδες λαμπάδες των πιστών.
Την Κυριακή του Πάσχα από νωρίς το πρωί κάθε εκκλησία κάνει περιφορά της Ανάστασης. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι της Λαμπρής τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και τον οβελία τον αφήνουν για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Όσοι έχετε αποφασίσει να περάσετε τις άγιες μέρες στο μαγικό αυτό νησί, σίγουρα θα αναζητάτε το καλό φαγητό. Πιστέψτε με, η Κέρκυρα κρύβει διαμαντάκια αρκεί να τα ξέρετε.
Το θρυλικό “Etrusco” μπορεί να μην το βρείτε ανοιχτό αυτή την εποχή, αλλά για μένα είναι συνδεδεμένο με μοναδικές στιγμές απόλαυσης στο νησί των Φαιάκων, το θεωρώ κορυφαίο, καλύτερο από πολλά αθηναϊκά και δεν μπορώ να μην αναφερθώ σ’αυτό. Το Etrusco για μένα, είναι βασικός λόγος ταξιδιού στην Κέρκυρα…
Γιατί ο Botrini εδώ βγάζει έναν άλλο εαυτό! Δεν ξέρω τι φταίει… ότι εδώ είναι το σπίτι που μεγάλωσε… ότι μαγείρευε μαζί με τον πατέρα του και μέντορά του για χρόνια… ότι εδώ είναι η καρδιά του… οι φίλοι του… η ζωή του… όλα μαζί;;;
Για μένα το φαγητό στο Etrusco είναι εμπειρία και θα άξιζε τον κόπο να το επισκεφθείτε, αν βρεθείτε στο νησί καλοκαίρι.
Λόγω του ότι δεν έχω φάει πρόσφατα ώστε να σας δώσω εικόνα από πρόσφατα πιάτα του μενού, δείτε εδώ αναφορά του κου. Δεληγιάννη στο FNL.
Μη χάσετε ένα δείπνο στο ατμοσφαιρικότερο εστιατόριο της Κέρκυρας, το “Βενετσιάνικο Πηγάδι“, στην ιστορική Πλατεία Κρεμαστής.
Ο σεφ Γιάννης Βλάχος και η γυναίκα του Ειρήνη είναι μοναδικοί οικοδεσπότες και φροντίζουν τον πελάτη σαν καλεσμένο στο σπίτι τους.
Δείτε εδώ τις εντυπώσεις μου από πέρυσι που απόλαυσα το αναστάσιμο δείπνο κοντά τους.
Και πάμε στο “Pomo D’Oro” στην απόμερη πλατεία Σκαραμαγκά που μπαίνοντας νιώθεις σπιτική ζεστασιά και ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας δίνει τον καλύτερό του εαυτό.
Δείτε εδώ την αναφορά στο εστιατόριο για τα δημιουργικά και ψαγμένα πιάτα του σεφ.
Η Τούλα φημίζεται για τα θαλασσινά της και έχει βραβευθεί επανειλημμένα για την καλή της ποιότητα και τα εξαιρετικά πιάτα της που σερβίρονται πάνω στη θάλασσα.
Συνέχεια με μια αυθεντική τρατορία στο Καμπιέλο όπου η Μαρία άφησε την καριέρα του μοντέλου δίπλα στον Billy Bo πολλά χρόνια πριν και απολούθησε το πάθος του Ιταλού συζύγου της Sandro, δημιουργώντας ένα cosy ιταλικό στο καντούνι του Μπίζη, το “La Famiglia“.
Το περιβάλλον το συναντάς μόνο στην Ιταλία και η ποιότητα έχει παραμείνει η ίδια όπως πριν 25ετία που πρωτοπήγα.
Δείτε εδώ λεπτομέρειες για το φαγητό τους.
Ένα ακόμη αυθεντικό ιταλικό θα βρείτε στην πάνω πλατεία της Σπιανάδας.
Το “La Cucina” λειτουργεί από το 1993 και προσφέρει πραγματικά πιάτα αξιώσεων που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα εστιατόρια της Ιταλίας.
Δείτε στο αφιέρωμα τα πιάτα και θα καταλάβετε!
Η “Κληματαριά (του Μπέλλου)” στις Μπενίτσες είναι βραβευμένο εστιατόριο και αποτελεί γαστρονομικό must για όσους θέλουν να απολαύσουν αυθεντική κερκυραϊκή κουζίνα.
Ο Νίκος και η Λίλυ έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν φανατικό κοινό και όχι άδικα. Θα σας μείνει αξέχαστο το μπιάνκο τους ή το μπουρδέτο καθώς και το μελωμένο χταπόδι φούρνου με τις πατάτες του. Υπολογίστε κατ’άτομο €25-30
Κληματαριά, Μπενίτσες
Τηλ. 2661 0 71201
Και τώρα κάτι που το ξέρουν μόνο οι ντόπιοι!
Καθώς τέτοια μέρα (Κυριακή του Πάσχα) οι περισσότεροι τρώνε σε σπίτια οικογενειακά, αναζητούσα κάτι αυθεντικό και θεωρούσα ότι δύσκολα θα το βρω.
Όμως όταν στην παρέα υπάρχει Κερκυραία, τα αδύνατα γίνονται δυνατά και βρεθήκαμε κάπου όμορφα κι εξοχικά.
Μόλις 8 χιλιόμετρα έξω από την Πόλη, στον Άγιο Ιωάννη, σε μια τεράστια αυλή, μας υποδέχθηκαν με στρωμένα άσπρα τραπεζομάντηλα στα τραπέζια και κόκκινα σπιτικά αυγά.
Αναρωτιέστε για το όνομα του εστιατορίου;
Αν το “Σπύρος και Βασίλης” σας λέει κάτι από το Κολωνάκι, εδώ είναι το μέρος που ξεκίνησαν τα αδέρφια… είναι το σπίτι τους το πατρικό!
Ο ένας απ’τους δύο αδερφούς έχει παραμείνει στο νησί και δουλεύει το μαγαζί.
Εδώ δε θα βρείτε tartare & sauce bearnaise.. δεν θα ήταν και ότι θα ήθελα για την ημέρα του Πάσχα.
Ότι φάγαμε όμως ήταν αυθεντικό και καλομαγειρεμένο.
Τα αυγά χωριάτικα, πίτες δύο ειδών (χορτόπιτα και τυρόπιτα) με χειροποίητο φύλλο, κοκορέτσι και αρνί με πατάτες τις μοναδικές τηγανητές λεπτοκομμένες που σερβίρουν χρόνια στα εστιατόριά τους!
Όσο για το γλυκό… μου έμεινε αξέχαστο το σπιτικό γαλακτομπούρεκο.
Η δροσερή αυλή που σερβίρουν αξίζει πολλά!!
Δείτε τη σελίδα τους στο fb
Το Nolita άνοιξε το 2017 στο νησί, με την επιμέλεια του Γιάννη Λιόκα, αλλά φέτος που ανέλαβε ο Δημήτρης Σταμούδης το αθηναϊκό εστιατόριο στο Ψυχικό, θα έχει την επιμέλεια και του κερκυραϊκού και θα λειτουργεί κανονικά την περίοδο του Πάσχα.
Η σελίδα του εστιατορίου στο fb
Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα εστιατόρια και κάποια εκτός πόλης αλλά αυτά είναι τα αγαπημένα μου και όσα θα πρότεινα σε φίλους!
Μη φύγετε απ’το νησί αν δε δοκιμάσετε τα μοναδικά macaron της Αγγελικής Αγάθου στο Cake Boutique!
Πήραν το πρώτο βραβείο στην πρεσβεία της Γαλλίας σε διαγωνισμό μεταξύ πολλών άλλων και είναι με συκομαϊδα, κρέμα ξινομυζήθρας και νούμπουλο!
Κι αν λαχταρήσετε παγωτό… εδώ κατά τους ντόπιους, θα βρείτε το καλύτερο!
Σημείο αναφοράς για ολόκληρο το νησί το ιστορικό ζαχαροπλαστείο “Παπαγιώργης” που λειτουργεί πάνω από 90 χρόνια και βρίσκεται στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, στην πολυσύχναστη οδό Νικηφόρου Θεοτόκη.
Επίσης θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το “Casa Parlante“, το διαδραστικό μουσείο στο κέντρο της Πόλης, όπου μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι και αναβιώνει την καθημερινότητα των ευγενών της Κέρκυρας που έζησαν το 19ο αιώνα, με κινούμενες φιγούρες ρομποτικής τεχνολογίας!
Πραγματικά εντυπωσιάστηκα!! Δείτε εδώ λεπτομέρειες.
Και κλείνοντας, σας δίνω μια μοναδική συνταγή από παλιά Κερκυραία νοικοκυρά που την είχε απ’την πεθερά της. “Κερκυραϊκή Παστιτσάδα“!
Εδώ θα βρείτε το μυστικό υλικό που θα απογειώσει τη γεύση της και θα το προμηθευτείτε από το παλιότερο φαρμακείο (σπετσαρία) της Κέρκυρας – αυτό της “Καρμέλας” – όπως το ξέρουν όλοι, η οποία έφυγε πρόσφατα απ’τη ζωή αλλά άφησε τη συνταγή της και τα μαγικά της μυρωδικά στη νεότερη γενιά.
Γράφω αυτό το κείμενο με πολύ νοσταλγία για το “νησί της καρδιάς μου” και θυμάμαι μία-μία τις στιγμές που πέρασα εκεί το Πάσχα του 2017!
Και το αποκαλώ “νησί της καρδιάς μου” γιατί η μισή μου καταγωγή απ’τον πατέρα μου είναι από κει… γιατί έχω όμορφες αναμνήσεις από όσες φορές το επισκέφθηκα… γιατί αγαπώ τους ανθρώπους του με τις ιδιαιτερότητές τους… για έχω αρκετή απ’τη “γλυκιά” τρέλα τους… γιατί όπως λένε “ξαναγυρνάς πάντα εκεί που αγαπάς“!