Pastiera Napoletana από τη Maggie Ταμπακάκη

gojispirit

 

Ένα ναπολιτάνικο γλυκό, που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα… στους Έλληνες που ίδρυσαν την αρχαία πόλη της Νάπολης.

Σύμφωνα με τη ναπολιτάνικη παράδοση, τέτοιες μέρες σε κάθε σπιτικό, όπως γίνεται και στην Ελλάδα με το τσουρέκι, ετοιμάζεται η pastiera naloletana, γλυκό που έχει τις ρίζες του στην αρχαία “Νεάπολις”.
Σύμφωνα με το μύθο, η σειρήνα Παρθενόπη, απογοητευμένη που δεν κατάφερε να “ξελογιάσει” με τη μελωδία της φωνής της τον Οδυσσέα, αυτοκτόνησε και το σώμα της ξεβράστηκε στον κόλπο εκείνο της Νότιας Ιταλίας όπου σήμερα βρίσκεται η Νάπολη.
Οι κάτοικοι της περιοχής που τη βρήκαν την αντιμετώπισαν ως Θεά – προστάτιδα του κόλπου – και προς τιμήν της, έδωσαν το όνομα της στην πόλη (γι΄αυτό και οι Ναπολιτάνοι – μέχρι και σήμερα – ονομάζονται και Partenopei).
Για να γιορτάσουν της άφιξη της Άνοιξης, κάθε χρόνο οι Παρθενοπαίοι – προς τιμήν της προστάτιδάς τους – πήγαιναν στο Ναό της 7 αγαθά: μαγειρεμένο σιτάρι, μπαχαρικά, αυγά, φρέσκο τυρί, άνθη πορτοκαλιού, αλεύρι και ζάχαρη.
Πολλοί, στην προσπάθεια τους να μαζέψουν όλα αυτά τα υλικά, τα ανακάτευαν μεταξύ τους και κάπως έτσι δημιούργησαν την pastiera, που με τα χρόνια μπήκε στη χριστιανική παράδοση κ έγινε σύμβολο της ειρήνης που φέρνει το Πάσχα.
Οι γραμμές από τη ζύμη που έχει επάνω πρέπει να είναι αυστηρά 7 (3 παράλληλες και 4 διαγώνιες), όπως ακριβώς ήταν οι δρόμοι της αρχαίας Νεάπολης!

 

Υλικά για μια παστιέρα 24εκ.διαμετρο

Ζύμη τάρτας:
400γρ αλεύρι γ.ο.χ
200γρ βούτυρο
150γρ ζάχαρη
2 αυγά
Μία πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού βανίλια
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και το βούτυρο (παγωμένο απ το ψυγείο) και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν σαν άμμος.
Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αυγά. Πλάθουμε ίσα ίσα μέχρι να δημιουργηθεί μια μπάλα ζύμης (προσπαθώντας να μην ζεσταίνουμε πολύ με τα χέρια μας τη ζύμη). Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.

Υλικά για τη γέμιση
:
200 γρ. στάρι αποφλοιωμένο
250 ml γάλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
350 γρ. ανθότυρο
350 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
5 φέτες πορτοκάλι ζαχαρωμένες (φρουϊ γλασέ ή γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι)
2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
1 κουταλια της σούπας κανέλα
Ξεκινάμε βάζοντας το στάρι να βράσει μέσα στο γάλα και το βούτυρο. Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε και νερό και προσέχουμε να μην κολλήσει.
Αφού βράσει το σιτάρι και μαλακώσει αρκετά, το μπλεντάρουμε μέχρι να γίνει κρέμα.
Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ (με το σύρμα) τα αυγά με τη ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να αφρατέψουν πολύ (περίπου 15 λεπτά).
Σε άλλο μπολ βάζουμε το ανθότυρο με το ανθόνερο, την κανέλα, τα πορτοκάλια ψιλοκομμένα και την κρέμα του σταριού και ομογενοποιούμε, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε απαλά.
Παίρνουμε τη ζύμη από το ψυγείο, κόβουμε τα 2/3 αυτής και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο τόσο ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα της φόρμας μας. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα και με το υπόλοιπο της ζύμης. Φτιάχνουμε από πάνω ένα πλέγμα με λωρίδες (όπως στην πάστα φλώρα). Οι λωρίδες πρέπει να είναι 7 (3 οριζόντιες και 4 κάθετες).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις) για μια ώρα περίπου, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα με το φούρνο.
Τρώγεται καλύτερα την επόμενη μέρα αφότου τη φτιάξουμε.
Καλή επιτυχία!
shares