Pastiera Napoletana από τη Maggie Ταμπακάκη
Ένα ναπολιτάνικο γλυκό, που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα… στους Έλληνες που ίδρυσαν την αρχαία πόλη της Νάπολης.
Σύμφωνα με τη ναπολιτάνικη παράδοση, τέτοιες μέρες σε κάθε σπιτικό, όπως γίνεται και στην Ελλάδα με το τσουρέκι, ετοιμάζεται η pastiera naloletana, γλυκό που έχει τις ρίζες του στην αρχαία “Νεάπολις”.
Σύμφωνα με το μύθο, η σειρήνα Παρθενόπη, απογοητευμένη που δεν κατάφερε να “ξελογιάσει” με τη μελωδία της φωνής της τον Οδυσσέα, αυτοκτόνησε και το σώμα της ξεβράστηκε στον κόλπο εκείνο της Νότιας Ιταλίας όπου σήμερα βρίσκεται η Νάπολη.
Οι κάτοικοι της περιοχής που τη βρήκαν την αντιμετώπισαν ως Θεά – προστάτιδα του κόλπου – και προς τιμήν της, έδωσαν το όνομα της στην πόλη (γι΄αυτό και οι Ναπολιτάνοι – μέχρι και σήμερα – ονομάζονται και Partenopei).
Για να γιορτάσουν της άφιξη της Άνοιξης, κάθε χρόνο οι Παρθενοπαίοι – προς τιμήν της προστάτιδάς τους – πήγαιναν στο Ναό της 7 αγαθά: μαγειρεμένο σιτάρι, μπαχαρικά, αυγά, φρέσκο τυρί, άνθη πορτοκαλιού, αλεύρι και ζάχαρη.
Πολλοί, στην προσπάθεια τους να μαζέψουν όλα αυτά τα υλικά, τα ανακάτευαν μεταξύ τους και κάπως έτσι δημιούργησαν την pastiera, που με τα χρόνια μπήκε στη χριστιανική παράδοση κ έγινε σύμβολο της ειρήνης που φέρνει το Πάσχα.
Οι γραμμές από τη ζύμη που έχει επάνω πρέπει να είναι αυστηρά 7 (3 παράλληλες και 4 διαγώνιες), όπως ακριβώς ήταν οι δρόμοι της αρχαίας Νεάπολης!
Υλικά για μια παστιέρα 24εκ.διαμετρο
Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αυγά. Πλάθουμε ίσα ίσα μέχρι να δημιουργηθεί μια μπάλα ζύμης (προσπαθώντας να μην ζεσταίνουμε πολύ με τα χέρια μας τη ζύμη). Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
Υλικά για τη γέμιση: