La belle Hellene cuisine greque – η ελληνική καντίνα που κατακτά τους Γάλλους!

Μετά από πολλές συγκυρίες στη ζωή μου, πιστεύω ακράδαντα ότι κανείς άνθρωπος δεν έρχεται στη ζωή μας τυχαία…

Και η ιστορία ξεκινάει ως εξής: με τη Σμαράγδα βρεθήκαμε στον ίδιο εργασιακό χώρο πριν μια 7ετία, προερχόμενες από διαφορετικούς κλάδους κι οι δύο, αλλά με κοινά και δύσκολα βιώματα.
Πολύ μικρότερη μου, γεμάτη όρεξη για ζωή και δράση, σπούδαζε ψυχολογία εκείνη την εποχή… δεθήκαμε για διάφορους λόγους. Με κάποιους ανθρώπους ταιριάζεις αμέσως και ακόμη κι αν απομακρυνθείς, πάντα θα είναι στη σκέψη σου.

Έτσι λοιπόν η Σμαράγδα άνοιξε τα φτερά της, συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία και από το Φλεβάρη του 2014 ζει στη Νίκαια. Έκανε ένα master και διάφορες δουλειές αναζητώντας αυτό που θα τη γέμιζε πραγματικά. Από μικρή ήθελε να κάνει τους άλλους να περνάνε καλά στη δουλειά τους, μέχρι που βρήκε τι κάνει χαρούμενη την ίδια… και βέβαια δεν έχει καμία σχέση μ’αυτό που σπούδασε. Δεν είναι η μόνη άλλωστε!
Η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα η μαγειρική· την ξεκούραζε και της έφτιαχνε τη διάθεση.
Ζώντας στη Νίκαια, είδε ότι αυτό που έλειπε στην πόλη ήταν το ελληνικό street food. Της έδωσε την ιδέα ο σύντροφός της – αφού η ίδια μαγειρεύει καταπληκτικά – για μια καντίνα. Αλλά μια καντίνα ξεχωριστή, με ιδιαίτερο concept…
Έτσι λοιπόν στήθηκε με πολύ μεράκι η “La belle Hellene cuisine greque” που άνοιξε 8 Οκτωβρίου. Το Helen για να της θυμίζει τη μαμά της που τη λάτρευε, αλλά με δύο “ll” για να της θυμίζει την Ελλάδα που τόσο αγαπά και της λείπει.
Η έδρα της καντίνας είναι η περιοχή Sophia Antipolis, 40 λεπτά απόσταση από τη Νίκαια (ανάμεσα σε Κάννες και Μονακό)· μια περιοχή με πολλές εταιρείες και βίλες.
Η καντίνα κινείται μέσα στα όρια αυτού του δήμου και συμμετέχει και σε πολλά events, όπως beer festivals και διάφορα άλλα.
Δεν ήταν καθόλου εύκολο να τη δεχθεί ο δήμος και να της δώσει άδεια· πέρασε από επιτροπή – η οποία πήρε αυστηρά ελάχιστα άτομα – εξετάζοντας διάφορες παραμέτρους και πρώτα απ’όλα τι διαφορετικό είχε να προσφέρει ο διαγωνιζόμενος.
Το πείσμα και η όρεξη της Σμαράγδας δεν τους άφησαν περιθώρια να μην την επιλέξουν και να της δώσουν την άδεια για την καντίνα.
Το μενού της καντίνας μάλλον δεν το συναντάς εύκολα σε καντίνες στη χώρα μας. Αρχικά να σας πω ότι τα πάντα φτιάχνονται από την ίδια, οπότε καταλαβαίνετε τι προεργασία και χρόνος χρειάζεται.
Οι πίτες για τα σουβλάκια είναι χειροποίητες· αφού δοκίμασε διάφορες έτοιμες, έψαξε συνταγές στο
διαδίκτυο και αφού έκανε άπειρες δοκιμές στο σπίτι, βρήκε αυτή που την ικανοποιούσε και έδωσε συνταγή σε φούρναρη και του παραγγέλνει όσες χρειάζεται καθημερινά! Απίστευτο μου ακούγεται, αλλά αυτό κάνει τα σουβλάκια της ανάρπαστα. Και μη φανταστείτε χοιρινό κρέας γιατί οι υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι στην περιοχή, οπότε επέλεξε να βάλει κοτόπουλο, αρνί μέχρι και με σολομό. Το τζατζίκι και σαλάτες απ’τα χεράκια της, πατάτες χειροποίητες κομμένες στο χέρι, φέτα με μέλι και σουσάμι και καθημερινά πιάτο ημέρας ένα ελληνικό μαμαδίστικο… παστίτσιο, μουσακάς, γιουβαρλάκια, γιουβέτσι και άλλα.
Και δε μένει εκεί.. το μενού έχει σολομό και σαλάτα με ρεβύθια και βιολογικά παντζάρια.
Όσο για γλυκά, σπιτικό ρυζόγαλο, κορμός και τώρα που έρχονται Χριστούγεννα σερβίρει ήδη μελομακάρονα.
Από την πρώτη μέρα που άνοιξε ξεπουλάει αμέσως και κλείνει πολύ νωρίς αφού τα προϊόντα της εξαντλούνται!!
Πόσο χαρούμενη είμαι για κείνη που πραγματικά κάνει αυτό που αγαπά.
Είμαι σίγουρη ότι θα πάει εξαιρετικά και σύντομα θα βρεθεί με πολλές καντίνες!! ??

Biot

Highlights info row image +33 6 63 15 84 63