La bella Napoli – Αυθεντική Ναπολιτάνικη pizza στο Νέο Κόσμο

Pizza! Σε ποιον δεν αρέσει; Ποιος μπορεί να αρκεστεί μόνο σε ένα κομμάτι; Δηλώνω fan και μπορώ να πω ότι έχω δοκιμάσει διαφόρων τύπων και λίγες με έχουν ενθουσιάσει!
Ως παιδί λάτρευα την κλασικού τύπου – που βρίσκαμε τότε – με αφράτο ζυμάρι.
Μεγαλώνοντας και δοκιμάζοντας από διάφορες πιτσαρίες, άρχισα να έχω άποψη και να ξεχωρίζω κάποιες.
Ακόμη νοσταλγώ εκείνη του “Antonio” στην Κύπρου στη Γλυφάδα με το – πρωτοποριακό για την εποχή – αυγό μάτι πάνω στη λεπτή ζύμη.

Κι έρχεται στα μέσα του 2019, ένα Μιλανέζος – ερωτικός μετανάστης στη χώρα μας – ν’αλλάξει τα δεδομένα μου. Σ’ένα μικρό χώρο στα όρια του Ν. Κόσμου με τη Δάφνη, ο Marco Zenaboni δημιουργεί αυθεντική ναπολιτάνικη pizza στο La Bella Napoli!
Και το λέω με όλη τη σιγουριά που μπορώ να έχω, μετά το ταξίδι μου στη Νάπολη πέρυσι τον Οκτώβρη, όπου δοκίμασα πολλές απ’τις φοβερές πίτσες της πόλης.
Το μαγαζί δεν το πιάνει το μάτι σου κι αν δεν είχα διαβάσει κάποια δελεαστικά άρθρα, ίσως να μην τολμούσα να δοκιμάσω την pizza του.

Δεν είχα καταφέρει να βρω τραπέζι μήνες, κάτι που σήμαινε πολλά για μένα! Εκτός της μικρής χωρητικότητας, είχε μαθευτεί και όλα ήθελαν να δοκιμάσουν την εξαιρετική πίτσα του Marco.
Εν μέσω της πρώτης καραντίνας – αρχές Μαϊου – πέρασα να πάρω take away, αφού ανυπομονούσα να δοκιμάσω την pizza για την οποία γινόταν τόσος ντόρος. Είμαι βέβαιη ότι έχασε πολύ σε πόντους λόγω της απόστασης από το σπίτι μου, αλλά η ποιότητα ξεχωρίζει και πιστεύω ότι είναι μακράν από τις καλύτερες πίτσες στην Αθήνα.
Ο Marco με περίμενε χαμογελαστός και πρόθυμος να με βοηθήσει ποια να επιλέξω!
Με σπαστά ελληνικά, μ’αυτή την ιταλική προφορά που με τρελαίνει, μου είπε ότι έμαθε την pizza στην Ιταλία, όπου δούλεψε μόνο με Ναπολιτάνους. Τυχαίο;
Είχε ασχοληθεί με την υψηλή γαστρονομία και τη μοριακή κουζίνα.
Ερχόμενος στη χώρα μας ήθελε να κάνει κάτι αυθεντικό που θα διέφερε. Και τα κατάφερε!
Για το ζυμάρι του χρησιμοποιεί μόνο νερό, αλεύρι, λίγη μαγιά κι αλάτι και το αφήνει να ωριμάσει από 24 έως 36 ώρες.
Μαργαρίνη ή αντίστοιχα υλικά δεν έχουν θέση στην κουζίνα του!
Προμηθεύεται βιολογικό αλεύρι από την Πάρμα, φρέσκια mozzarella απ’τη Νάπολη και bufala απ’την Caserta.
Η σάλτσα που φτιάχνει είναι από τομάτες ποικιλίας San Marzano.
Ο φούρνος που ψήνει, δεν έχει να κάνει με τους θολωτούς που έχουν οι νέες πιτσαρίες. Στο μόνο που εστιάζει είναι να έχει πιάσει θερμοκρασία γύρω στους 500 βαθμούς και ψήνει την pizza ακριβώς 1 λεπτό!
Κατά τον Marco, η pizza αυτή πρέπει να φαγωθεί την ίδια στιγμή που θα βγει απ’το φούρνο στο μαγαζί, γι’αυτό και delivery κάνει μόνο στην περιοχή, ώστε να μην ξεπερνάει χρόνο παραμονής στο χάρτινο κουτί η pizza πάνω από 10 λεπτά γιατί δεν είναι πια η ίδια.
Η pizza στο “La Bella Napoli” σερβίρεται ολόκληρη. Στην Ιταλία δεν χρησιμοποιούν ροδέλα κοπής. Κόβεται με μαχαιροπήρουνο απ’τον πελάτη και το ζυμάρι είναι τόσο μαλακό, ώστε να διπλώνεται και να τρώγεται με το χέρι κι ας έχει μια μικρή δυσκολία στη διαχείριση λόγω της σάλτσας.

Ο κατάλογος μικρός. Δυο – τρεις ιταλικές σαλάτες και γύρω στις δέκα πίτσες με λίγα ποιοτικά υλικά.
Από Margherita μέχρι Diavoletta με πικάντικο ιταλικό σαλάμι, 4 Stagioni με mozzarella, μανιτάρια, ζαμπόν κι ελιές, Inferno με μοτσαρέλα, καυτερό πατέ χοιρινό και πικάντικο σαλάμι, Bufalina με φρέσκια mozzarella και βασιλικό, Boscaiola με φρέσκια mozzarella, φρέσκο ιταλικό λουκάνικο και ρόκα (με ενθουσίασε!!), Salsiccia e Friarieli με φρέσκια mozzarella, φρέσκο ιταλικό λουκάνικο και μπρόκολο και 2-3 ακόμη.
Εναλλακτικά τα ίδια υλικά, μπορείτε να τα απολαύσετε σε calzone.
Δε λείπει βέβαια αυθεντικό τιραμισού ως επιδόρπιο, το οποίο με κέρασε ο Marco. Το είχε μόλις φτιάξει και πράγματι ήταν πειρασμός!
Στον κατάλογο 2 ιταλικές μπύρες και ανανεώνουν συνεχώς την κάβα τους με ιταλικά κρασιά, οπότε ρωτήστε για να επιλέξετε!
Κόστος πίτσας από €5 – €12.

Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος
Τηλ. : 211 11 50602