“Καλορίζικα” – Νύκταρη

Όσοι έχετε καταγωγή από Κρήτη, σίγουρα γνωρίζετε τα “καλορίζικα”, τα φοβερά παξιμαδάκια που προσφέρονται ως κέρασμα σε κάθε εκδήλωση χαράς στα κρητικά σπίτια από τα παλιά τα χρόνια. Ακολουθώντας μια πατροπαράδοτη, μυστική συνταγή φτιάχνονται με διαλεχτά υλικά όπως ντόπιο σταρένιο αλεύρι, αφράτα αμύγδαλα Μυλοπόταμου και ντόπιο ελαιόλαδο. Ένα υπέροχο ταίριασμα των υλικών όπου το καθένα αναδεικνύει την χαρακτηριστική του γεύση, τα «καλορίζικα» είναι πραγματικά μια γευστική εμπειρία.
Συνοδεύουν ευχάριστα τον καφέ σας ή απλά ικανοποιούν την ξαφνική επιθυμία για μια λιχουδιά.
Εμένα με έχουν ενθουσιάσει – και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στο εμπόριο – είναι αυτά του Νύκταρη που αντιπρόσωπός τους είναι ο Δ. Μανουσάκης με το κατάστημα “Καλορίζικα – Παραδοσιακά Προϊόντα”, Ανθιμου Γαζή 34 στο Περιστέρι.
Εκεί μπορείτε να βρείτε όλη τη γκάμα των γεύσεων, γιατί στα διάφορα deli-shops και καταστήματα τροφίμων υπάρχουν κάποιες γεύσεις.
Δοκιμάστε τα απλά αμυγδάλου, αυτά με το θυμαρίσιο μέλι, σταφίδα και κρητικό ελαιόλαδο ή αυτά με χαρούπι, σταφίδα, χυμό πορτοκαλιού και αρώματα κανέλας και γαρύφαλου.
Καλορίζικα θα βρείτε επίσης στο κατάστημα Yoleni’s στη Σόλωνος και στο κατάστημα ΑΦΟΙ Βασιλόπουλοι αλλά και σε πολλά παντοπωλεία και super markets.
Στο κατάστημα στο Περιστέρι εκτός από τα καλορίζικα, θα βρείτε πολλά παραδοσιακά κρητικά προϊόντα μικρών παραγωγών που αξίζει να δοκιμάσετε.