Wine Virtue – Η αλλιώς η αγάπη του Νίκου για το κρασί

Οι πρώτες οινικές μου συσ…τάσεις

Καλησπέρα σε όλους σας!

Όπως είναι βέβαια φυσικό, οι περισσότεροι από εσάς δεν με γνωρίζετε! Εφόσον λοιπόν
αποφάσισα να μοιράζομαι τις εμπειρίες-γνώσεις-απόψεις μου σχετικά με το κρασί και την
απόλαυσή του, οφείλω να σας συστηθώ.
Ας ξεκινήσουμε με κάποιες υποτυπώδεις ερωτήσεις-απορίες που τυχόν έχετε από την στιγμή
που επιλέξατε να κάνετε κλικ στο πρώτο άρθρο της καινούριας στήλης του ¨Αισθήσεων
Γεύσεις¨ που θα ονομάζεται ¨Wine-Virtue¨ (Η Aρετή του Kρασιού).
Ας αρχίσουμε, λοιπόν!!!

Ε – Ποιός είσαι ρε;

Α – Είμαι ο Νίκος o Φραδέλος από το εξωτικό Λουτράκι Κορινθίας, φανταστική λουτρόπολη του
παρελθόντος που ζει στην σκιά της ιστορίας της. Δυστυχώς, η πόλη μου δεν έχει καμία οινική
παράδοση και κουλτούρα, ας είναι πλησίον της ζώνης της Νεμέας, της Μαντινείας αλλά και του
Αττικού Αμπελώνα.

Ε – Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το κρασί;

Α – Στα 30 μου σε ένα ταξίδι στην Ρώμη, με σκοπό να γιορτάσω τα γενέθλια μου και να δω από
κοντά τον ποδοσφαιρικό Αυτοκράτορα της (Esq. Francesco Totti), βρέθηκα σε ένα εστιατόριο
στο Campo di Fiori, όπου δοκιμάζοντας για πρώτη φορά ένα λευκό κρασί μου κινήθηκε η
περιέργεια (όχι γευστικά, καθότι ακόμα δεν είχα ιδέα), λόγω του ονόματός του και της
καταγωγής του. Αυτό το κρασί είναι η μάλλον άσημη σε εμάς στην Ελλάδα Fallanghina,
(Φαλανγκίνα, Φάλαγγα, Στρατιωτάκια, Ιστορία, Αρχαία Ελλάδα…. Κάηκα, τέλος.), προερχόμενο
από την Αρχαιοελληνική ποικιλία ¨Greco¨ που καλλιεργείται στην περιοχή της Καμπανίας στην
Νότια Ιταλία, γνωστή και ως Magna Grecia. Με το τέλος του ταξιδιού στην Ιταλία, κανόνιζα το
επόμενο με προορισμό τον Άγιο Αθανάσιο στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν, όταν ένας καλός
συνάδελφος μου σύστησε με έμφαση να μην γυρίσω εάν δεν επισκεφτώ ένα συγκεκριμένο
οινοποιείο της περιοχής (το γνωστό σε όλους Κτήμα Άλφα), όπου κι εμβολιάστηκα επισήμως με
το μικρόβιο του Οινόφιλου (aka Winelover). Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο
οινικό μου αυλάκι, με πολλές επισκέψεις σε εκθέσεις, οινοποιεία στην Ελλάδα και στο
εξωτερικό, συμμετοχή σε πλείστες γευστικές δοκιμές και εκδηλώσεις… Κι έπεται συνέχεια!!!

Ε – Τι εστί Οινόφιλος;

Α – Είναι μια φυλή ανθρώπων που έχει εξαπλωθεί στα πέρατα του κόσμου με σκοπό να
δοκιμάζει τα πάντα και παντού, με όλους του πιθανούς συνδυασμούς, αναζητώντας την
καλυτερότερη απόλαυση του καρπού του φυτού ¨Vitis Vinifera¨, ελληνιστί ¨Οινοφόρος
Άμπελος¨. Είναι αυτά τα περίεργα ανθρωπάκια που κρατάνε το κολωνάτο ποτήρι λες και είναι
άγιο δισκοπότηρο, ανακινώντας το κρασί τους συνέχεια, βουτώντας τις μύτες τους όσο
φτάνουν μέσα στο ποτήρι, αναζητώντας όλα τα μυστικά του, αρώματα, γεύσεις, αισθήσεις και
τελικά αναμνήσεις (είναι και ψιλορομαντικοί, πανάθεμα τους!!!). Όσο περίεργο και αν σας
φαίνεται, την βρίσκουν με αυτό και το κάνουν με πολλή Αγάπη και Πάθος.

Ε – Eχεις κάποια κατάρτιση σχετικά με το Κρασί;

Α – Μετά από τα δυο μου ταξίδια και σε κατάσταση Ντόμινο, όπου το ένα φέρνει το άλλο, μια
αγαπημένη φίλη μου σύστησε τα σεμινάρια οινικής απόλαυσης με εισηγητή τον Κο. Θεόδωρο
Λέλεκα, κατά κόσμον ¨Ted¨. Εκεί γεννήθηκε μια μεγάλη οινική παρέα, καθώς ως γνωστόν
¨Wine Connecting People¨, με την οποία συνεχίζεται το αέναο ταξίδι αναζήτησης στον Γαλαξία
του Κρασιού. Η περιέργεια και το πάθος μου για γνώση, με έφερε στο σημείο να σπουδάσω με
επιτυχία στην σχολή της ¨Genius in Gastronomy¨, όπου με επικεφαλής τον Κο Γεώργιο Λούκα
(Head Coach of Greek National Sommelier Team) και την τρομερά καταρτισμένη ομάδα του,
επιμορφώνονται νέοι Sommelier. Το επόμενο βήμα δεν το ξέρω ακόμα αλλά το ταξίδι της
κατάκτησης γνώσης συνεχίζεται…Τελευταία με επέλεξαν ως κριτή σε έναν από τους πιο
σεβαστούς Διεθνείς Διαγωνισμούς Οίνου και Αποσταγμάτων, (International Wine and Spirits
Competition), μια φανταστική εμπειρία που θα αναλυθεί εκτενώς, σε επόμενο άρθρο της
στήλης αυτής.

Ε – Γιατί να γράψεις για το κρασί;

Α – Γιατί, τι γιατί;;; Χωρίς γιατί, α) μου αρέσει το γράψιμο και η δυνατότητα έκφρασης μέσω
αυτού, β) γιατί το κρασί είναι κάτι που αγαπάω πολύ και είναι ωραίο να μοιράζομαι όμορφες
εικόνες και απόψεις, γ) όσο περισσότεροι κολλήσουν το μικρόβιο τόσο το καλύτερο για το
ελληνικό κυρίως κρασί, που πονάει κάθε φορά που αδειάζουμε κατρουτσάκια και μισόκιλα
χύμα, σε μουσταρδοπότηρα ανά την επικράτεια μας, δ) γιατί όχι, σε αυτήν την εποχή της
πληροφόρησης να μην προσθέσουμε έστω άλλο ένα αρθράδικο που να μιλάει για γευστικές
και οινικές εμπειρίες.

Ε – Wine-Virtue??? Τι φάση;

Α – Wine-Virtue, Η Αρετή του Κρασιού. Αρετή στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε να προσπαθείς να
γίνεις ο καλύτερος στον τομέα σου, η αρετή λοιπόν του κρασιού έχει σκοπό να αναδείξει, να
προσθέσει, να ενώσει, να μοιράσει αλλά και να μοιραστεί γνώση, απόψεις, κριτικές και ότι
άλλο ενδιαφέρον γύρω από το κρασί και την απόλαυσή του. Με λίγα λόγια όπως λένε και στο
χωριό μου… …Stay tuned…!!!

Με αυτά και με αυτά, ολοκληρώθηκε το πρώτο άρθρο μου που είχε χαρακτήρα πρώτης
γνωριμίας.

ΥΓ: Για οποιαδήποτε σχετική ερώτηση/απορία , feel free to express yourselves…(Facebook
Account: Nikos Fradelos , Instagram: @nikos_fra

 

Σύνδεσμοι που αναφέρονται στο άρθρο.
https://www.wine-searcher.com/grape-159-falanghina
http://alpha-estate.com/
https://www.houseofwine.gr/how/wineloverseminar
http://www.geniusingastronomy.gr/el/
https://iwsc.net/

 

Nikos Fradelos
Certified Sommelier

Wine Critic at International Wine and Spirits Competition

 

Σχόλια

comments

shares