Walla-Walla – Ένα γλυκό κρεμμύδι ευδοκιμεί στο Παγκράτι

Walla walla είναι ένα είδος κρεμμυδιού (ημίγλυκο) που καλλιεργούσαν οι Ινδιάνοι στη βορειοανατολική πλευρά των ΗΠΑ. Τώρα γιατί έδωσαν το όνομά του σε ένα wine-bar… Ίσως οι ιδιοκτήτες συνδύασαν ότι ευδοκιμούσε στην περιφέρεια της Ουάσινγκτον που φημίζεται για τους αμπελώνες της και εκεί που φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι, υπάρχουν πολλά οινοποιεία!
Εγώ επειδή αγαπώ την Τοσκάνη και τους αμπελώνες της, θα επέλεγα το όνομα “Cavolo Nero”. Πρόκειται για ένα είδος λαχανίδας την οποία καλλιεργούσαν στην Τοσκάνη από τη Ρωμαϊκή εποχή κι ακόμη και σήμερα, στη βασική χώρα παραγωγής της – την Ιταλία – θεωρείται σπάνιο είδος. Όταν κληθώ να επιλέξω, θα το έχω κατά νου…
Ας πάμε όμως στο Walla-Walla που άνοιξε φθινόπωρο του 2018 επί της Αρχελάου στο Παγκράτι και εστίασε στο καλό κρασί έχοντας γύρω στις 800 ετικέτες στη λίστα του απ΄τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Ιδιαίτερη έμφαση έχουν δώσει στα φυσικά κρασιά.
Τα πρώτα του βήματα ήταν ασταθή αναφορικά με το φαγητό και πολύ πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες του ανέθεσαν το management στο Νικηφόρο Κεχαγιαδάκη ιδιοκτήτη του επιτυχημένου “Aleria” καθώς και την επιμέλεια του μενού στο σεφ του Aleria, Γκίκα Ξενάκη.
Αυτό από μόνο του αποτελούσε λόγο επίσκεψης στο εστιατόριο του Παγκρατίου.
Η διακόσμηση του χώρου με γήινες αποχρώσεις σε minimal ethnic στυλ με καρέκλες ψάθινες και λίγες πετρόλ πινελιές στους τοίχους να σπάνε τη μονοτονία. Οι μπανανιές εσωτερικού χώρου δίνουν ένα εξωτικό αέρα.
Και περνώνας στον κατάλογο, πάνω-πάνω μια εξαιρετική ποικιλία τυριών από Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα

και Ιταλία. Δοκίμασα manchego που τ’αγαπώ ιδιαίτερα, torta, cantal, εξαιρετική gorgonzola και tomme de Savoie· και αυτά ήταν κάποια από τα 12 του καταλόγου που μπορούν να συνοδεύσουν το κρασί σας.
Απ’τις σαλάτες, και το carpaccio παντζάρι με κατίκι Δομοκού και καρύδια καθώς και η caprese με τριλογία τομάτας και mozarella είναι πολύ καλές για ξεκίνημα.
Απ’τα ορεκτικά, πολύ καλή επιλογή η κοτόπιτα με γραβιέρα ωρίμανσης και άγρια βότανα καθώς και τα mini σουβλάκια με πάπια, μαρμελάδα κρεμμύδι και gorgonzola.
Το ζεστό foie gras με μαρμελάδα φράουλας και salted peanuts θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά, που η παρέα δεν θα είναι vegan.
Εξαιρετικό ήταν το ceviche λαβράκι με εσπεριδοειδή ισορροπημένης οξύτητας, αγγούρι και chilli.
Η bruschetta με chevre, κολοκύθα και μέλι τρούφας δε με ενθουσίασε· ήταν flat η γεύση. Ίσως να ήθελε περισσότερη ποσότητα chevre γιατί το κάλυπτε η γλυκιά γεύση της κολοκύθας με το μέλι και το ψωμί ήθελε περισσότερο ψήσιμο.
Για όποιον θυμάται απ’το “Aleria” το γιουβετσάκι θαλασσινών που συνδύαζε ο σεφ με σαλάμι αέρος Λευκάδας, κοντινή εκδοχή του καταλόγου του Walla-Walla είναι το γιουβέτσι-παέγια με καπόνι, γαρίδες, και μύδια με σπιρτόζικες νότες από chorizo και γλυκιά κόκκινη πιπεριά.
Ένα ρουστίκ πιάτο που φωνάζει από μακριά το όνομα “Ξενάκης” είναι τα χοιρινά μάγουλα bourguignon με πουρέ πατάτας, εσαλότ και bacon.
Κρατείστε χώρο για γλυκό γιατί πραγματικά αξίζουν και τα τρία του καταλόγου.
Λάτρεψα την pavlova με κρέμα καρύδας, μαριναρισμένες φράουλες και passion fruit αν και δεν είμαι fan της pavlova. Αυτή ήταν σε άλλο επίπεδο!
Το τιραμισού με την cremeaux σοκολάτας και σαβαγιάρ ήταν φοβερό· απολάμβανες τις στρώσεις των υλικών αρχικά οπτικά, αφού το σερβίρουν σε διάφανη μεγάλη κούπα του καφέ και βυθίζοντας το κουτάλι στο γλυκό και γευστικά!
Για τους chocoholics η επιλογή είναι ganache σοκολάτας με κόκκινα φρούτα και σορμπέ από μούρα.
Σύντομα θα διοργανωθούν και βραδιές οινογνωσίας με καλεσμένους παραγωγούς ανοιχτές στο κοινό.
Κόστος γύρω στα €25-30 κατ’άτομο χωρίς κρασί.

Αρχελάου 7, Παγκράτι
Τηλ. 210 7230832

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

comments

shares