Top λαγάνες της Αθήνας

* Τάκης – Μακρυγιάννη-Ακρόπολη

Πρωτόμαθε τους Αθηναίους το σουσαμένιο έδεσμα της Θεσσαλονίκης – το κουλούρι – και εδώ και 50 χρόνια η οικογένεια Παπαδόπουλου μυεί τους Αθηναίους στην κουλτούρα του ψωμιού. Φοβερή ποικιλία, ποιότητα, εξυπηρέτηση, σε κάνουν να θες να πας και να ξαναπάς και να δοκιμάσεις τα πάντα.
Την Καθαρά Δευτέρα ο φούρνος του Τάκη ζει μεγάλες δόξες. Η ουρά του κόσμου που περιμένει από το χάραμα για την περίφημη λαγάνα τους, κινεί το ενδιαφέρον των τουριστών στην περιοχή της Ακρόπολης.
Δεν είναι μόνο η γεύση της λαγάνας αλλά η φιλοξενία που προσφέρει η οικογένεια στους πελάτες. Η κα. Άννα – βέρα Μυκονιάτισσα – την έχει στο αίμα της τη φιλοξενία και την προσφέρει απλόχερα· η ίδια αλλά και οι γιοι της, ο Αρτέμης κι ο Θοδωρής παράλληλα με την εξυπηρέτηση, κερνούν τους πελάτες τσίπουρο, μαστίχα και μπουκιές ζεστής λαγάνας που μόλις έχει βγει απ’το φούρνο.  Αν ο καιρός είναι βροχερός στήνεται μια τεράστια ομπρέλα έξω από το φούρνο ώστε να παρέχεται προστασία.
Μπορείς να μην το εκτιμήσεις;
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι
Τηλ.: 21 0923 0052

*

*Μαμά Ψωμί

Στο φούρνο του Γιώργου και της Ραλλούς στο Κουκάκι θα βρείτε χειροποίητη λαγάνα με βιολογικό αλεύρι. Και όχι μόνο βέβαια.. με παραδοσιακές συνταγές από το Λυγουριό και άλευρα από μικρό παραγωγό της Επιδαύρου φτιάχνουν εξαιρετικό ψωμί. Και το λευκό και το ολικής με προζύμι είναι πεντανόστιμα.
Στο “Μαμά Ψωμί” μπορείτε να δοκιμάστε επίσης πλιγουρόψωµο µε φουντούκια και ψωµί ζέας, ολικής με καρύδι και μια από τις καλύτερες κουρού τυρόπιτες της Αθήνας.
Ζαχαρίτσα 42, Κουκάκι
Τηλ.: 21 0922 7686

*Λυκαβηττός

Απ’το 1988 που άνοιξε και έφερε το γερμανικό ψωμί στην Ελλάδα, ο κος Σταύρος Ισκιαδάκης συνεχίζει με το ίδιο μεράκι. Φημίζεται για πολλά αρτοποιήματα και ένα απ’αυτά που ξεχωρίζει είναι η άζυμη λαγάνα του.
Στο Λυκαβηττό θα βρείτε περίπου 20-22 διαφορετικά είδη ψωμιού, εκ των οποίων 3 είναι γερμανικά, 2 μοναστηριακού τύπου χωρίς ζύμωμα, χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη από αλεύρι πατάτας καθώς και αλμυρά muffins, πίτες, κουλουράκια βρώμης, μουστοκούλουρα. Φτιάχνουν τη δική τους ζύμη από εκχύλισμα σταφυλιού και αλεύρι, που δίνει στο ψωμί μια μοναδική γεύση και αίσθηση υγρασίας.
Θα θυμάστε ότι το καλύτερο και μικρότερο μελομακάρονο που πρότεινα τα Χριστούγεννα, ήταν απ’αυτό το φούρνο.
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι
Τηλέφωνο: 210 7211348

* Πνύκα

Απ΄το 1981 η Πνύκα παράγει ψωμί εκπληκτικής νοστιμιάς και το μυστικό είναι ότι αλέθεται σε έναν μοναδικό πετρόμυλο για να μην καίγεται το αλεύρι. Ο πετρόμυλος πλέον δεν κινείται με νερό αλλά με ρεύμα.
Ξεκίνησε με ένα μικροσκοπικό κατάστημα στο Παγκράτι και σήμερα έχει άλλα δύο – ένα στο Σύνταγμα κι ένα στα Εξάρχεια – και κάνοντας μια κίνηση ματ άνοιξε και στην Αυστρία το 2012!
Πέραν των διαφόρων αρτοποιημάτων, η λαγάνα του φημίζεται ως από τις καλύτερες της Αθήνας και μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ χωριάτικης, ολικής άλεσης ή τομάτας-βασιλικού.
Παγκράτι: Πρατίνου 13, Τηλέφωνο: 210 725194
Εξάρχεια: Τοσίτσα 26, Τηλέφωνο: 210 3812817
Σύνταγμα: Πετράκη 24, Τηλέφωνο: 210 3245162

*Αρτόραμα

Απ’το Τέροβο Ιωαννίνων, ο κος. Τζουμάκας επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει την Ήπειρο να βγάζει τα καλύτερα ψωμιά καθώς και πίτες.
Η φήμη του φούρνου “Αρτόραμα” έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του δήμου Παπάγου-Χολαργού.
Η λαγάνα του παραδοσιακή και πεντανόστιμη.
Για το υπέροχο προζυμένιο ψωμί που ζυμώνει – με λίγο προζύμι ή με διπλή δόση για πιο ρουστίκ γεύση –  η ουρά των πιστών οπαδών φτάνει μέχρι το πεζοδρόμιο.
Θα βρείτε επίσης καλαμποκένιο, σικάλεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιναρόσπορο και μαύρο.
Η ηπειρώτικη γαλατόπιτα σε συνταγή της γιαγιάς είναι must, αλλά και η ντοματόπιτα και η πατσαβουρόπιτα με σπανάκι και τυρί και σπιτίσιο φύλλο.
Μη χάσετε με τίποτα το τσουρέκι με αληθινή μαστίχα.
Αναστάσεως 125, Χολαργός
Τηλ.: 21 0651 1960

 

 

 

 

Σχόλια

comments

shares