Riesling εναντίον Ασύρτικου – Ένα ιδιαίτερο Master Class

Photo by Nikos Koustenis

Πότε: Δευτέρα 14η Οκτωβρίου, 2019
Πού: Electra Metropolis Athens

Λόγος σοβαρός, πολύ σοβαρός!!!

Απόγευμα Δευτέρας, λίγο πριν τις έξι αρχίζουν να μαζεύονται τύποι περίεργοι, ψιλοκουρασμένοι από τις δουλειές τους, αλλά ανυπόμονοι. Στις 6 και κάτι εισέρχονται στην φιλόξενη αίθουσα του 5στερου ξενοδοχείου για να αρχίσει η εκδήλωση… Ποια εκδήλωση;;;

Δύο Masters of Wine, η μια Γερμανίδα, ο έτερος Έλληνας.
Μια oινική πρόκληση αρχίζει, Riesling εναντίον Ασύρτικου, γερμανική απέναντι από ελληνική λευκή ποικιλία σταφυλιού.

Photo by Nikos Koustenis

Η Caro Maurer MW και ο Γιάννης Καρακάσης MW παρουσίασαν όλα τα δεδομένα και των δύο ποικιλιών.
Πόσα κοινά και πόσες διαφορές έχουν, την ιστορία τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, αν παλαιώνουν, αν μπορεί κάποιος τυφλά (και όχι τύφλα) να τις αναγνωρίσει και τι προοπτικές έχουν στα επόμενα χρόνια.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το Masterclass χωρίστηκε σε 5 flights (οινικές ενότητες) και δοκιμάστηκαν συνολικά 23 κρασιά κορυφαίου επιπέδου. 11 Riesling και 12 Ασύρτικα!!

Οι αντιθέσεις των 2 ποικιλιών είναι αρκετές.
Το κλίμα στην Γερμανία είναι ψυχρό και το δικό μας πολύ ζεστό. Τώρα γιατί οι Γερμανοί φοράνε καλοκαιριάτικα κάλτσα-σανδάλι δεν θα μάθουμε ποτέ…
Το στοιχείο του νερού παίζει τον δικό του μοναδικό ρόλο, ζεσταίνοντας τις παραποτάμιες απότομες πλαγιές που βασιλεύει το Riesling, ενώ στα μέρη μας το υγρό στοιχείο λειτουργεί αντίστροφα προσφέροντας ανάσες δροσιάς και φρεσκάδας στα αμπέλια του Ασύρτικου.
Η μια ποικιλία λόγω των συνθηκών έχει προσαρμοστεί στο κρύο και ο τρύγος της αργεί αρκετά, προσμένοντας τις όποιες ακτίνες Ήλιου μπορεί να δεχτεί, ενώ η άλλη μαζεύεται μέχρι και το μέσο του καλοκαιριού, φθάνοντας στην τέλεια ωριμότητα της πριν της Παναγίας… Θέρος, Τρύγος, Πόλεμος.
Στη χώρα του Riesling, τα εδάφη έχουν απότομες κλίσεις προσφέροντας πολύ καλή αποστράγγιση, το υπέδαφος είναι πλούσιο σε ασβεστόλιθο, καθώς και βότσαλα σε συνδυασμό με άμμο.
Στα δικά μας και ειδικά στην πατρίδα του Ασύρτικου – τη Σαντορίνη – τα εδάφη είναι πορώδη και ηφαιστειογενή, συγκρατώντας την λιγοστή υγρασία , αναζωογονώντας τις αμπελιές του νησιού.
Οι oινοποιοί στη Γερμανία έχουν ένα από τα παλαιότερα συστήματα ταξινόμησης οίνου και αμπελοτεμαχίων που το διατηρούν σαν κόρη οφθαλμού· περίπου 200 από δαύτους λοιπόν έφτιαξαν μια κλειστή Λίγκα (βλέπε Euroleague στο μπάσκετ) όπου μπαίνεις κατόπιν προσκλήσεως, τύπου “Μάτια Ερμητικά Κλειστά”.
Αντίθετα σε εμάς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλοϊκά και βασίζονται στο μεράκι του κάθε Οινοποιού ξεχωριστά, ελπίζοντας για πιο συλλογικές προσπάθειες στο μέλλον.

Photo by Nikos Koustenis

Από τις περισσότερες αντιθέσεις στην ζωή προκύπτει ισορροπία, έτσι και οι 2 ποικιλίες έχουν βρει την κατάλληλη συνθήκη για να γοητεύουν τους φανατικούς τους θαυμαστές.
Και τα δύο λοιπόν έχουν οξύτητες που σπάνε κόκαλα… ..και καλά εμείς, έχουμε και κανέναν αχινό…καμιά γυαλιστερή… μια κωλοχτύπα βρε αδερφέ, να συνοδεύσουμε το Ασύρτικο μας!
Οι Γερμανοί όμως;;; Δεν… Οπότε, τι έκαναν φωνάζοντας (σαν σύγχρονος Αρχιμήδης) Γιουρίκαααα;;;
Αφήνοντας λίγα υπολειπόμενα σάκχαρα στο κρασί πέτυχαν την απόλυτη ισορροπία και ευχαρίστηση από τους οινόφιλους ανά την υφήλιο να το αναζητούν με κάθε τρόπο.
Μην ξεχνάμε ότι το Riesling μαζί με τα Chardonnay και Sauvignon Blanc αποτελούν την Αγία Τριάδα των πιο αναγνωρισμένων λευκών κρασιών στο κόσμο.
Που βρίσκεται το Ασύρτικο;;; Προσωπικά, είναι το Νο2 στην καρδιά μου μετά το Chardonnay, όσον αφορά όμως το διεθνές oινικό στερέωμα είναι μια ανερχόμενη ποικιλία, αδιαμφισβήτητα στο Top-10!!!

Μπορεί κάποιος να τις ξεχωρίσει όμως σε μια ωραία δοκιμασία, χωρίς να ξέρει τι έχει στο ποτήρι
του; Nα μαντέψει ποιο από τα 6 είναι Riesling και ποιο Ασύρτικο;;;
Η απάντηση δόθηκε από τον καθένα μας στο 3ο flight όπου στην τυφλή δοκιμασία οι περισσότεροι αποτύχαμε παταγωδώς!!!
Ο υποφαινόμενος βρήκε 2/6 και όπως λένε και στο χωριό μου, με 2 στα 6 δεν πας πουθενά!!!
Το συμπέρασμα είναι πως στα κορυφαία τους παραδείγματα δεν ξεχωρίζουν, εκτός και αν αντί για Milko μικρός έπινες Grosses Gewächs Riesling (Gran Cru Riesling) και Ασύρτικα Σαντορινιά αντί για Sprite και λεμονίτα..!

Photo by Nikos Koustenis

Το πόσα χρόνια μπορεί να παλαιώσει το Riesling είναι καταγεγραμμένο και αποδεδειγμένο με παραδείγματα άνω των 30 ετών, οπότε και να ξεχάσετε καμιά φιάλη, δεν τρέχει και τίποτα.
Στο Ασύρτικο από την άλλη, τα παραδείγματα δεν ξεπερνάνε με αξιώσεις τα 10-15 χρόνια με βέλτιστη ηλικία τα 8 χρόνια, πάντα με τα πολύ πρόσφατα δεδομένα.

Στο 4ο flight του Masterclass, δοκιμάσαμε κρασιά ηλικίας 5 ετών, σοδειάς του 2014, με τα γερμανικά να είναι – όλα αυστηρά – υπό εξέλιξη, με τα λευκά φρούτα σε πρώτο πλάνο, πλαισιωμένα από νότες βενζολικών αρωμάτων
(UHU στιγμής), αρώματα στα οποία οφείλουν την φήμη τους.
Στα δικά μας, δοκιμάσαμε δύο του 2014 και ένα σοδειάς 2008· τα δύο 14αρια ήταν εντελώς διαφορετικά χρωματικά, με το ένα να είναι αχνό κίτρινο και το άλλο να είναι χρυσοκίτρινο.
Στο στόμα , ήταν και τα δύο υπέροχα, με τα μοσχολέμονα, τη φλούδα πορτοκαλιού και την μεταλλικότητα να σε κατακλύζουν.
Το Ασύρτικο σοδειάς 2008 ήταν χρυσοκίτρινο με εξελιγμένα αρώματα μελιού, καραμέλας και τσαγιού χωρίς
πολύ χρόνο ακόμα μπροστά του… Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ κρασιών από την ίδια σοδειά που επαληθεύει την προηγούμενη παρατήρηση μου, για το μεράκι του κάθε παραγωγού ατομικά!!!

Photo by Nikos Koustenis

Το τελευταίο flight ήταν και το πιο γλυκό με τρία Riesling και δύο Vinsanto.
Στη Γερμανία λόγω κρύου και υγρασίας, μπορεί και αναπτύσσεται ο διάσημος μύκητας “Βοτρύτης” που μπορεί να προσβάλει τις ρώγες των σταφυλιών αλλά το κάνει με ευγένεια και ένα κάποιο τάκτ, εξού και αποκαλείται και “Ευγενής Σήψη” (Noble Rot).
Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί ισορροπημένο με αρώματα λευκών και κίτρινων φρούτων σε γλασέ έκδοση, των οποίων τη γλύκα, έρχεται να κόψει στα δύο η υψηλή οξύτητα κάνοντας τα εκλεπτυσμένα και γοητευτικά.
Στα μέρη μας, τα γλυκά μας κρασιά τα απλώνουμε κάτω από τον ήλιο εδώ και 3 χιλιετίες. Πρώτος που ανέφερε τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι – το αντίπαλο λογοτεχνικά δέος του Ομήρου – ο Ησίοδος.
Καραμέλα βουτύρου, μπαχαρικά, αρώματα σταφίδας και σοκολάτας γάλακτος σε κατακλύζουν, ενώ οι ανέμελες παιδικές στιγμές, ξαναέρχονται στο μυαλό σου μια μια… όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Γιάννης Καρακάσης MW, δεν είναι απλά κρασί, είναι ελιξίριο ζωής!!!

Κλείνοντας, οι δύο Masters of Wine ανέλυσαν τις προκλήσεις και ανησυχίες τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή και πως μπορεί να προσαρμοστούν οι 2 ποικιλίες σε αυτήν.
Η Caro Maurer MW από την μεριά της είπε πως η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει ήδη τον κύκλο ζωής των
αμπελιών αλλά δεν είναι ακόμα εφικτό να μετρηθεί αυτή η αλλαγή.
Ο Γιάννης Καρακάσης MW από την πλευρά του είπε πως ο Σαντορινιός αμπελώνας απειλείται ουσιαστικά και μεταφορικά καθώς η παραγωγή των αμπελιών ολοένα και μικραίνει, με τον τρύγο του 2019 να φτάνει στα 100 περίπου κιλά ανά στρέμμα.

Photo by Nikos Koustenis

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του ο Γιάννης Καρακάσης MW πρόσθεσε:
«Ήταν από τα πιο ουσιαστικά και ταυτόχρονα απολαυστικά Masterclass που έχω διοργανώσει. Είναι τιμητικό για το Ασύρτικο να στέκεται δίπλα σε μία εκπληκτική ποικιλία σαν το Riesling και δική μας χαρά που δοκιμάσαμε τέτοιας κλάσης κρασιά. Θερμές ευχαριστίες στο Wines of Greece και σε όλους τους παραγωγούς που συμμετείχαν»

Συμπερασματικά, η σύγκριση δεν ανέδειξε νικητή και ηττημένο.. δεν χρειάζεται άλλωστε! Στο κρασί πρέπει όλοι να νιώθουμε κερδισμένοι και περήφανοι για τους οίνους τους.
Μέσα από τα ποτήρια μας… τις παρέες μας… τα τραπέζια μας… και αυτές, τις εκπαιδευτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, μπορεί το κρασί να αναδειχθεί και να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο αναμνήσεων, στιγμών και συναισθημάτων!

Nikos Fradelos
Certified Sommelier

Wine Critic at International Wine and Spirits Competition