Jazz in jazz – Ένα από τα πιο αυθεντικά ποτάδικα της πόλης!

Πως θα σας ακουγόταν ένα μπαρ του κέντρου της Αθήνας, να έχει στον κατάλογό του πάνω από 120 ετικέτες whisky?
Η ιστορία του ξεκινά από πολύ παλιά· απ’το 1978 στο Ρέθυμνο, ιδέα ενός ναυτικού μετά από ταξίδι του στη Ν. Ορλεάνη και αργότερα – το 1995 – μεταφέρθηκε στο Κολωνάκι.
Τι είναι αυτό όμως που κάνει το Jazz in Jazz να παραμένει χρόνια απ’τις πρώτες επιλογές των Αθηναίων; Η επιλεγμένη μουσική; Τα εξαιρετικά ποτά; Το ντεκόρ; Μάλλον όλα αυτά μαζί!
Παντού κυριαρχεί το ξύλο, φωτογραφίες από μουσικούς της jazz που έγραψαν ιστορία και μουσικά κομμάτια από παλιότερες δεκαετίες και ενθύμια απ’τα ταξίδια του δημιουργού του μπαρ Κώστα Σπανού.
Για όσους δεν τον προλάβαμε, η φωτογραφία του είναι σε περίοπτη θέση πίσω απ’τη μπάρα, ανάμεσα σε μπουκάλια.
Το μαγαζί έμεινε κληρονομιά στον ανιψιό του Βαγγέλη Σπανό, ο οποίος πραγματικά το αγάπησε κι όχι μόνο διατήρησε την παλιά αίγλη, αλλά το προχώρησε πολλά βήματα παρακάτω.
Διατήρησε όλα τα αντικείμενα που είχε συλλέξει ο θείος του απ’τα ταξίδια του και έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία. Χιλιάδες δίσκοι και πλάκες γραμμοφώνου κρύβονται πίσω απ’τη μπάρα. Μια πινακίδα πάνω στο μπαρ, μπροστά απ’τη μεγάλη γυάλα με τα σπίρτα “προειδοποιεί” τους πελάτες ότι “τα ποτά είναι πληρωτέα άμα τη εμφανίσει”· έχει τη γοητεία του ότι το μπαρ έχει παραμείνει self-service.
Ο Βαγγέλης Σπανός έχει ασχοληθεί με τη μαγειρική και έχει δουλέψει επαγγελματικά σε εστιατόριο, αλλά με τέτοια κληρονομιά, άξιζε μια στροφή στην πορεία του.
Μας είπε ότι πέραν των αντικειμένων που αγαπούσε ο θείος του και δεν έχει πειράξει, θέλησε μόνο να φτιάξει μια καλή λίστα ποτών, εξ ου και οι 120 ετικέτες whisky.
Τελευταία έχει συνεργαστεί με μια ηγετική μορφή στη σύγχρονη τέχνη του bar-tending, το Γιάννη Κοροβέση. Κάθε Τρίτη & Τετάρτη θα τον βρείτε πίσω απ’τη μπάρα να μιξάρει αυθεντικά αποστάγματα με υλικά υψηλής γαστρονομίας.
Τον απολαύσαμε να δημιουργεί για μας ιδιαίτερα coctails, να μας προτείνει δυνατά whisky όπως το Ιρλανδέζικο 12άρι Redbreast και το καπνιστό 12άρι single malt Connemara και να δηλώνει περήφανος πατέρας του εξειδικευμένου blog του, BitterBooze.
Δεν είμαι fan των coctails αλλά μετά την επαφή με το Γιάννη Κοροβέση, αναθεωρώ!
Δοκίμασα το πιο φημισμένο coctail της Ν. Ορλεάνης, το Sazerac! Επίσης το κλασικό απ’τη χρυσή εποχή της Κούβας, El Presidente, με βάση το ρούμι. Όταν οι Αμερικανοί μπάρμαν και οι πελάτες συνέρρεαν στο νησί για να ξεφύγουν απ’την ποτοαπαγόρευση, απολάμβαναν την αυθεντική συνταγή αυτού του ξηρού coctail της δεκαετίας του 1930.
Βρήκα τη συνταγή για το περίφημο coctail Sazerac και τη μοιράζομαι μαζί σας αν και νομίζω ότι ο Γιάννης πρόσθεσε ένα-δυο υλικά (δικές του πινελιές) που το απογείωσαν.
Yλικά

  • 1 κύβος ζάχαρης
  • 2 1/2 μεζούρες rye ουίσκι
  • 2 σταγόνες Peychaud’s bitters
  • 1 σταγόνα Angostura Bitters
  • αψέντι
  • μια φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Σε ποτήρι old-fashioned (και όχι σε mixing glass) ανακατεύεις τον κύβο ζάχαρης με λίγες σταγόνες νερό.
  2. Βάζεις μερικά μικρά κομμάτια πάγου και προσθέτεις το rye ουίσκι και τα bitters.
  3. Ανακατεύεις καλά και σουρώνεις σε ένα άλλο, παγωμένο, ποτήρι old-fashioned, το οποίο έχεις περιχύσει με κάποιες σταγόνες αψέντι, σχεδόν σε όλο το εσωτερικό του.
  4. Γαρνίρεις με τη φλούδα λεμονιού.

Wifi δεν υπάρχει στο μπαρ από άποψη.
Νομίζω ότι βρήκα το μπαρ που κάλλιστα θα έκανα στέκι…

Δεινοκράτους 4, Αθήνα
Τηλ. 210 7225246