Chez Lucien…το γαλλικό μπιστρό που διχάζει τους Αθηναίους!

Αν είστε ένα απ’αυτούς που πιστεύετε ότι η γαλλική κουζίνα είναι συνώνυμη του εξεζητημένου γούστου των ολίγων και των απαγορευτικών τιμών, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε!
Κι εγώ της ίδιας άποψης ήμουν, μέχρι πριν πολλά χρόνια πίσω με έφερε ο δρόμος μου στα Άνω Πετράλωνα και δοκίμασα την κουζίνα του “Chez Lucien”.
‘Ακουγα πολλά για το λιλιπούτειο γαλλικό ρεστοράν που είτε το λατρεύεις είτε το μισείς και δε σας κρύβω ότι η πρώτη μου αντίδραση όταν πρωτοπήγα, ήταν ότι ήθελα να φύγω.
Εκτός του ντεκόρ που δεν ήταν του γούστου μου, εκτός του ότι δε γίνονται κρατήσεις και πρέπει να είσαι εκεί 20.30 μ.μ. που ανοίγει αν θες να βρεις τραπέζι (διαφορετικά κατά τις 22.30 αν είσαι τυχερός και έχουν φύγει οι πρώτοι πελάτες), ήταν και κάτι που δεν είχα συναντήσει σε κανένα εστιατόριο· το μπιστρό διαθέτει 2 μεγάλα τραπέζια μέσα (των 12 και των 8 ατόμων) και 4 ενωμένα έξω στο πεζοδρόμιο. Θα πρέπει λοιπόν να πας αποφασισμένος ότι θα δειπνήσεις με αγνώστους και εγώ ήμουν απροετοίμαστη για την επιβεβλημένη σύσφιξη των σχέσεων.
Ο μικρός χώρος βαμμένος σε κίτρινο κροκί και η διακοσμητική τσαχπινιά ένα τραπέζι στρωμένο με τις καρέκλες του, προσαρμοσμένο ανάποδα στο ταβάνι. Με την ίδια λογική, τα Χριστούγεννα προσαρμόζουν κι ένα δέντρο στολισμένο ανάποδα στο ταβάνι.
Ο Γάλλος ιδιοκτήτης, ο Lucien και η ομάδα του, δουλεύουν στην κουζίνα με ψηλά λευκά καπέλα σεφ και συμπληρώνουν το περίεργο σκηνικό.
Και περνώντας στο δια ταύτα, το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ θα φάτε καλά και πολύ οικονομικά!!
Το μενού περιλαμβάνει σαλάτες και πρώτα πιάτα γύρω στα €8-10 το καθένα (εκτός του foies gras που είναι στα €12), κυρίως πιάτα γύρω στα €14 – 22 και επιδόρπια γύρω στα €6. Μπορείτε με €25 το άτομο να επιλέξετε πλήρες μενού 3 πιάτων.
Επιλέξτε μεταξύ γαλλικής κρεμμυδόσουπας (σερβίρεται σε πήλινο καλυμμένη με λιωμένο τυρί και κρουτόν), foies gras ή λουκάνικων με καυτερή μουστάρδα για πρώτο πιάτο· τελευταία έχουν προστεθεί και σαλιγκάρια στο μενού καθώς οι Γάλλοι τ’αγαπούν.
Από σαλάτες, δοκιμάστε αυτή με την καπνιστή πάπια ή αυτή με το σολομό.
Στα κυρίως, κλασική αξία η entrecote με sauce bearnaise, πατάτες dauphinoise (απ’τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει) και πουρέ καρότου, επίσης το φιλέτο πάπιας για δύο άτομα είναι must και σχεδόν πάντα έχει και πιάτο ημέρας όπως ένα φοβερό μοσχαράκι bourguignon με ταλλιατέλες.
Επιδόρπια υψηλού επιπέδου, σουφλέ σοκολά, creme brulee, tarte tatin & creme catalan με βύσσινο.
Μικρή λίστα κρασιών σε τιμές που δεν θα βρείτε αλλού, 6-7 επιλογές στα λευκά κι άλλα τόσα κόκκινα, από Γαλλία και Νέο Κόσμο. Βέβαια μην περιμένετε να πιείτε καμιά Βουργουνδία με €11-18 που κοστίζει η φιάλη, αλλά είναι αξιοπρεπή.
Επίσης έχει 2-3 μπύρες και αναψυκτικά μόνο ελληνικά (π.χ, Εψα-Cola και όχι Coca-Cola).
Συνολικά λοιπόν είναι ένα εστιατόριο που δεν θα το κρίνεις χωρίς να έχεις δοκιμάσει την κουζίνα του και πιθανότατα αν σ’αρέσει, θα πας και θα ξαναπάς!
Κόστος €25 το άτομο (χωρίς κρασί)
Τρώων 32, Πετράλωνα
Τηλ. 210 3464236
Σημείωση: Το εστιατόριο δεν λειτουργεί από το Μάιο του 2019